Wstępniak
autor: dr hab. med. Stanisław Kłęk
Z życia Towarzystwa
autor: Stanisław Kłęk
Analiza stężenia witaminy B1 u pacjenta z charakterystycznym objawami zespołu Wernickiego-Korsakowa podczas wdrażania żywienia pozajelitowego – opis przypadku
Analysis of serum and urine levels of thiamine in patient presenting typical signs and symptoms of Wernicke-Korsakoff syndrome during parenteral nutrition – a case report
Autorzy: Jacek Szopiński2, Paweł Jakubczyk3, Lech Anisimowicz4, Krzysztof Kusza1,5
1*SKN Żywienia Klinicznego przy Katedrze Anestezjologii i Intensywnej Terapii, CM UMK
1Katedra Anestezjologii i Intensywnej Terapii, CM UMK
2 Katedra i Klinika Chirurgii Ogólnej i Transplantologii, CM UMK
3 Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Pile
4 Klinika Kardiochirurgii, CM UMK
5 Katedra Anestezjologii, Intensywnej Terapii i Leczenia Bólu, UM w Poznaniu Oznaczanie tiaminy w ramach projektu Narodowego Centrum Nauki ( NN 403 133040)
EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) – największe prospektywne badanie kohortowe oceniające wpływ wieloczynnikowy na wystąpienie poszczególnych nowotworów i chorób przewlekłych. Część I. Metodologia badania
EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) – the biggest prospective cohort study assessing multifactorial effect on the formation of various tumors and chronic diseases. Part I. Research methodology
Autorzy: Aneta Jachnis, Maciej Słodkowski
Katedra i Klinika Chirurgii Ogólnej, Gastroenterologicznej i Onkologicznej I Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego Szpital na Banacha (Kampus Banacha) Warszawa
Kierownik: Prof. Dr hab. n. med. Ireneusz W. Krasnodębski
Realizacja leczenia żywieniowego w Polsce. Funkcjonowanie zespołów żywieniowych: wyniki wstępne
Implementation of nutritional treatment in Poland. The functioning of the nutritional teams: preliminary results
Autorzy: Anna Żuk1, Włodzimierz Bialik2
1 Zakład Farmakoekonomiki Katedry Nauk Społecznych Wydziału Farmaceutycznego z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach
2 Kierownik Zakładu Farmakoekonomiki Katedry Nauk Społecznych Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach dr hab. n. farm. Włodzimierz Bialik
Odżywianie a zdrowie jamy ustnej
Nutrition and oral health
Autorzy: Sylwia Małgorzata Słotwińska1, Robert Słotwiński2,3
1 Katedra i Zakład Stomatologii Zachowawczej, Warszawski Uniwersytet Medyczny; Kierownik Zakładu: dr hab. Agnieszka Mielczarek
2 Zakład Immunologii, Biochemii i Żywienia, Warszawski Uniwersytet Medyczny; Kierownik Zakładu: prof. dr hab. n.med. Robert Słotwiński
3 Zespół Badawczo-Leczniczy Chirurgii Transplantacyjnej Instytutu Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. M. Mossakowskiego PAN, Warszawa; Kierownik Zespołu: prof. dr hab. n. med. Marek Durlik
Farmakoterapia pacjentów z dostępami żywieniowymi do przewodu pokarmowego
Pharmacotherapy of the patients with the nutritional access to the gastrointestinal tract
Autorzy: Aleksandra Gostyńska1,2, Maciej Stawny1,2, Alina Górecka2
1 Katedra i Zakład Chemii Farmaceutycznej, Uniwersytet Medyczny im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu, ul. Grunwaldzka 6, 60-780 Poznań
2 Apteka Szpitalna, Szpital Kliniczny im. H. Święcickiego UM w Poznaniu, ul. Przybyszewskiego 49, 60-355 Poznań
Kierownik Ośrodka: Prof. dr hab. Anna Jelińska
Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia dojelitowego: Niewydolność nerek u dorosłych - część 2
ESPEN Guidelines on Parenteral Nutrition: On Cardiology and Pneumology - part 2
Autorzy: N. Canoa, E. Fiaccadorib, P. Tesinskyc, G. Toigod, W. Drumle,
DGEM: M. Kuhlmann, H. Mann, W.H. Hörl
Afiliacje Autorów:
a Residence du parc, Centre Hospitalier Prive, Marseille, France
b Department of Clinical Medicine and Nephrology, Universita´ degli Studi di Parma, Parma, Italy
c Department of Internal Medicine, ICU, University Hospital, Plzen, Czech Republic
d Istituto di Clinica Medica, Universita´ di Trieste, Trieste, Italy
e Department of Internal Medicine III, Medical University, Vienna, Austria