nr 1.2020 - marzec

Wstępniak

Share

Wstępniak

autor:dr Małgorzata Łyszkowska 

Czytaj więcej...

Z życia Towarzystwa

Share

Z życia Towarzystwa

autor: Stanisław Kłęk

nr 1(54) grudzień 2020 Tom 16 ISSN 1896-3706

Czytaj więcej...

Zalecenia postępowania w leczeniu żywieniowym – dojelitowym i pozajelitowym w warunkach domowych w czasie stanu epidemii SARS-CoV 2


Share

Zalecenia postępowania w leczeniu żywieniowym – dojelitowym i pozajelitowym w warunkach domowych w czasie stanu epidemii SARS-CoV 2

Recommendations for Home Enteral and Parenteral Nutrition during SARS-CoV-2 pandemic

Autorzy: 

dr hab. n. med. Przemysław Matras, I Klinika Chirurgii Ogólnej, Transplantacyjnej i Leczenia Żywieniowego Uniwersytet Medyczny w Lublinie. Poradnia Leczenia Żywieniowego SPSK4 Lublin

prof. dr hab., n, med. Stanisław Kłęk, Szpital im. Stanley Dudricka w Skawinie

dr n. med. Anna Zmarzły, WSS im Gromowskiego Wrocław, Ośrodek Żywienia Klinicznego, II Oddział Chorób Zakaźnych

dr n. med. Marcin Folwarski, Katedra Żywienia Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Poradnia Żywienia do i Pozajelitowego Copernicus sp. z o.o. Gdańsk. Oddział Chirurgii Ogólnej z Pododdziałem Chirurgii Onkologicznej. Szpital Specjalistyczny w Kościerzynie

mgr piel. Lidia Bartoszewska, I Klinika Chirurgii Ogólnej, Transplantacyjnej i Leczenia Żywieniowego Uniwersytet Medyczny w Lublinie. Poradnia Leczenia Żywieniowego SPSK4 Lublin

dr n. med. Włodzimierz Cebulski, Klinika Chirurgii Ogólnej, Gastroenterologicznej i Onkologicznej WUM

dr n. med. Marlena Jakubczyk, Poradnia żywienia dojelitowego i pozajelitowego SU nr 1 w Bydgoszczy

dr hab. n. med. Zbigniew Kamocki, II Klinika Chirurgii Ogólnej i Gastroenterologicznej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku

lek. med. Katarzyna Klepczyk, WSS im Gromowskiego Wrocław, Ośrodek Żywienia Klinicznego, II Oddział Chorób Zakaźnych

dr n. med. Marek Kunecki, Centrum Leczenia Żywieniowego, WSS im. M. Pirogowa, Łódź

dr hab. n. med. Michał Ławiński, Klinika Chirurgii Ogólnej, Gastroenterologicznej i Onkologicznej WUM

dr n.o zdr. Krystyna Majewska, SPSK im. prof. W. Orłowskiego, Oddział Kliniczny Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego, Poradnia dla Chorych Żywionych Pozajelitowo i Dojelitowo w Warunkach Domowych

lek. med. Maciej Matczuk, Wojewódzki Szpital Dziecięcy w Bydgoszczy, Zespół Żywienia Dojelitowego w Warunkach Domowych Centrum medyczne Gizińscy Bydgoszcz

dr n. med. Katarzyna Matysiak-Luśnia, Uniwersytecki Szpital Kliniczny we Wrocławiu, Katedra i Klinika Anestezjologii i Intensywnej Terapii, Poradnia Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, WCS KJ w Jeleniej Górze, Hospicjum Domowe, WCS KJ w Jeleniej Górze

dr n. med. Maciej Sadowski, Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Olsztynie. Pracownia Żywienia Poza- i Dojelitowego

prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki, Klinika Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego CMKP

mgr piel. Magdalena Sumlet, Szpital im. Stanley Dudricka w Skawinie

dr. n. med. Waldemar Szafrański, Oddział Chirurgii Ogólnej, Poradnia Dla Chorych Żywionych Pozajelitowo i Dojelitowo w Warunkach Domowych, Podmiot Leczniczy Copernicus sp z o.o. Szpital im. M. Kopernika, Gdańsk

dr n. med. Kinga Szczepanek, Szpital im. Stanley Dudricka w Skawinie

dr n. med. Krystyna Urbanowicz, Ośrodek Żywienia Klinicznego WSS Olsztyn 

mgr Edyta Grabowska-Woźniak, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Świadczeniodawców Leczenia Żywieniowego w Warunkach Domowych

lek. med. Agata Zoubek-Wójcik, Poradnia Żywieniowa Nutrimed

 

DOI: 10.12872/PZK-1-2020-1-PL

Czytaj więcej...

Nowa klasyfikacja niedożywienia GLIM – zastosowanie u chorych onkologicznych


Share

Nowa klasyfikacja niedożywienia GLIM – zastosowanie u chorych onkologicznych

Application of the new GLIM definition for malnutrition in cancer patients

Autor: 

Sobczak Ewa, Małgorzewicz Sylwia
Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki, Gdański Uniwersytet Medyczny
Kierownik: Prof. dr hab. med. Sylwia Małgorzewicz

DOI: 10.12872/PZK-1-2020-2-PL

Czytaj więcej...

Czy stężenie specyficznych dla pokarmów przeciwciał IgG może być wskazaniem do diety eliminacyjnej?


Share

Czy stężenie specyficznych dla pokarmów przeciwciał IgG może być wskazaniem do diety eliminacyjnej?

Is food-specific IgG antibody concentration an indication foran elimination diet

Autorzy: 

Jolanta Anna Dardzińska1, Diana Maciejczyk1, Eliza Wasilewska2, Sylwia Małgorzewicz1


1 Katedra Żywienia Klinicznego, Gdański Uniwersytet Medyczny
2 Klinika Alergologii i Pneumonologii, Uniwersyteckie Centrum Kliniczne w Gdańsku

DOI: 10.12872/PZK-1-2020-3-PL

Czytaj więcej...

Stanley J. Dudrick – życie i osiągnięcia


Share

Stanley J. Dudrick – życie i osiągnięcia

Stanley J. Dudrick – life and achievements

Autorzy: 

 

Stanisław Kłęk, Nina Kłęk

Oddział Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej i Leczenia Niewydolności Przewodu Pokarmowego,
Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley Dudricka, ul. Tyniecka 15, Skawina

 

Czytaj więcej...

Zamówienie podręcznika: Żywienie dojelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów

Zamówienie podręcznika: Farmaceutyczne Standardy Sporządzania Mieszanin do Żywienia Pozajelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego.

Zamówienie podręcznika: Żywienie pozajelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów

Zamówienie podręcznika: Praktyczny Przewodnik Po ONS oral nutrition support