Leczenie żywieniowe w okresie rehabilitacji po krytycznej chorobie
Nutritional support during the recovery period after critical illness
Stanisław Kłęk
Klinika Chirurgii Onkologicznej, Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie Państwowy Instytut Badawczy, Oddział w Krakowie
DOI: 10.12872/PZK-4-2020-4-PL
Żywienie pacjenta krytycznie chorego w świetle aktualnych wytycznych
Nutritional support of a critically ill patients – new recommendation
Stanisław Kłęk
Klinika Chirurgii Onkologicznej, Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie Państwowy Instytut Badawczy,
Oddział w Krakowie
DOI: 10.12872/PZK-4-2020-3-PL
Dostępy do żywienia dojelitowego w warunkach szpitalnych i domowych
Access routes for enteral nutrition in clinical and home settings
Marek Kunecki
Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Mikołaja PIrogowa w Łodzi Centrum Leczenia Żywieniowego
DOI: 10.12872/PZK-4-2020-2-PL
Health behaviours and nutritional status of patients hospitalised at a surgical ward
Lucyna Ścisło1, Elżbieta Walewska1, Grażyna Puto1, Magdalena Sikora1, Stanisław Kłęk2
1 Instytut Pielęgniarstwa i Położnictwa, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum, Kraków, ul. Mikołaja Kopernika 25, 31-501, Kraków; Kierownik zakładu: prof. dr hab. Maria Kózka
2 Klinika Chirurgii Onkologicznej Narodowego Instytutu Onkologii im. Marii Skłodowskiej Curie. Oddział w Krakowie, ul. Garncarska 11, 31-115 Kraków
DOI: 10.12872/PZK-4-2020-1-EN
Zachowania zdrowotne a stan odżywienia pacjentów hospitalizowanych w oddziale chirurgicznym
Health behaviours and nutritional status of patients hospitalised at a surgical ward
Lucyna Ścisło1, Elżbieta Walewska1, Grażyna Puto1, Magdalena Sikora1, Stanisław Kłęk2
1 Instytut Pielęgniarstwa i Położnictwa, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum, Kraków, ul. Mikołaja Kopernika 25, 31-501, Kraków; Kierownik zakładu: prof. dr hab. Maria Kózka
2 Klinika Chirurgii Onkologicznej Narodowego Instytutu Onkologii im. Marii Skłodowskiej Curie. Oddział w Krakowie, ul. Garncarska 11, 31-115 Kraków
DOI: 10.12872/PZK-4-2020-1-PL
Z życia Towarzystwa
autor: dr hab. n. med. Stanisław Kłęk
Wstępniak
autor: dr Małgorzata Łyszkowska
Nr 3/2020 (56), Tom 16 ISSN 1896-3706
Z życia Towarzystwa
autor: dr hab. n. med. Stanisław Kłęk
Ocena składu ciała metodą bioimpedancji elektrycznej u chorych na raka jelita grubego
Bioelectrical impedance analysis of body composition in colorectal cancer patients
Autorzy:
Angelika Łabicka1, Zbigniew Kamocki2
1 Poradnia Leczenia Żywieniowego Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego w Białymstoku
2 II Klinika Chirurgii Ogólnej i Gastroenterologicznej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku
DOI: 10.12872/PZK-3-2020-1-PL
Dieta przemysłowa vs. kuchenna/miksowana w żywieniu dojelitowym pacjentów dorosłych
Industrial Diets vs. Blenderized Tube Feeds in Enteral Nutrition of Adults Patients
Autor:
Marcin Folwarski 1,2
1 Katedra Żywienia Klinicznego, Gdański Uniwersytet Medyczny, Polska
2 Poradnia Żywienia do i Pozajelitowego w warunkach domowych, Copernicus sp. z o.o., Gdańsk
DOI: 10.12872/PZK-3-2020-3-PL
Zmiana stylu życia rodzin, których dzieci wymagają żywienia pozajelitowego w warunkach domowych
Lifestyle Change of the Families Whose Children Require Home Parenteral Nutrition
Autorzy:
Małgorzata Łyszkowska1, Katarzyna Popińska2, Jarosław Kierkuś3, Krzysztof Bogucki1, Jerzy Socha3,
Janusz Książyk2, Marek Szymczak1
1 Klinika Chirurgii Dziecięcej i Transplantacji Narządów
2 Klinika Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych
3 Klinika Gastroenterologii, Hepatologii, Zaburzeń Odżywiania i Pediatrii, Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”, Warszawa
DOI: 10.12872/PZK-2-2020-1-PL
Lifestyle Change of the Families Whose Children Require Home Parenteral Nutrition
Authors:
Małgorzata Łyszkowska1, Katarzyna Popińska2, Jarosław Kierkuś3, Krzysztof Bogucki1, Jerzy Socha3,
Janusz Książyk2, Marek Szymczak1
1 Department of Surgery and Organ Transplantation
2 Department of Paediatrics, Nutrition and Metabolic Diseases
3 Department of Gastroenterology, Hepatology, Nutrition Disorders and Paediatrics, Children’s Memorial Health Centre Institute, Warsaw
DOI: 10.12872/PZK-2-2020-1-EN
Korzyści z zastosowania białek serwatkowych w żywności specjalnego przeznaczenia medycznego
Benefits of Using Whey Proteins in Food for Special Medical Purposes
Autorzy:
dr n. farm. Mirosław Perliński, dr Katarzyna Zadka
Nestle Health Science Polska
DOI: 10.12872/PZK-2-2020-2-PL
Rola składników odżywczych w stwardnieniu rozsianym
Autorzy:
prof. dr hab. med. Sylwia Małgorzewicz
Katedra Żywienia Klinicznego, Gdański Uniwersytet Medyczny
mgr Natalia Mogiłko
Regionalny Szpital Specjalistyczny im. dr. Wł. Biegańskiego w Grudziądzu
DOI: 10.12872/PZK-2-2020-3-PL
Z życia Towarzystwa
autor: Stanisław Kłęk
Nr 2/2020 (55) | Tom 16 ISSN 1896-3706
Stanley J. Dudrick – życie i osiągnięcia
Stanley J. Dudrick – life and achievements
Autorzy:
Stanisław Kłęk, Nina Kłęk
Oddział Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej i Leczenia Niewydolności Przewodu Pokarmowego,
Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley Dudricka, ul. Tyniecka 15, Skawina
Czy stężenie specyficznych dla pokarmów przeciwciał IgG może być wskazaniem do diety eliminacyjnej?
Is food-specific IgG antibody concentration an indication foran elimination diet
Autorzy:
Jolanta Anna Dardzińska1, Diana Maciejczyk1, Eliza Wasilewska2, Sylwia Małgorzewicz1
1 Katedra Żywienia Klinicznego, Gdański Uniwersytet Medyczny
2 Klinika Alergologii i Pneumonologii, Uniwersyteckie Centrum Kliniczne w Gdańsku
DOI: 10.12872/PZK-1-2020-3-PL
Nowa klasyfikacja niedożywienia GLIM – zastosowanie u chorych onkologicznych
Application of the new GLIM definition for malnutrition in cancer patients
Autor:
Sobczak Ewa, Małgorzewicz Sylwia
Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki, Gdański Uniwersytet Medyczny
Kierownik: Prof. dr hab. med. Sylwia Małgorzewicz
DOI: 10.12872/PZK-1-2020-2-PL
Zalecenia postępowania w leczeniu żywieniowym – dojelitowym i pozajelitowym w warunkach domowych w czasie stanu epidemii SARS-CoV 2
Recommendations for Home Enteral and Parenteral Nutrition during SARS-CoV-2 pandemic
Autorzy:
dr hab. n. med. Przemysław Matras, I Klinika Chirurgii Ogólnej, Transplantacyjnej i Leczenia Żywieniowego Uniwersytet Medyczny w Lublinie. Poradnia Leczenia Żywieniowego SPSK4 Lublin
prof. dr hab., n, med. Stanisław Kłęk, Szpital im. Stanley Dudricka w Skawinie
dr n. med. Anna Zmarzły, WSS im Gromowskiego Wrocław, Ośrodek Żywienia Klinicznego, II Oddział Chorób Zakaźnych
dr n. med. Marcin Folwarski, Katedra Żywienia Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Poradnia Żywienia do i Pozajelitowego Copernicus sp. z o.o. Gdańsk. Oddział Chirurgii Ogólnej z Pododdziałem Chirurgii Onkologicznej. Szpital Specjalistyczny w Kościerzynie
mgr piel. Lidia Bartoszewska, I Klinika Chirurgii Ogólnej, Transplantacyjnej i Leczenia Żywieniowego Uniwersytet Medyczny w Lublinie. Poradnia Leczenia Żywieniowego SPSK4 Lublin
dr n. med. Włodzimierz Cebulski, Klinika Chirurgii Ogólnej, Gastroenterologicznej i Onkologicznej WUM
dr n. med. Marlena Jakubczyk, Poradnia żywienia dojelitowego i pozajelitowego SU nr 1 w Bydgoszczy
dr hab. n. med. Zbigniew Kamocki, II Klinika Chirurgii Ogólnej i Gastroenterologicznej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku
lek. med. Katarzyna Klepczyk, WSS im Gromowskiego Wrocław, Ośrodek Żywienia Klinicznego, II Oddział Chorób Zakaźnych
dr n. med. Marek Kunecki, Centrum Leczenia Żywieniowego, WSS im. M. Pirogowa, Łódź
dr hab. n. med. Michał Ławiński, Klinika Chirurgii Ogólnej, Gastroenterologicznej i Onkologicznej WUM
dr n.o zdr. Krystyna Majewska, SPSK im. prof. W. Orłowskiego, Oddział Kliniczny Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego, Poradnia dla Chorych Żywionych Pozajelitowo i Dojelitowo w Warunkach Domowych
lek. med. Maciej Matczuk, Wojewódzki Szpital Dziecięcy w Bydgoszczy, Zespół Żywienia Dojelitowego w Warunkach Domowych Centrum medyczne Gizińscy Bydgoszcz
dr n. med. Katarzyna Matysiak-Luśnia, Uniwersytecki Szpital Kliniczny we Wrocławiu, Katedra i Klinika Anestezjologii i Intensywnej Terapii, Poradnia Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, WCS KJ w Jeleniej Górze, Hospicjum Domowe, WCS KJ w Jeleniej Górze
dr n. med. Maciej Sadowski, Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Olsztynie. Pracownia Żywienia Poza- i Dojelitowego
prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki, Klinika Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego CMKP
mgr piel. Magdalena Sumlet, Szpital im. Stanley Dudricka w Skawinie
dr. n. med. Waldemar Szafrański, Oddział Chirurgii Ogólnej, Poradnia Dla Chorych Żywionych Pozajelitowo i Dojelitowo w Warunkach Domowych, Podmiot Leczniczy Copernicus sp z o.o. Szpital im. M. Kopernika, Gdańsk
dr n. med. Kinga Szczepanek, Szpital im. Stanley Dudricka w Skawinie
dr n. med. Krystyna Urbanowicz, Ośrodek Żywienia Klinicznego WSS Olsztyn
mgr Edyta Grabowska-Woźniak, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Świadczeniodawców Leczenia Żywieniowego w Warunkach Domowych
lek. med. Agata Zoubek-Wójcik, Poradnia Żywieniowa Nutrimed
DOI: 10.12872/PZK-1-2020-1-PL
Z życia Towarzystwa
autor: Stanisław Kłęk
nr 1(54) grudzień 2020 Tom 16 ISSN 1896-3706
Efektywność omega-3-kwasów tłuszczowych w żywieniu pozajelitowym w warunkach szpitalnych: przegląd systematyczny wraz z analizą [sequntial] badań naukowych – omówienie artykułu
Efficiency of fatty omega-3-fatty acids in parenteral nutrition in hospital conditions
Autor: Stanisław Kłęk
Oddział Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej i Leczenia Niewydolności Przewodu Pokarmowego, Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley Dudricka, ul. Tyniecka 15, 32-050 Skawina
DOI: 10.12872/PZK-4-2019-4-PL
Historia odkrycia witamin
History of the discovery of vitamins
Autor: Anna Żuk
Apteka szpitalna Samodzielny
Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji w Szczecinie
DOI: 10.12872/PZK-4-2019-3-PL
Ocena terapii żywieniowej w polskich szpitalach
Evaluation of the nutritional therapy in Polish hospitals
Autor: Stanisław Kłęk
Oddział Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej i Leczenia Niewydolności Przewodu Pokarmowego, Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley Dudricka, ul. Tyniecka 15, 32-050 Skawina
DOI: 10.12872/PZK-4-2019-2-PL
Fungal infection of the central nervous system as a complication of central parenteral nutrition – case report
Authors: Małgorzata Łyszkowska1, Katarzyna Popińska2
1 Klinika Chirurgii i Transplantacji Narządów. Kierownik Kliniki: prof. dr hab. Piotr Kaliciński
2 Klinika Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych. Kierownik Kliniki: prof. dr hab. Janusz Książyk
DOI: 10.12872/PZK-4-2019-1-EN
Zakażenie grzybicze ośrodkowego układu nerwowego, jako powikłanie centralnego żywienia pozajelitowego – opis przypadku
Fungal infection of the central nervous system as a complication of central parenteral nutrition – case report
Autorzy: Małgorzata Łyszkowska1, Katarzyna Popińska2
1 Klinika Chirurgii i Transplantacji Narządów. Kierownik Kliniki: prof. dr hab. Piotr Kaliciński
2 Klinika Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych. Kierownik Kliniki: prof. dr hab. Janusz Książyk
DOI: 10.12872/PZK-4-2019-1-PL
Z życia Towarzystwa
autor: Stanisław Kłęk
nr 4(53) grudzień 2019 Tom 15 ISSN 1896-3706
Wpływ terapii żywieniowej w okresie okołooperacyjnym na stan odżywienia pacjentów chirurgicznych
The impact of preoperative nutritional therapy on postoperative nutrition status
Wojciech Francuzik1, Jacek Paszkowski2, Stanisław Kłęk3, Jarosław Walkowiak4, Maciej Borejsza-Wysocki2, Tomasz Banasiewicz2
1 Allergie-Centrum-Charité; ; Klinik für Dermatologie, Venerologie und Allergologie; Campus Charite Mitte, Universitätsmedizin Berlin
2 Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley Dudrick w Skawinie
3 Klinika Chirurgii Ogólnej, Endokrynologicznej i Onkologii Gastroenterologicznej Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
4 Klinika Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Ośrodek: Klinika Chirurgii Ogólnej, Endokrynologicznej i Onkologii Gastroenterologicznej Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Kierownik: Prof.dr hab.n.med. Tomasz Banasiewicz
DOI: 10.12872/PZK-3-2019-1-PL
The impact of preoperative nutritional therapy on postoperative nutrition status
Wojciech Francuzik1, Jacek Paszkowski2, Stanisław Kłęk3, Jarosław Walkowiak4, Maciej Borejsza-Wysocki2, Tomasz Banasiewicz2
1 Allergie-Centrum-Charité; ; Klinik für Dermatologie, Venerologie und Allergologie; Campus Charite Mitte, Universitätsmedizin Berlin
2 Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley Dudrick w Skawinie
3 Klinika Chirurgii Ogólnej, Endokrynologicznej i Onkologii Gastroenterologicznej Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
4 Klinika Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Ośrodek: Klinika Chirurgii Ogólnej, Endokrynologicznej i Onkologii Gastroenterologicznej Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Kierownik: Prof.dr hab.n.med. Tomasz Banasiewicz
DOI: 10.12872/PZK-3-2019-1-EN
Ostre uszkodzenie nerek z objawami zespołu Fanconiego w przebiegu leczenia chłoniaka B-komorkowego u 14 letniej pacjentki. Opis przypadku
Acute kidney injury with symptoms of Fanconi syndrome in the course of treatment of B-cell lymphoma in a 14-year-old patient. A case report
Katarzyna Różycka1,2 i Alina Jaroch3,4, Marlena Jakubczyk2,5, Jacek Szopiński2,6, Sylwia Kołtan7, Katarzyna Wawrzyniak5, Małgorzata Krajnik1
1 Katedra i Zakład Opieki Paliatywnej, Collegium Medicum w Bydgoszczy UMK w Toruniu
2 Zespół Żywieniowy i Poradnia Domowego Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego, Szpital Uniwersytecki Nr 1 w Bydgoszczy, ul. M. Curie Skłodowskiej 9, 85–094 Bydgoszcz, PL
3 Katedra i Zakład Żywienia i Dietetyki, Wydział Nauk o Zdrowiu, Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy, Uniwersytet im. Mikołaja Kopernika w Toruniu
4 Katedra i Klinika Geriatrii, Wydział Nauk o Zdrowiu, Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy, Uniwersytet im. Mikołaja Kopernika w Toruniu
5Katedra Anestezjologii i Intensywnej Terapii, Collegium Medicum w Bydgoszczy UMK w Toruniu
6 Oddział Chirurgii i Żywienia Klinicznego, Wielospecjalistyczny Szpital Miejski im. dr. Emila Warmińskiego SPZOZ w Bydgoszczy
7 Katedra i Klinika Pediatrii, Hematologii i Onkologii, Collegium Medicum w Bydgoszczy UMK w Toruniu
DOI: 10.12872/PZK-3-2019-2-PL
Acute kidney injury with symptoms of Fanconi syndrome in the course of treatment of B-cell lymphoma in a 14-year-old patient. A case report
Katarzyna Różycka1,2 i Alina Jaroch3,4, Marlena Jakubczyk2,5, Jacek Szopiński2,6, Sylwia Kołtan7, Katarzyna Wawrzyniak5, Małgorzata Krajnik1
1 Katedra i Zakład Opieki Paliatywnej, Collegium Medicum w Bydgoszczy UMK w Toruniu
2 Zespół Żywieniowy i Poradnia Domowego Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego, Szpital Uniwersytecki Nr 1 w Bydgoszczy, ul. M. Curie Skłodowskiej 9, 85–094 Bydgoszcz, PL
3 Katedra i Zakład Żywienia i Dietetyki, Wydział Nauk o Zdrowiu, Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy, Uniwersytet im. Mikołaja Kopernika w Toruniu
4 Katedra i Klinika Geriatrii, Wydział Nauk o Zdrowiu, Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy, Uniwersytet im. Mikołaja Kopernika w Toruniu
5Katedra Anestezjologii i Intensywnej Terapii, Collegium Medicum w Bydgoszczy UMK w Toruniu
6 Oddział Chirurgii i Żywienia Klinicznego, Wielospecjalistyczny Szpital Miejski im. dr. Emila Warmińskiego SPZOZ w Bydgoszczy
7 Katedra i Klinika Pediatrii, Hematologii i Onkologii, Collegium Medicum w Bydgoszczy UMK w Toruniu
DOI: 10.12872/PZK-3-2019-2-EN
Historyczne ujęcie rozwoju żywienia klinicznego
Historical approach to the development of clinical nutrition
Anna Żuk
Apteka szpitalna Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji w Szczecinie
DOI: 10.12872/PZK-3-2019-3-PL
Całkowita zawartość wody u chorych na raka żołądka w modelu przedoperacyjnego immunostymulującego leczenia żywieniowego z doustną glutaminą
Total body water in gastric cancer patients receiving oral glutamine in the model of preoperative immunonutrition therapy
Autorzy: Anna Jurczuk1, Zbigniew Kamocki2
1 Poradnia Leczenia Żywieniowego USK w Białymstoku
2 Klinika Chirurgii Ogólnej i Gastroenterologicznej Uniwersytet Medyczny w Białymstoku.
DOI: 10.12872/PZK-2-2019-1-PL
Total body water in gastric cancer patients receiving oral glutamine in the model of preoperative immunonutrition therapy
Authors: Anna Jurczuk1, Zbigniew Kamocki2
1 Poradnia Leczenia Żywieniowego USK w Białymstoku
2 Klinika Chirurgii Ogólnej i Gastroenterologicznej Uniwersytet Medyczny w Białymstoku.
DOI: 10.12872/PZK-2-2019-1-EN
Stan odżywienia pacjentów w oddziale chirurgicznym a powikłania pooperacyjne
Evaluation of nutritional status of patients in the surgery ward and postoperative complications
Autorzy: Elżbieta Walewska1, Lucyna Ścisło1, Grażyna Puto1, Małgorzata Krzak1, Stanisław Kłęk2
1Zakład Pielęgniarstwa Klinicznego Instytut Pielęgniarstwa i Położnictwa Wydział Nauk o Zdrowiu Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum
2Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley’a Dadricka w Skawinie
DOI: 10.12872/PZK-2-2019-2-PL
Evaluation of nutritional status of patients in the surgery ward and postoperative complications
Authors: Elżbieta Walewska1, Lucyna Ścisło1, Grażyna Puto1, Małgorzata Krzak1, Stanisław Kłęk2
1Zakład Pielęgniarstwa Klinicznego Instytut Pielęgniarstwa i Położnictwa Wydział Nauk o Zdrowiu Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum
2Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley’a Dadricka w Skawinie
DOI: 10.12872/PZK-2-2019-2-EN
Streszczenia z Konferencji naukowo-szkoleniowej pt. ŻYWIENIE KLINICZNE W PRAKTYCE – wielospecjalistyczna współpraca, Gdańsk, 5.04.2019
Wstępniak
autor: dr Małgorzata Łyszkowska
nr 1(50) marzec 2019 Tom 15 ISSN 1896-3706
Z życia Towarzystwa
autor: Stanisław Kłęk
nr 1(50) marzec 2019 Tom 15 ISSN 1896-3706
Jak poprawić jakość leczenia żywieniowego w szpitalu?
How to improve the quality of the nutritional treatment in hospital?
Autor: mgr farm. Ksenia Czech
Szpital Specjalistyczny im. Ludwika Rydygiera w Krakowie, Apteka Szpitalna
Kierownik: dr n. farm. Krystyna Chmal-Jagiełło
DOI: 10.12872/PZK-1-2019-1-PL