Zalecenia postępowania w leczeniu żywieniowym – dojelitowym i pozajelitowym w warunkach domowych w czasie stanu epidemii SARS-CoV 2
Recommendations for Home Enteral and Parenteral Nutrition during SARS-CoV-2 pandemic
Autorzy:
dr hab. n. med. Przemysław Matras, I Klinika Chirurgii Ogólnej, Transplantacyjnej i Leczenia Żywieniowego Uniwersytet Medyczny w Lublinie. Poradnia Leczenia Żywieniowego SPSK4 Lublin
prof. dr hab., n, med. Stanisław Kłęk, Szpital im. Stanley Dudricka w Skawinie
dr n. med. Anna Zmarzły, WSS im Gromowskiego Wrocław, Ośrodek Żywienia Klinicznego, II Oddział Chorób Zakaźnych
dr n. med. Marcin Folwarski, Katedra Żywienia Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Poradnia Żywienia do i Pozajelitowego Copernicus sp. z o.o. Gdańsk. Oddział Chirurgii Ogólnej z Pododdziałem Chirurgii Onkologicznej. Szpital Specjalistyczny w Kościerzynie
mgr piel. Lidia Bartoszewska, I Klinika Chirurgii Ogólnej, Transplantacyjnej i Leczenia Żywieniowego Uniwersytet Medyczny w Lublinie. Poradnia Leczenia Żywieniowego SPSK4 Lublin
dr n. med. Włodzimierz Cebulski, Klinika Chirurgii Ogólnej, Gastroenterologicznej i Onkologicznej WUM
dr n. med. Marlena Jakubczyk, Poradnia żywienia dojelitowego i pozajelitowego SU nr 1 w Bydgoszczy
dr hab. n. med. Zbigniew Kamocki, II Klinika Chirurgii Ogólnej i Gastroenterologicznej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku
lek. med. Katarzyna Klepczyk, WSS im Gromowskiego Wrocław, Ośrodek Żywienia Klinicznego, II Oddział Chorób Zakaźnych
dr n. med. Marek Kunecki, Centrum Leczenia Żywieniowego, WSS im. M. Pirogowa, Łódź
dr hab. n. med. Michał Ławiński, Klinika Chirurgii Ogólnej, Gastroenterologicznej i Onkologicznej WUM
dr n.o zdr. Krystyna Majewska, SPSK im. prof. W. Orłowskiego, Oddział Kliniczny Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego, Poradnia dla Chorych Żywionych Pozajelitowo i Dojelitowo w Warunkach Domowych
lek. med. Maciej Matczuk, Wojewódzki Szpital Dziecięcy w Bydgoszczy, Zespół Żywienia Dojelitowego w Warunkach Domowych Centrum medyczne Gizińscy Bydgoszcz
dr n. med. Katarzyna Matysiak-Luśnia, Uniwersytecki Szpital Kliniczny we Wrocławiu, Katedra i Klinika Anestezjologii i Intensywnej Terapii, Poradnia Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, WCS KJ w Jeleniej Górze, Hospicjum Domowe, WCS KJ w Jeleniej Górze
dr n. med. Maciej Sadowski, Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Olsztynie. Pracownia Żywienia Poza- i Dojelitowego
prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki, Klinika Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego CMKP
mgr piel. Magdalena Sumlet, Szpital im. Stanley Dudricka w Skawinie
dr. n. med. Waldemar Szafrański, Oddział Chirurgii Ogólnej, Poradnia Dla Chorych Żywionych Pozajelitowo i Dojelitowo w Warunkach Domowych, Podmiot Leczniczy Copernicus sp z o.o. Szpital im. M. Kopernika, Gdańsk
dr n. med. Kinga Szczepanek, Szpital im. Stanley Dudricka w Skawinie
dr n. med. Krystyna Urbanowicz, Ośrodek Żywienia Klinicznego WSS Olsztyn
mgr Edyta Grabowska-Woźniak, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Świadczeniodawców Leczenia Żywieniowego w Warunkach Domowych
lek. med. Agata Zoubek-Wójcik, Poradnia Żywieniowa Nutrimed
DOI: 10.12872/PZK-1-2020-1-PL
Jeśli posaiadasz konto oraz opłaconą i ważną prenumeratę kwartalnika Postępy Żywienia Klinicznego lub jesteś członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, to po zalogowaniu do serwisu będziesz miał pełny darmowy dostęp do zasobów sekcji Artykuły. Jeśli nie posiadasz ważnej i opłaconej prenumeraty, dostęp do zasobów jest płatny.
Jeśli nie masz konta a jesteś prenumeratorem lub członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego załóż konto i wypełnij wszystkie dane w formularzu..