Wstępniak
autor: dr Małgorzata Łyszkowska
Z życia Towarzystwa
autor: Stanisław Kłęk
Ocena bezpieczeństwa mieszanin do żywienia pozajelitowego dla pacjentów z chorobami nowotworowymi
Autorzy: Magdalena Piętka1, Witold Brniak1, Stanisław Kłek1, Dorota Wątróbska-Świetlikowska2
Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley Dudricka w Skawinie
Prof. dr hab. Stanisław Kłęk
DOI: 10.12872/PZK-2.6.2018.1-PL
Safety assessment of parenteral nutrition admixtures for oncological patients
Authots: Magdalena Piętka1, Witold Brniak1, Stanisław Kłek1, Dorota Wątróbska-Świetlikowska2
Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley Dudricka w Skawinie
Prof. dr hab. Stanisław Kłęk
DOI: 10.12872/PZK-2.6.2018.1-EN
Zjawisko SSS (sytości sensoryczno specyficznej) i możliwość wykorzystania jej w leczeniu zaburzeń odżywiania
Autorzy: Magdalena Skotnicka, Joanna Łukasiewicz
Zakład Towaroznawstwa Żywości, Katedra Żywienia Klinicznego, Gdański Uniwersytet Medyczny
Kierownik: dr hab. Sylwia Małgorzewicz prof. nadzw
DOI: 10.12872/PZK-2.6.2018.2-PL
Rola czynników żywieniowych w prewencji i leczeniu przewlekłego limfocytowego zapalenia tarczycy
The role of dietary factors in the prevention and treatment of chronic lymphocytic
thyroiditis
Autorzy: Paulina Konrad, Aleksandra Błońska
Zakład Żywienia Klinicznego i Diagnostyki Gastroenterologicznej, Uniwersytet Medyczny w Łodzi
DOI: 10.12872/PZK-2.6.2018.3-PL
Edukacja żywieniowa pacjentów z cukrzycą
Nutrition education of diabetic patients
Autorzy: Aleksandra Śliwińska, Sylwia Małgorzewicz
Zakład Towaroznawstwa Żywości, Katedra Żywienia Klinicznego, Gdański Uniwersytet Medyczny
Kierownik: dr hab. Sylwia Małgorzewicz prof. nadzw
DOI: 10.12872/PZK-2.6.2018.4-PL
Zasadność stosowania diety bezglutenowej w chorobie Hashimoto: stanowisko Grupy Ekspertów Sekcji Dietetyki Medycznej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN)Nutrition education of diabetic patients
The validity of gluten-free diet in Hashimoto’s thyroiditis: statement of the Expert Committee of the Section of Medical Dietetics of the Polish Society for Parenteral, Enteral Nutrition and Metabolism (POLSPEN)
Autorzy: Dr hab. n. o zdr. dr med. Dorota Szostak-Węgierek1, Prof. dr hab. n. med. Tomasz Bednarczuk2, Dr n. med. Wioleta Respondek3, Dr hab. inż. Iwona Traczyk4, Prof. dr hab. n. med. Bożena Cukrowska5, Dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska6, Dr hab. inż. Dariusz Włodarek7, Dr n. med. Anna Jeznach- Steinhagen1, Dr n. wet. Joanna Bierła5, Dr hab. inż. Ewa Lange7, Dr inż. Danuta Gajewska7
1 Zakład Dietetyki Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny
2 Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych i Endokrynologii, Warszawski Uniwersytet Medyczny
3 Poradnia Endokrynologiczna, Szpital Bielański im. Ks. Jerzego Popiełuszki w Warszawie
4 Zakład Żywienia Człowieka, Warszawski Uniwersytet Medyczny
5 Pracownia Immunologii, Instytut „Pomnik- Centrum Zdrowia Dziecka”
6 Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
7 Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW w Warszawie