Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia pozajelitowego: onkologia
ESPEN Guidelines on parenteral nutrition: Non-surgical oncology
autorzy: F. Bozzetti, J. Arends, K. Lundholm, A. Micklewright, G. Zurcher, M. Muscaritoli
Ocena nawyków żywieniowych chorych na nadciśnienie tętnicze
Assessment of dietary habits of patients with hypertension
autorzy: Paulina Borek, Anna Dardzińska
Stany ostre w chirurgii onkologicznej – aktualne zasady postępowania, rola oraz miejsce terapii żywieniowej
Emergency states in surgical oncology – current approach and role and the place of artificial nutrition
autor: Andrzej W. Szawłowski
Choroba nowotworowa a metabolizm
Neoplastic disease and metabolism
autorzy: Joanna Krawczyk, Teresa Korta, Leszek Kraj
Interwencja żywieniowa w powikłanej chorobie Leśniowskiego-Crohna – opis przypadku. Część I – leczenie podczas hospitalizacji
Nutritional support in intricate Crohn’s disease – case report. Part I – treatment during hospitalization
autorzy: Krzysztof Figuła, Tomasz Kowalczyk, Jan Kulig