Wstępniak
autor:dr Małgorzata Łyszkowska
Z życia Towarzystwa
autor: Stanisław Kłęk
Nr 2/2020 (55) | Tom 16 ISSN 1896-3706
Zmiana stylu życia rodzin, których dzieci wymagają żywienia pozajelitowego w warunkach domowych
Lifestyle Change of the Families Whose Children Require Home Parenteral Nutrition
Autorzy:
Małgorzata Łyszkowska1, Katarzyna Popińska2, Jarosław Kierkuś3, Krzysztof Bogucki1, Jerzy Socha3,
Janusz Książyk2, Marek Szymczak1
1 Klinika Chirurgii Dziecięcej i Transplantacji Narządów
2 Klinika Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych
3 Klinika Gastroenterologii, Hepatologii, Zaburzeń Odżywiania i Pediatrii, Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”, Warszawa
DOI: 10.12872/PZK-2-2020-1-PL
Lifestyle Change of the Families Whose Children Require Home Parenteral Nutrition
Authors:
Małgorzata Łyszkowska1, Katarzyna Popińska2, Jarosław Kierkuś3, Krzysztof Bogucki1, Jerzy Socha3,
Janusz Książyk2, Marek Szymczak1
1 Department of Surgery and Organ Transplantation
2 Department of Paediatrics, Nutrition and Metabolic Diseases
3 Department of Gastroenterology, Hepatology, Nutrition Disorders and Paediatrics, Children’s Memorial Health Centre Institute, Warsaw
DOI: 10.12872/PZK-2-2020-1-EN
Korzyści z zastosowania białek serwatkowych w żywności specjalnego przeznaczenia medycznego
Benefits of Using Whey Proteins in Food for Special Medical Purposes
Autorzy:
dr n. farm. Mirosław Perliński, dr Katarzyna Zadka
Nestle Health Science Polska
DOI: 10.12872/PZK-2-2020-2-PL
Rola składników odżywczych w stwardnieniu rozsianym
Autorzy:
prof. dr hab. med. Sylwia Małgorzewicz
Katedra Żywienia Klinicznego, Gdański Uniwersytet Medyczny
mgr Natalia Mogiłko
Regionalny Szpital Specjalistyczny im. dr. Wł. Biegańskiego w Grudziądzu
DOI: 10.12872/PZK-2-2020-3-PL