ERRATA DO POPRZEDNIEGO NUMERU
Szanowni Państwo!
W poprzednim numerze na stronie 23 wystąpił błąd - piśmiennictwo zostało wymienione dopiero od 32 pozycji.
Wszystkich zainteresowanych bardzo przepraszamy, poniżej publikujemy poprawną wersję piśmiennictwa do artykułu “Rozwój choroby Alzheimera - rola czynników związanych z dietą” autorstwa mgr Mariusza Jaworskiego i mgr Marzeny Trojańczyk.
Zaproszenie do pracy nad Nowymi Standardami Leczenia Żywieniowego
Z życia Towarzystwa
autor: Stanisław Kłęk
List otwarty do ministra zdrowia
Ocena sposobu żywienia pacjentów w wybranych jednostkach lecznictwa zamknietego na terenie województwa pomorskiego
autorzy: Mariola Jańczuk,1 Wiesława Łysiak-Szydłowska2
1Szpital Specjalistyczny św. Wojciecha SPZOZ, 80-462 GdańskAl. Jana Pawła II 50;
2Wydział Nauk o Zdrowiu, Powiślańska Szkoła Wyższa, ul. 11-Listopada 13, 82-500 Kwidzyn
Czy gastrostomia odżywcza nasila refluks żołądkowo przełykowy u dzieci ? - wieloletnie doświadczenia ośrodka.
autorzy: Wiernicka Anna, Szczepański Michał, Rybak Anna, Matuszczyk Małgorzata, Kierkuś Jarosław
Klinika Gastroenterologii, Hepatologii i Zaburzeń Odżywiania
Instytut Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka, al. Dzieci Polskich 20, 04-730 Warszawa
Gastrostomia metodą ‘push’ z wykorzystaniem zestawu do gastropeksji i utrasonografii
Ultrasound guided gastrostomy with the ‘push’ technique and the usage of the gastropexy set
autorzy: Stanisław Kłęk1, Jerzy Sałówka1, Łukasz Nowarski1, Tomasz Cegielny1, Konrad Matysiak2, Piotr Szybiński1
1Szpital Specjalistyczny im. Stanley Dudricka w Skawinie, Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej
2Katedra Klinka Chirurgii Ogólnej, Onkologii Gastroenterologicznej i Chirurgii Plastycznej Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Serology negative celiac disease: Case report
autorzy: Hanna Stankowiak-Kulpa, Angelika Kargulewicz, Marian Grzymisławski
Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych, Metabolicznych i Dietetyki Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Rekomendacje interdyscyplinarnego Zespołu Ekspertów w sprawie standardów postępowania i procedur w zakładach opieki zdrowotnej w zakresie świadczeń pielęgnacyjnych i opiekuńczych - opieka długoterminowa, opieka paliatywna i hospicyjna oraz w domu chorego.
Skład Zespołu Ekspertów: dr inż. Danuta Gajewska,1 mgr farm. Alina Górecka,2 mgr Małgorzata Jaklińska,3 dr hab. n. med. Stanisław Kłęk,4 mgr Lilia Kimber - Dziwisz,5 dr inż. Ewa Lange,6 dr n. med. Mariola Lembas – Sznabel,7 dr hab. n. med. Maciej Słodkowski,8 dr med. Elżbieta Szwałkiewicz9
1Prezes Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Dietetyki
2Prezes Sekcji Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego
3Polskie Towarzystwo Opieki Długoterminowej
4Prezes Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
5Konsultant w dziedzinie pielęgniarstwa przewlekle chorych i niepełnosprawnych woj. mazowieckiego
6Prezes Oddziału Wojewódzkiego w Warszawie Polskiego Towarzystwa Dietetyki
7Konsultant Wojewódzki w dziedzinie Medycyny Paliatywnej województwa zachodniopomorskiego
8Prezes Sekcji Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego Towarzystwa Chirurgów Polskich
9Konsultant Krajowy w dziedzinie pielęgniarstwa przewlekle chorych i niepełnosprawnych
Zważywszy, że:
w standardach żywienia pozajelitowego i dojelitowego używany jest szereg specyficznych określeń, w większości pochodzących z naukowego piśmiennictwa anglojęzycznego,
często terminy te są dowolnie tłumaczone na język polski, stanowią one podstawę dla działań świadczeniodawców z zakresu leczenia żywieniowego w szpitalach, zakładach opieki długoterminowej, hospicjach i w domu pacjenta,
decydują o możliwościach leczenia i rozliczania procedur przez płatnika, Zespół Ekspertów uznał za konieczne wyjaśnienie znaczenia poszczególnych definicji i przyjęcie ujednoliconej terminologii określeń, używanych w codziennym leczeniu żywieniowym.
Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia dojelitowego: Schorzenia wątroby.
autorzy: M. Plautha,*, E. Cabréb, O. Riggioc, M. Assis-Camilod, M. Pirliche, J. Kondrupf
DGEM: ☼☼ P. Ferenci, E. Holm, S. vom Dahl, M.J. Müller, W. Nolte
aDepartment Internal Medicine, Staedtisches Klinikum, Dessau, Niemcy
bDepartment of Gastroenterology, Hospital „Germans Trias i Pujol”, Badalona, Hiszpania
cDepartment of Gastroenterology II, Universitá „La Sapienza”, Rzym, Włochy
dCentre of Nutrition and Metabolism, Medical Faculty, University of Lisbon, Lizbona, Portugalia
eDepartment of Gastroenterology, CCM, Charité Universitätsmedizin, Berlin, Niemcy
fClinical Nutrition Unit 5711, Rigshospitalet, Kopenhaga, Dania