Z życia Towarzystwa.
Sprawozdanie z 1st ERAS Congress (5-7 października 2012, Cannes).
autor: Krzysztof Figuła
I Katedra Chirurgii Ogólnej i Klinika Chirurgii Ogólnej, Gastroenterologicznej i Onkologicznej CM UJ, Kraków
Nutrition Education in Europe: A personal journey.
autor: Alastair Forbes
UCH/UCL London
Rozwój choroby Alzheimera – rola czynników związanych z dietą.
Alzheimer's disease development – the impending role of nutritional elements
autorzy: Mariusz Jaworski,1 Marzena Trojańczyk2
1Zakład Psychologii Medycznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny, ul. Żwirki i Wigury 81a, Warszawa
2Zakład Dydaktyki Ginekologiczno-Położniczej,Warszawski Uniwersytet Medyczny, ul. Żwirki i Wigury 61 , Warszawa
Analiza wartości odżywczych diety płynnej, szpitalnej.
Analysis of nutritional value of the hospital liquid diet.
autor: Aleksandra Kapała
Centrum Onkologii – Instytut im. M. Skłodowskiej –Curie w Warszawie, Oddział Chemioterapii Dziennej, Szpitalny Zespół Żywieniowy
Ekonomia zachowania prawidłowej masy ciała.
Economy of maintaining appropriate body mass.
autorzy: Dr n. med. Jolanta Anna Dardzińska, Mgr Sylwia Bogdańska, Prof. Dr hab. n. med. Wiesława Łysiak- Szydłowska, Dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz
Rekomendacje Interdyscyplinarnego Zespołu Ekspertów w sprawie Standardów postępowania i procedur w zakładach opieki zdrowotnej w zakresie świadczeń pielęgnacyjnych i opiekuńczych – Opieka Długoterminowa i Opieka Paliatywna i hospicyjnej oraz w domu chorych
autorzy: dr inż. Danuta Gajewska,1 mgr farm. Alina Górecka,2 mgr Małgorzata Jaklińska,3 dr hab. n. med. Stanisław Kłęk,4 mgr Lilia Kimber - Dziwisz,5 dr inż. Ewa Lange,6 dr n. med. Mariola Lembas– Sznabel,7 dr hab. n. med. Maciej Słodkowski,8 dr med. Elżbieta Szwałkiewicz9
1Prezes Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Dietetyki
2Prezes Sekcji Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego
3Polskie Towarzystwo Opieki Długoterminowej
4Prezes Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
5Konsultant w dziedzinie pielęgniarstwa przewlekle chorych i niepełnosprawnych woj. Mazowieckiego
6Prezes Oddziału Wojewódzkiego w Warszawie Polskiego Towarzystwa Dietetyki
7Konsultant Wojewódzki w dziedzinie Medycyny Paliatywnej Województwa Zachodniopomorskiego
8Prezes Sekcji Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego Towarzystwa Chirurgów Polskich
9Konsultant Krajowy w dziedzinie pielęgniarstwa przewlekle chorych i niepełnosprawnych
Zważywszy że:
w standardach żywienia pozajelitowego i dojelitowego używanych jest szereg specyficznych określeń, w większości pochodzących
z naukowego piśmiennictwa anglojęzycznego,
często terminy te są dowolnie tłumaczone na język polski
stanowią one podstawę dla działań Świadczeniodawców z zakresu leczenia żywieniowego w szpitalach, zakładach opieki długoterminowej, hospicjach i domu pacjenta,
decydują o możliwościach leczenia i rozliczania procedur przez płatnika,
Zespół Ekspertów uznał za konieczne wyjaśnienie znaczenia poszczególnych definicji i przyjęcie ujednoliconej terminologii określeń, używanych w codziennym leczeniu żywieniowym.
Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia pozajelitowego: Hepatologia.
autorzy: M. Plauth, E. Cabré, B. Campillo, J. Kondrup, G. Marchesini, T. Schütz, A. Shenkin, J. Wendon