Wstępniak
autor:dr Małgorzata Łyszkowska
Z życia Towarzystwa
autor: Stanisław Kłęk
Wpływ sposobu opieki nad centralnym dostępem żylnym na liczbę zakażeń odcewnikowych w grupie najmłodszych dzieci leczonych operacyjnie
Autorzy: Małgorzata Łyszkowska, Grzegorz Kowalewski, Marek Szymczak, Dariusz Polnik, Agata Mikołajczyk, Artur Apanasiewicz, Weronika Jaroń, Piotr Kaliciński
Klinika Chirurgii Dziecięcej i Transplantacji Narządów, Instytut „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”, Warszawa
DOI: 10.12872/PZK-4-2018-1-PL
Żywienie a insulinooporność i cukrzyca typu 2
Autorzy: Alicja Ewa Ratajczak, Agnieszka Zawada, Martyna Marciniak, Marian Grzymisławski, Agnieszka Dobrowolska
Katedra i Klinika Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych (kierownik ośrodka: Prof. Dr hab. n. med. Agnieszka Dobrowolska), Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
DOI: 10.12872/PZK-4-2018-2-PL
Co nowego w żywieniu dojelitowym w 2018?
Autorzy: Maria Brzegowy, Stanisław Kłęk
Oddział Chirurgii Ogólnej i Leczenia Niewydolności Przewodu Pokarmowego, Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley Dudricka, ul. Tyniecka 15, 32-050 Skawina
DOI: 10.12872/PZK-4-2018-3-PL
Recipes for the successful management of gastrointestinal fistulas: an overview.
Management of gastrointestinal fistulas.
Autor: Stanisław Kłęk
General and Oncology Surgery Unit, Intestinal Failure Center, Stanley Dudrick’s Memorial Hospital, Skawina, Poland
DOI: 10.12872/PZK-4-2018-4-EN