Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia dojelitowego: Geriatria.
ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition: Geriatrics.
autorzy: D. Volkerta, Y.N. Bernerb, E. Berryc, T. Cederholmd, P. Coti Bertrande, A. Milnef, J. Palmbladg, St. Schneiderh, L. Sobotkai, Z. Stangaj, DGEM:$$ R. Lenzen-Grossimlinghaus, U. Krys, M. Pirlich, B. Herbst, T. Schu¨tz, W. Schro¨er, W. Weinrebe, J. Ockenga, H. Lochs
aHead Medical Science Division, Pfrimmer-Nutricia, Erlangen, Germany
bHead Geriatric Department, Meir Hospital, Kfar Saba, Israel
cDepartment of Human Nutrition & Metabolism, Hebrew University, Hadassah Med School, Jerusalem, Israel
dDepartment of Public Health and Caring Science, Uppsala University, Uppsala, Sweden
eUnite´ de Nutrition Clinique, CHUV, Lausanne, Switzerland
fHealth Services Research Unit, University of Aberdeen, Aberdeen, UK
gDepartment of Medicine, Karolinska Institute, Huddinge University Hospital, Huddinge, Sweden
hGastroente´rologie et Nutrition Clinique, Hopital de l’Archet, Nice, France
iMetabolic Care Unit, Department of Gerontology and Metabolic Care, Charles University, Faculty of Medicine, Hradec Kralove, Czech Republic
jInternal Medicine and Clinical Nutrition, Inselspital/University Hospital, Bern, Switzerland
Tłumaczył: lek. Jakub Szczerbicki
Jeśli posaiadasz konto oraz opłaconą i ważną prenumeratę kwartalnika Postępy Żywienia Klinicznego lub jesteś członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, to po zalogowaniu do serwisu będziesz miał pełny darmowy dostęp do zasobów sekcji Artykuły. Jeśli nie posiadasz ważnej i opłaconej prenumeraty, dostęp do zasobów jest płatny.
Jeśli nie masz konta a jesteś prenumeratorem lub członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego załóż konto i wypełnij wszystkie dane w formularzu..