Wstępniak
autor: Prof. dr hab. n. med. Ireneusz W. Krasnodębski
Z życia Towarzystwa
autor: dr hab. n. med. Stanisław Kłęk
Relacja z Konferencji Żywienie-28-09-2012
Rola układu immunologicznego w powstawaniu niepożądanych reakcji pokarmowych.
The role of the immunological system in the pathogenesis of food side effects.
autorzy: Dr med. Marta Gruchała-Niedoszytko,1 dr hab. med. Marek Niedoszytko,2 dr med. Maria Porzezińska,3 dr hab. med. Sylwia Małgorzewicz1
1Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki, Katedry Żywienia Klinicznego Gdański Uniwersytet Medyczny
2Klinika Alergologii Katedry Pneumonologii i Alergologii, Gdański Uniwersytet Medyczny
3Klinika Pneumonologii Katedry Pneumonologii i Alergologii, Gdański Uniwersytet Medyczny
Gospodarka witaminami z grupy B a dieta wegetariańska.
The B group vitamins and vegetarian diet.
autorzy: dr n. med. Magdalena Jankowska,1 Katarzyna Adamiak,2 dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz3
1Klinika Nefrologii, Transplantologii i Chorób Wewnętrznych, Gdański Uniwersytet Medyczny
2Wydział Farmacji, Gdański Uniwersytet Medyczny
3Katedra Żywienia Klinicznego , Gdański Uniwersytet Medyczny
Zaburzenia glikemii u noworodków ze skrajnie małą masą ciała urodzeniową hospitalizowanych w Oddziale Intensywnej Terapii Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Lublinie.
Glycemic disorders in neonates with an extremely low body weight at birth hospitalised in the Department of Anesthesiology and Intensive Care Unit of Children's University Hospital in Lublin
autorzy: dr n. med. Anna Aftyka, dr n. med. Witold Lesiuk, mgr Ilona Rozalska – Walaszek
Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia pozajelitowego: niewydolność nerek u dorosłych.
autorzy: N.J.M. Cano, M. Aparicio, G. Brunori, J.J. Carrero, B. Cianciaruso, E. Fiaccadori, B. Lindholm, V. Teplan, D. Fouque, G. Guarnieri