Wstępniak
autor:dr Małgorzata Łyszkowska
Z życia Towarzystwa
autor: Stanisław Kłęk
Autorzy: Joanna Braszczyńska, Marek Kunecki
Centrum Leczenia Żywieniowego, WSSz. im. M. Pirogowa w Łodzi
Kierownik: dr n.med. Marek Kunecki
DOI: 10.12872/PZK-1.03.2018.1-PL
Autors: Joanna Braszczyńska, Marek Kunecki
Centrum Leczenia Żywieniowego, WSSz. im. M. Pirogowa w Łodzi
Kierownik: dr n.med. Marek Kunecki
DOI: 10.12872/PZK-1.03.2018.1-EN
Autorzy: Joanna Braszczyńska, Marek Kunecki
Centrum Leczenia Żywieniowego, WSSz. im. M. Pirogowa w Łodzi
Kierownik: dr n.med. Marek Kunecki
DOI: 10.12872/PZK-1.03.2018.2-PL
Autors: Joanna Braszczyńska, Marek Kunecki
Centrum Leczenia Żywieniowego, WSSz. im. M. Pirogowa w Łodzi
Kierownik: dr n.med. Marek Kunecki
DOI: 10.12872/PZK-1.03.2018.2-EN
Autorzy: Irena Mańkiewicz-Żurawska1, Grzegorz Kostelecki2, Małgorzata Bołdys-Labocha3, Przemysława Jarosz-Chrobot1
1. Klinika Diabetologii Dziecięcej, Wydział Lekarski w Katowicach, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
2. Katedra Dietetyki, Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
3. Zakład Etyki i Deontologii Medycznej, Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w KatowicachPAN, Warszawa
DOI: 10.12872/PZK-1.03.2018.3-PL
Autorzy: Bartosz Fabijaniak
Zakład Opiekuńczo-Leczniczy Zespołu Opieki Zdrowotnej w Nidzicy
DOI: 10.12872/PZK-1.03.2018.4-PL
Wytyczne Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN): leczenie żywieniowe u chorych z chorobą nowotworową – część 5
Autorzy: Jann Arends a, Patrick Bachmann b, Vickie Baracos c, Nicole Barthelemy d, Hartmut Bertz a, Federico Bozzetti e, Ken Fearon f, y, Elisabeth Hütterer g, Elizabeth Isenring h, Stein Kaasa i,Zeljko Krznaric j, Barry Laird k, Maria Larsson l, Alessandro Laviano m, Stefan Mühlebach n,Maurizio Muscaritoli m, Line Oldervoll i, o, Paula Ravasco p, Tora Solheim q, r,Florian Strasser s, Marian de van der Schueren t, u, Jean-Charles Preiser v
a Department of Medicine I, Medical Center – University of Freiburg, Faculty of Medicine, University of Freiburg, Germany
b Centre Régional de Lutte Contre le Cancer Léon Bérard, Lyon, France
c Department of Oncology, University of Alberta, Edmonton, Canada
d Centre hospitalier universitaire, Liége, Belgium
e University of Milan, Milan, Italy
f Western General Hospital, Edinburgh, United Kingdom
g Medical University of Vienna, Austria
h Bond University, Gold Coast, Australia
i Norwegian University of Science and Technology, Trondheim, Norway
j University Hospital Center and School of Medicine, Zagreb, Croatia
k Beatson West of Scotland Cancer Centre, Edinburgh, United Kingdom
l Karlstad University, Karlstad, Sweden
m University of Rome La Sapienza, Roma, Italy
n University of Basel, Basel, Switzerland
o The Norwegian Heart and Lung Association (LHL), Oslo, Norway
p Faculty of Medicine, University of Lisbon, Lisbon, Portugal
q European Palliative Care Research Centre (PRC), Department of Cancer Research and Molecular Medicine, Faculty of Medicine, NTNU, Norwegian University of Science and Technology, Norway
r Cancer Clinic, St. Olavs Hospital, Trondheim University Hospital, Trondheim, Norway
s Oncological Palliative Medicine, Clinic Oncology/Hematology, Dept. Internal Medicine and Palliative Center, Cantonal Hospital St. Gallen, Switzerland
t VU University Medical Center (VUmc), Amsterdam, Netherlands
u HAN University of Applied Sciences, Nijmegen, Netherlands
v Erasme University Hospital, Université Libre de Bruxelles, Brussels, Belgium
** These guidelines have been officially endorsed by the European Society of Surgical Oncology (ESSO), the European Association for Palliative care (EAPC) and the Chinese Society of Clinical Oncology (CSCO).
DOI: 10.12872/PZK-1.03.2018.5-PL
ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients – part 5
Autors: Jann Arends a, Patrick Bachmann b, Vickie Baracos c, Nicole Barthelemy d, Hartmut Bertz a, Federico Bozzetti e, Ken Fearon f, y, Elisabeth Hütterer g, Elizabeth Isenring h, Stein Kaasa i,Zeljko Krznaric j, Barry Laird k, Maria Larsson l, Alessandro Laviano m, Stefan Mühlebach n,Maurizio Muscaritoli m, Line Oldervoll i, o, Paula Ravasco p, Tora Solheim q, r,Florian Strasser s, Marian de van der Schueren t, u, Jean-Charles Preiser v
a Department of Medicine I, Medical Center – University of Freiburg, Faculty of Medicine, University of Freiburg, Germany
b Centre Régional de Lutte Contre le Cancer Léon Bérard, Lyon, France
c Department of Oncology, University of Alberta, Edmonton, Canada
d Centre hospitalier universitaire, Liége, Belgium
e University of Milan, Milan, Italy
f Western General Hospital, Edinburgh, United Kingdom
g Medical University of Vienna, Austria
h Bond University, Gold Coast, Australia
i Norwegian University of Science and Technology, Trondheim, Norway
j University Hospital Center and School of Medicine, Zagreb, Croatia
k Beatson West of Scotland Cancer Centre, Edinburgh, United Kingdom
l Karlstad University, Karlstad, Sweden
m University of Rome La Sapienza, Roma, Italy
n University of Basel, Basel, Switzerland
o The Norwegian Heart and Lung Association (LHL), Oslo, Norway
p Faculty of Medicine, University of Lisbon, Lisbon, Portugal
q European Palliative Care Research Centre (PRC), Department of Cancer Research and Molecular Medicine, Faculty of Medicine, NTNU, Norwegian University of Science and Technology, Norway
r Cancer Clinic, St. Olavs Hospital, Trondheim University Hospital, Trondheim, Norway
s Oncological Palliative Medicine, Clinic Oncology/Hematology, Dept. Internal Medicine and Palliative Center, Cantonal Hospital St. Gallen, Switzerland
t VU University Medical Center (VUmc), Amsterdam, Netherlands
u HAN University of Applied Sciences, Nijmegen, Netherlands
v Erasme University Hospital, Université Libre de Bruxelles, Brussels, Belgium
** These guidelines have been officially endorsed by the European Society of Surgical Oncology (ESSO), the European Association for Palliative care (EAPC) and the Chinese Society of Clinical Oncology (CSCO).
DOI: 10.12872/PZK-1.03.2018.5-EN
Streszczenia wystąpień uczestników biorących udział w X Konferencji Naukowo-Szkoleniowej „Nowe trendy żywienia w chorobach przewlekłych” Gdynia – 21 kwietnia 2018 r.