nr 2.2018 - czerwiec

WSTĘPNIAK

Share

Wstępniak

autor: dr Małgorzata Łyszkowska 

Czytaj więcej...

Z życia Towarzystwa

Share

Z życia Towarzystwa

autor: Stanisław Kłęk

Czytaj więcej...

Ocena bezpieczeństwa mieszanin do żywienia pozajelitowego dla pacjentów z chorobami nowotworowymi


Share

 

Ocena bezpieczeństwa mieszanin do żywienia pozajelitowego dla pacjentów z chorobami nowotworowymi

 

Autorzy: Magdalena Piętka1, Witold Brniak1, Stanisław Kłek1, Dorota Wątróbska-Świetlikowska2

Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley Dudricka w Skawinie
Prof. dr hab. Stanisław Kłęk

DOI: 10.12872/PZK-2.6.2018.1-PL

Czytaj więcej...

Safety assessment of parenteral nutrition admixtures for oncological patients


Share

Safety assessment of parenteral nutrition admixtures for oncological patients 

Authots: Magdalena Piętka1, Witold Brniak1, Stanisław Kłek1, Dorota Wątróbska-Świetlikowska2

Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley Dudricka w Skawinie
Prof. dr hab. Stanisław Kłęk

DOI: 10.12872/PZK-2.6.2018.1-EN

Czytaj więcej...

Zjawisko SSS (sytości sensoryczno specyficznej) i możliwość wykorzystania jej w leczeniu zaburzeń odżywiania


Share

 

Zjawisko SSS (sytości sensoryczno specyficznej) i możliwość wykorzystania jej w leczeniu zaburzeń odżywiania

 

Autorzy: Magdalena Skotnicka, Joanna Łukasiewicz

Zakład Towaroznawstwa Żywości, Katedra Żywienia Klinicznego, Gdański Uniwersytet Medyczny
Kierownik: dr hab. Sylwia Małgorzewicz prof. nadzw

DOI: 10.12872/PZK-2.6.2018.2-PL

Czytaj więcej...

Rola czynników żywieniowych w prewencji i leczeniu przewlekłego limfocytowego zapalenia tarczycy


Share

 

Rola czynników żywieniowych w prewencji i leczeniu przewlekłego limfocytowego zapalenia tarczycy


The role of dietary factors in the prevention and treatment of chronic lymphocytic
thyroiditis

Autorzy: Paulina Konrad, Aleksandra Błońska
Zakład Żywienia Klinicznego i Diagnostyki Gastroenterologicznej, Uniwersytet Medyczny w Łodzi

DOI: 10.12872/PZK-2.6.2018.3-PL

Czytaj więcej...

Edukacja żywieniowa pacjentów z cukrzycą


Share

 

Edukacja żywieniowa pacjentów z cukrzycą
Nutrition education of diabetic patients

 

Autorzy: Aleksandra Śliwińska, Sylwia Małgorzewicz

Zakład Towaroznawstwa Żywości, Katedra Żywienia Klinicznego, Gdański Uniwersytet Medyczny
Kierownik: dr hab. Sylwia Małgorzewicz prof. nadzw

DOI: 10.12872/PZK-2.6.2018.4-PL

Czytaj więcej...

Zasadność stosowania diety bezglutenowej w chorobie Hashimoto: stanowisko Grupy Ekspertów Sekcji Dietetyki Medycznej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN)


Share

 

Zasadność stosowania diety bezglutenowej w chorobie Hashimoto: stanowisko Grupy Ekspertów Sekcji Dietetyki Medycznej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN)Nutrition education of diabetic patients

 

The validity of gluten-free diet in Hashimoto’s thyroiditis: statement of the Expert Committee of the Section of Medical Dietetics of the Polish Society for Parenteral, Enteral Nutrition and Metabolism (POLSPEN)

 

Autorzy: Dr hab. n. o zdr. dr med. Dorota Szostak-Węgierek1, Prof. dr hab. n. med. Tomasz Bednarczuk2Dr n. med. Wioleta Respondek3, Dr hab. inż. Iwona Traczyk4, Prof. dr hab. n. med. Bożena Cukrowska5Dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska6, Dr hab. inż. Dariusz Włodarek7, Dr n. med. Anna Jeznach- Steinhagen1, Dr n. wet. Joanna Bierła5, Dr hab. inż. Ewa Lange7, Dr inż. Danuta Gajewska7

1 Zakład Dietetyki Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny
2 Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych i Endokrynologii, Warszawski Uniwersytet Medyczny
3 Poradnia Endokrynologiczna, Szpital Bielański im. Ks. Jerzego Popiełuszki w Warszawie
4 Zakład Żywienia Człowieka, Warszawski Uniwersytet Medyczny
5 Pracownia Immunologii, Instytut „Pomnik- Centrum Zdrowia Dziecka”
6 Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
7 Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW w Warszawie

Czytaj więcej...

Zamówienie podręcznika: Żywienie dojelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów

Zamówienie podręcznika: Farmaceutyczne Standardy Sporządzania Mieszanin do Żywienia Pozajelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego.

Zamówienie podręcznika: Żywienie pozajelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów

Zamówienie podręcznika: Praktyczny Przewodnik Po ONS oral nutrition support