Wstępniak
autor: prof. Ireneusz Krasnodębski
Z życia Towarzystwa
autor: Stanisław Kłęk
Polskie zalecenia na temat żywienia w onkologii – część II: żywienie drogą przewodu pokarmowego (żywienie dojelitowe).
Polish recommendations on nutrition in oncology - part II: nutrition by the gastrointestinal tract (enteral nutrition).
autorzy: Stanisław Kłęk,1 Jerzy Jarosz,2 Aleksandra Kapała,3 Joanna Krawczyk,3 Małgorzata Misiak,4 Kinga Szczepanek,2 Maciej Krzakowski2, Jacek Jassem5
1Szpital Specjalistyczny im. Stanley Dudrick’a, Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej, Skawina
2Centrum Onkologii-Instytut im. M. Skłodowskiej-Curie w Warszawie
3Warszawski Uniwersytet Medyczny
4Oddział Intensywnej Terapii i Anestezjologii Szpital Praski im. Przemienienia Pańskiego, Warszawa
5Gdański Uniwersytet Medyczny
Długoterminowe leczenia żywieniowe: wpływ emulsji opartej na bazie oliwy z oliwek na czynność wątroby.
Long-term dietary treatment: the impact of the emulsion based on olive oil on liver function.
autorzy: Stanisław Kłęk,1 Lucyna Walewska,2 Lucyna Ścisło2
1Szpital Specjalistyczny w Skawinie im. Stanleya Dudricka
2Zakład Pielęgniarstwa Klinicznego, Instytut Pielęgniarstwa i Położnictwa, Wydział Nauk o Zdrowiu, Collegium Medicum Uniwersytet Jagielloński
Problemy jakości życia pacjentek z jadłowstrętem psychicznym.
Issues of quality of life of patients with anorexia nervosa.
autorzy: Dominika Salwach-Kuberska,1 Mikołaj Majkowicz,2-3 Wiesława Łysiak-Szydłowska1,3
1Zakład Dietetyki Ogólnej, Katedra Żywienia Klinicznego, Wydział Nauk o Zdrowiu, Gdański Uniwersytet Medyczny, 80-211 Gdańsk
2Zakład Badań nad Jakością Życia, Katedra Psychologii, Wydział Nauk o Zdrowiu, Gdański Uniwersytet Medyczny, 80-211 Gdańsk
3Wydział Nauk o Zdrowiu, Powiślańska Szkoła Wyższa, 82-500 Kwidzyn
Interwencja żywieniowa u chorej na jadłowstręt psychiczny – opis przypadku.
Nutritional support in anorexia nervosa – case report.
autorzy: mgr Natalia Mogiłko
Zespół Żywieniowy, Regionalny Szpital Specjalistyczny w Grudziądzu
Wytyczne dotyczące opieki okołozabiegowej nad pacjentami poddawanymi pankreatoduodenektomii: Zalecenia Towarzystwa ERAS®.
Guidelines for Perioperative Care for Pancreaticoduodenectomy: Enhanced Recovery After Surgery (ERAS®) Society Recommendations.
autorzy: Kristoffer Lassen,1-2 Marielle M. E. Coolsen,3 Karem Slim,4 Francesco Carli,5 José E. de Aguilar-Nascimento6, Markus Schäfer,7 Rowan W. Parks,2 Kenneth C. H. Fearon,2 Dileep N. Lobo,8 Nicolas Demartines,7 Marco Braga9, Olle Ljungqvist10 and Cornelis H. C. Dejong,3 on behalf of the ERAS® Society, the European Society for Clinical Nutrition and Metabolism and the International Association for Surgical Metabolism and Nutrition
1Department of GI and HPB surgery, University Hospital Northern Norway, Tromsø and Institute of Clinical Medicine, University of Tromsø, Norway
2Clinical Surgery, University of Edinburgh, Royal Infirmary of Edinburgh, United Kingdom
3Department of Surgery, University Hospital Maastricht and NUTRIM School for Nutrition, Toxicology and Metabolism, Maastricht, The Netherlands
4Department of Digestive Surgery, Hospital CHU Estaing, Clermont-Ferrand, France
5Department of Anesthesia, McGill University Health Centre, Montreal, Quebec, Canada
6Department of Surgery, Federal University of Mato Grosso, Cuiaba, Brazil
7Department of Visceral Surgery, University Hospital of Lausanne (CHUV), Switzerland
8Division of Gastrointestinal Surgery, Nottingham Digestive Diseases Centre National Institute for Health Research, Biomedical Research Unit, Nottingham University Hospitals, Queen’s Medical Centre, Nottingham, United Kingdom
9San Raffaele University, Milan, Italy
10Department of Surgery, Örebro University Hospital, Örebro, Sweden & Department of Molecular Medicine and Surgery, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden