Wstępniak
autor: dr Małgorzata Łyszkowska
Z życia Towarzystwa
autor: Stanisław Kłęk
Analiza stanu odżywienia oraz zaburzeń odżywiania wśród dzieci szkolnych w wieku od 6 do 10 lat
w mieście Piekary Śląskie.
Analysis of the nutritional status and eating disorders among school children aged 6 to 10 years in Piekary Śląskie.
autorzy: Paweł Jonczyk1, Dariusz Kajdaniuk2
1STN przy Zakładzie Patofizjologii Katedry Patofizjologii i Endokrynologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego
w Katowicach
2Zakład Patofizjologii Katedry Patofizjologii i Endokrynologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach Kierownik Zakładu Patofizjologii Katedry Patofizjologii i Endokrynologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach: Prof. zw. dr hab. n. med. Bogdan Marek
The supply of amino acids in parenteral nutrition does not increase the risk of brain damage associated with the presence of glutamate.
autorzy: Stanisław Kłęk1, Wiesława Łysiak-Szydłowska2
1Szpital Specjalistyczny im. Stanley Dudrick’a, Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej, Skawina
2Wydział Nauk o Zdrowiu, Powiślańska Szkoła Wyższa, Kwidzyn oraz Katedra Żywienia Klinicznego, Wydział Nauk o Zdrowiu, GUMed, Gdańsk
Leczenie żywieniowe w praktyce – pytania do eksperta.
Nutritional therapy in practice - questions to the expert.
autor: Stanisław Kłęk1
1Szpital Specjalistyczny im. Stanley Dudricka, Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej, Skawina
Niedożywienie szpitalne - 50 lat później.
Hospital malnutrition – 50 years later.
autorzy: Bruno Szczygieł,1 Anna Ukleja1
1Z Zakładu Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego,
Kierownik: dr hab. Dorota Szostak – Węgierek
Ocena stanu odżywienia, zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze z uwzględnieniem osób starszych.
Assessment of nutritional status, dietary nutrient and energy requirements in elderly.
autorzy: Edyta Ożga, Sylwia Małgorzewicz1
1Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki, Gdański Uniwersytet Medyczny, Katedra Żywienia Klinicznego Gdański Uniwersytet Medyczny
Częstotliwość i znaczenie błędów związanych z żywieniem pozajelitowym (ŻP) noworodków.
The frequency and significance of errors related to parenteral nutrition (PN) in neonates.
autorzy: Magdalena Piętka,1 Justyna Zamarska,2 Witold Brniak,1 Dominika Stępska,1 Stanisław Kłęk3
1Apteka Szpitalna, Szpital Specjalistyczny im. Stanleya Dudricka w Skawinie
2Apteka Szpitalna, Szpital Uniwersytecki w Krakowie
3Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej, Szpital Specjalistyczny im. Stanleya Dudricka w Skawinie
Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia dojelitowego: Kardiologia i Pulmonologia.
ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition: Cardiology and Pulmonology.
autorzy: S.D. Ankeraa, M. Johnbb, P.U. Pedersencc, C. Ragusodd, M. Cicoiraee, E. Dardaiff, A. Lavianogg, P. Ponikowskihh, A.M.W.J. Scholsii, DGEM:$$H.F. Becker, M. Böhm, F.M. Brunkhorst, C. Vogelmeier
aDivision of Applied Cachexia Research, Department of Cardiology, Charite-Universitatsmedizin Berlin, CVK, Berlin, Germany
bDepartment of Cardiology, Pulmonology und Angiology, Charite-Universitatsmedizin Berlin, CCM, Berlin, Germany
cThe Heart Center, Rigshospitalet, Copenhagen, Denmark
dNutrition Clinique, Hopital Cantonal, Geneve, Switzerland
eSection of Cardiology, Department of Biomedical and Surgical Sciences, University of Verona, Verona, Italy
fDepartment of Anaesthesia and Intensive Care, St. Stephen Hospital, Budapest, Hungary
gDepartment of Clinical Medicine, University, La Sapienza’’ di Roma, Roma, Italy
hCardia Department, Military Hospital, Wroclaw, Poland
iDeparment of Respiratory Medicine, University Hospital Maastricht, Maastricht, The Netherlands