kwartalnik PŻK

Leczenie żywieniowe w okresie rehabilitacji po krytycznej chorobie

Share

Leczenie żywieniowe w okresie rehabilitacji po krytycznej chorobie


Nutritional support during the recovery period after critical illness

Stanisław Kłęk
Klinika Chirurgii Onkologicznej, Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie Państwowy Instytut Badawczy, Oddział w Krakowie

 

DOI: 10.12872/PZK-4-2020-4-PL

 

Czytaj więcej...

Żywienie pacjenta krytycznie chorego w świetle aktualnych wytycznych

Share

Żywienie pacjenta krytycznie chorego w świetle aktualnych wytycznych


Nutritional support of a critically ill patients – new recommendation

Stanisław Kłęk
Klinika Chirurgii Onkologicznej, Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie Państwowy Instytut Badawczy,
Oddział w Krakowie

DOI: 10.12872/PZK-4-2020-3-PL

 

Czytaj więcej...

Dostępy do żywienia dojelitowego w warunkach szpitalnych i domowych


Share

Dostępy do żywienia dojelitowego w warunkach szpitalnych i domowych

Access routes for enteral nutrition in clinical and home settings

Marek Kunecki
Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Mikołaja PIrogowa w Łodzi Centrum Leczenia Żywieniowego

DOI: 10.12872/PZK-4-2020-2-PL

 

Czytaj więcej...

Health behaviours and nutritional status of patients hospitalised at a surgical ward


Share

Health behaviours and nutritional status of patients hospitalised at a surgical ward

 

Lucyna Ścisło1, Elżbieta Walewska1, Grażyna Puto1, Magdalena Sikora1, Stanisław Kłęk2

1 Instytut Pielęgniarstwa i Położnictwa, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum, Kraków, ul. Mikołaja Kopernika 25, 31-501, Kraków; Kierownik zakładu: prof. dr hab. Maria Kózka
2 Klinika Chirurgii Onkologicznej Narodowego Instytutu Onkologii im. Marii Skłodowskiej Curie. Oddział w Krakowie, ul. Garncarska 11, 31-115 Kraków

 

DOI: 10.12872/PZK-4-2020-1-EN

 

Czytaj więcej...

Zachowania zdrowotne a stan odżywienia pacjentów hospitalizowanych w oddziale chirurgicznym


Share

Zachowania zdrowotne a stan odżywienia pacjentów hospitalizowanych w oddziale chirurgicznym

 

Health behaviours and nutritional status of patients hospitalised at a surgical ward


Lucyna Ścisło1, Elżbieta Walewska1, Grażyna Puto1, Magdalena Sikora1, Stanisław Kłęk2
1 Instytut Pielęgniarstwa i Położnictwa, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum, Kraków, ul. Mikołaja Kopernika 25, 31-501, Kraków; Kierownik zakładu: prof. dr hab. Maria Kózka
2 Klinika Chirurgii Onkologicznej Narodowego Instytutu Onkologii im. Marii Skłodowskiej Curie. Oddział w Krakowie, ul. Garncarska 11, 31-115 Kraków

 DOI: 10.12872/PZK-4-2020-1-PL

 

Czytaj więcej...

Z życia Towarzystwa

Share
 

Z życia Towarzystwa

 

autor: dr hab. n. med. Stanisław Kłęk

Czytaj więcej...

Wstępniak

Share

Wstępniak

autor: dr Małgorzata Łyszkowska 

Czytaj więcej...

Wstępniak

Share

Wstępniak

autor: dr Małgorzata Łyszkowska 

Nr 3/2020 (56), Tom 16 ISSN 1896-3706

Czytaj więcej...

Z życia Towarzystwa

Share
 

Z życia Towarzystwa

 

autor: dr hab. n. med. Stanisław Kłęk

Czytaj więcej...

Ocena składu ciała metodą bioimpedancji elektrycznej u chorych na raka jelita grubego


Share

Ocena składu ciała metodą bioimpedancji elektrycznej u chorych na raka jelita grubego
Bioelectrical impedance analysis of body composition in colorectal cancer patients

Autorzy: 

Angelika Łabicka1, Zbigniew Kamocki2

1 Poradnia Leczenia Żywieniowego Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego w Białymstoku
2 II Klinika Chirurgii Ogólnej i Gastroenterologicznej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku

DOI: 10.12872/PZK-3-2020-1-PL

Czytaj więcej...

Bioelectrical impedance analysis of body composition in colorectal cancer patients


Share

Bioelectrical impedance analysis of body composition in colorectal cancer patients

Authors: 

Angelika Łabicka1, Zbigniew Kamocki2
1 Nutrition Therapy Outpatient Clinic of the University Clinical Hospital in Bialystok
2 II Clinic of General and Gastrointestinal Surgery of the Medical University of Bialystok

DOI: 10.12872/PZK-3-2020-1-EN

Czytaj więcej...

Leczenie żywieniowe w praktyce klinicznej onkologa. Współczesne wytyczne


Share

Leczenie żywieniowe w praktyce klinicznej onkologa. Współczesne wytyczne

Nutritional treatment in oncologist’s clinical practice. Current guidelines

Autor: 

Stanisław Kłęk
Klinika Chirurgii Onkologicznej, Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie
Państwowy Instytut Badawczy, Oddział w Krakowie

DOI: 10.12872/PZK-3-2020-2-PL

Czytaj więcej...

Dieta przemysłowa vs. kuchenna/miksowana w żywieniu dojelitowym pacjentów dorosłych


Share

Dieta przemysłowa vs. kuchenna/miksowana w żywieniu dojelitowym pacjentów dorosłych

Industrial Diets vs. Blenderized Tube Feeds in Enteral Nutrition of Adults Patients

Autor: 

Marcin Folwarski 1,2
1 Katedra Żywienia Klinicznego, Gdański Uniwersytet Medyczny, Polska
2 Poradnia Żywienia do i Pozajelitowego w warunkach domowych, Copernicus sp. z o.o., Gdańsk

DOI: 10.12872/PZK-3-2020-3-PL

Czytaj więcej...

Zmiana stylu życia rodzin, których dzieci wymagają żywienia pozajelitowego w warunkach domowych


Share

Zmiana stylu życia rodzin, których dzieci wymagają żywienia pozajelitowego w warunkach domowych

Lifestyle Change of the Families Whose Children Require Home Parenteral Nutrition

Autorzy: 

Małgorzata Łyszkowska1, Katarzyna Popińska2, Jarosław Kierkuś3, Krzysztof Bogucki1, Jerzy Socha3,
Janusz Książyk2, Marek Szymczak1

1 Klinika Chirurgii Dziecięcej i Transplantacji Narządów
2 Klinika Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych
3 Klinika Gastroenterologii, Hepatologii, Zaburzeń Odżywiania i Pediatrii, Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”, Warszawa

DOI: 10.12872/PZK-2-2020-1-PL

Czytaj więcej...

Lifestyle Change of the Families Whose Children Require Home Parenteral Nutrition


Share

Lifestyle Change of the Families Whose Children Require Home Parenteral Nutrition

 

Authors: 

Małgorzata Łyszkowska1, Katarzyna Popińska2, Jarosław Kierkuś3, Krzysztof Bogucki1, Jerzy Socha3,
Janusz Książyk2, Marek Szymczak1

1 Department of Surgery and Organ Transplantation
2 Department of Paediatrics, Nutrition and Metabolic Diseases
3 Department of Gastroenterology, Hepatology, Nutrition Disorders and Paediatrics, Children’s Memorial Health Centre Institute, Warsaw

DOI: 10.12872/PZK-2-2020-1-EN

Czytaj więcej...

Korzyści z zastosowania białek serwatkowych w żywności specjalnego przeznaczenia medycznego


Share

Korzyści z zastosowania białek serwatkowych w żywności specjalnego przeznaczenia medycznego

Benefits of Using Whey Proteins in Food for Special Medical Purposes

Autorzy: 

dr n. farm. Mirosław Perliński, dr Katarzyna Zadka
Nestle Health Science Polska

DOI: 10.12872/PZK-2-2020-2-PL

Czytaj więcej...

Rola składników odżywczych w stwardnieniu rozsianym


Share

Rola składników odżywczych w stwardnieniu rozsianym

Autorzy: 

prof. dr hab. med. Sylwia Małgorzewicz
Katedra Żywienia Klinicznego, Gdański Uniwersytet Medyczny

mgr Natalia Mogiłko
Regionalny Szpital Specjalistyczny im. dr. Wł. Biegańskiego w Grudziądzu

DOI: 10.12872/PZK-2-2020-3-PL

Czytaj więcej...

Z życia Towarzystwa

Share

Z życia Towarzystwa

autor: Stanisław Kłęk

Nr 2/2020 (55) | Tom 16 ISSN 1896-3706

Czytaj więcej...

Wstępniak

Share

Wstępniak

autor:dr Małgorzata Łyszkowska 

Czytaj więcej...

Stanley J. Dudrick – życie i osiągnięcia


Share

Stanley J. Dudrick – życie i osiągnięcia

Stanley J. Dudrick – life and achievements

Autorzy: 

 

Stanisław Kłęk, Nina Kłęk

Oddział Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej i Leczenia Niewydolności Przewodu Pokarmowego,
Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley Dudricka, ul. Tyniecka 15, Skawina

 

Czytaj więcej...

Czy stężenie specyficznych dla pokarmów przeciwciał IgG może być wskazaniem do diety eliminacyjnej?


Share

Czy stężenie specyficznych dla pokarmów przeciwciał IgG może być wskazaniem do diety eliminacyjnej?

Is food-specific IgG antibody concentration an indication foran elimination diet

Autorzy: 

Jolanta Anna Dardzińska1, Diana Maciejczyk1, Eliza Wasilewska2, Sylwia Małgorzewicz1


1 Katedra Żywienia Klinicznego, Gdański Uniwersytet Medyczny
2 Klinika Alergologii i Pneumonologii, Uniwersyteckie Centrum Kliniczne w Gdańsku

DOI: 10.12872/PZK-1-2020-3-PL

Czytaj więcej...

Nowa klasyfikacja niedożywienia GLIM – zastosowanie u chorych onkologicznych


Share

Nowa klasyfikacja niedożywienia GLIM – zastosowanie u chorych onkologicznych

Application of the new GLIM definition for malnutrition in cancer patients

Autor: 

Sobczak Ewa, Małgorzewicz Sylwia
Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki, Gdański Uniwersytet Medyczny
Kierownik: Prof. dr hab. med. Sylwia Małgorzewicz

DOI: 10.12872/PZK-1-2020-2-PL

Czytaj więcej...

Zalecenia postępowania w leczeniu żywieniowym – dojelitowym i pozajelitowym w warunkach domowych w czasie stanu epidemii SARS-CoV 2


Share

Zalecenia postępowania w leczeniu żywieniowym – dojelitowym i pozajelitowym w warunkach domowych w czasie stanu epidemii SARS-CoV 2

Recommendations for Home Enteral and Parenteral Nutrition during SARS-CoV-2 pandemic

Autorzy: 

dr hab. n. med. Przemysław Matras, I Klinika Chirurgii Ogólnej, Transplantacyjnej i Leczenia Żywieniowego Uniwersytet Medyczny w Lublinie. Poradnia Leczenia Żywieniowego SPSK4 Lublin

prof. dr hab., n, med. Stanisław Kłęk, Szpital im. Stanley Dudricka w Skawinie

dr n. med. Anna Zmarzły, WSS im Gromowskiego Wrocław, Ośrodek Żywienia Klinicznego, II Oddział Chorób Zakaźnych

dr n. med. Marcin Folwarski, Katedra Żywienia Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Poradnia Żywienia do i Pozajelitowego Copernicus sp. z o.o. Gdańsk. Oddział Chirurgii Ogólnej z Pododdziałem Chirurgii Onkologicznej. Szpital Specjalistyczny w Kościerzynie

mgr piel. Lidia Bartoszewska, I Klinika Chirurgii Ogólnej, Transplantacyjnej i Leczenia Żywieniowego Uniwersytet Medyczny w Lublinie. Poradnia Leczenia Żywieniowego SPSK4 Lublin

dr n. med. Włodzimierz Cebulski, Klinika Chirurgii Ogólnej, Gastroenterologicznej i Onkologicznej WUM

dr n. med. Marlena Jakubczyk, Poradnia żywienia dojelitowego i pozajelitowego SU nr 1 w Bydgoszczy

dr hab. n. med. Zbigniew Kamocki, II Klinika Chirurgii Ogólnej i Gastroenterologicznej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku

lek. med. Katarzyna Klepczyk, WSS im Gromowskiego Wrocław, Ośrodek Żywienia Klinicznego, II Oddział Chorób Zakaźnych

dr n. med. Marek Kunecki, Centrum Leczenia Żywieniowego, WSS im. M. Pirogowa, Łódź

dr hab. n. med. Michał Ławiński, Klinika Chirurgii Ogólnej, Gastroenterologicznej i Onkologicznej WUM

dr n.o zdr. Krystyna Majewska, SPSK im. prof. W. Orłowskiego, Oddział Kliniczny Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego, Poradnia dla Chorych Żywionych Pozajelitowo i Dojelitowo w Warunkach Domowych

lek. med. Maciej Matczuk, Wojewódzki Szpital Dziecięcy w Bydgoszczy, Zespół Żywienia Dojelitowego w Warunkach Domowych Centrum medyczne Gizińscy Bydgoszcz

dr n. med. Katarzyna Matysiak-Luśnia, Uniwersytecki Szpital Kliniczny we Wrocławiu, Katedra i Klinika Anestezjologii i Intensywnej Terapii, Poradnia Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, WCS KJ w Jeleniej Górze, Hospicjum Domowe, WCS KJ w Jeleniej Górze

dr n. med. Maciej Sadowski, Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Olsztynie. Pracownia Żywienia Poza- i Dojelitowego

prof. dr hab. n. med. Jacek Sobocki, Klinika Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego CMKP

mgr piel. Magdalena Sumlet, Szpital im. Stanley Dudricka w Skawinie

dr. n. med. Waldemar Szafrański, Oddział Chirurgii Ogólnej, Poradnia Dla Chorych Żywionych Pozajelitowo i Dojelitowo w Warunkach Domowych, Podmiot Leczniczy Copernicus sp z o.o. Szpital im. M. Kopernika, Gdańsk

dr n. med. Kinga Szczepanek, Szpital im. Stanley Dudricka w Skawinie

dr n. med. Krystyna Urbanowicz, Ośrodek Żywienia Klinicznego WSS Olsztyn 

mgr Edyta Grabowska-Woźniak, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Świadczeniodawców Leczenia Żywieniowego w Warunkach Domowych

lek. med. Agata Zoubek-Wójcik, Poradnia Żywieniowa Nutrimed

 

DOI: 10.12872/PZK-1-2020-1-PL

Czytaj więcej...

Z życia Towarzystwa

Share

Z życia Towarzystwa

autor: Stanisław Kłęk

nr 1(54) grudzień 2020 Tom 16 ISSN 1896-3706

Czytaj więcej...

Wstępniak

Share

Wstępniak

autor:dr Małgorzata Łyszkowska 

Czytaj więcej...

Efektywność omega-3-kwasów tłuszczowych w żywieniu pozajelitowym w warunkach szpitalnych: przegląd systematyczny wraz z analizą [sequntial] badań naukowych – omówienie artykułu


Share

Efektywność omega-3-kwasów tłuszczowych w żywieniu pozajelitowym w warunkach szpitalnych: przegląd systematyczny wraz z analizą [sequntial] badań naukowych – omówienie artykułu

Efficiency of fatty omega-3-fatty acids in parenteral nutrition in hospital conditions

Autor: Stanisław Kłęk

Oddział Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej i Leczenia Niewydolności Przewodu Pokarmowego, Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley Dudricka, ul. Tyniecka 15, 32-050 Skawina

DOI: 10.12872/PZK-4-2019-4-PL

Czytaj więcej...

Historia odkrycia witamin


Share

Historia odkrycia witamin

History of the discovery of vitamins

Autor: Anna Żuk

 

Apteka szpitalna Samodzielny
Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji w Szczecinie

DOI: 10.12872/PZK-4-2019-3-PL

Czytaj więcej...

Ocena terapii żywieniowej w polskich szpitalach


Share

Ocena terapii żywieniowej w polskich szpitalach

Evaluation of the nutritional therapy in Polish hospitals

Autor: Stanisław Kłęk

 

Oddział Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej i Leczenia Niewydolności Przewodu Pokarmowego, Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley Dudricka, ul. Tyniecka 15, 32-050 Skawina

DOI: 10.12872/PZK-4-2019-2-PL

Czytaj więcej...

Fungal infection of the central nervous system as a complication of central parenteral nutrition – case report


Share

Fungal infection of the central nervous system as a complication of central parenteral nutrition – case report

Authors: Małgorzata Łyszkowska1, Katarzyna Popińska2

1 Klinika Chirurgii i Transplantacji Narządów. Kierownik Kliniki: prof. dr hab. Piotr Kaliciński

2 Klinika Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych. Kierownik Kliniki: prof. dr hab. Janusz Książyk

 

DOI: 10.12872/PZK-4-2019-1-EN

Czytaj więcej...

Zakażenie grzybicze ośrodkowego układu nerwowego, jako powikłanie centralnego żywienia pozajelitowego – opis przypadku


Share

Zakażenie grzybicze ośrodkowego układu nerwowego, jako powikłanie centralnego żywienia pozajelitowego – opis przypadku

Fungal infection of the central nervous system as a complication of central parenteral nutrition – case report

Autorzy: Małgorzata Łyszkowska1, Katarzyna Popińska2

1 Klinika Chirurgii i Transplantacji Narządów. Kierownik Kliniki: prof. dr hab. Piotr Kaliciński

2 Klinika Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych. Kierownik Kliniki: prof. dr hab. Janusz Książyk

 

DOI: 10.12872/PZK-4-2019-1-PL

Czytaj więcej...

Z życia Towarzystwa

Share

Z życia Towarzystwa

autor: Stanisław Kłęk

nr 4(53) grudzień 2019 Tom 15 ISSN 1896-3706

Czytaj więcej...

Wstępniak

Share

Wstępniak

autor:dr Małgorzata Łyszkowska 

Czytaj więcej...

Wstępniak

Share

Wstępniak

autor:dr Małgorzata Łyszkowska 

Czytaj więcej...

Z życia Towarzystwa

Share

Z życia Towarzystwa

autor: Stanisław Kłęk

Czytaj więcej...

Wpływ terapii żywieniowej w okresie okołooperacyjnym na stan odżywienia pacjentów chirurgicznych


Share

 

Wpływ terapii żywieniowej w okresie okołooperacyjnym na stan odżywienia pacjentów chirurgicznych

 

The impact of preoperative nutritional therapy on postoperative nutrition status

 

Wojciech Francuzik1, Jacek Paszkowski2, Stanisław Kłęk3, Jarosław Walkowiak4, Maciej Borejsza-Wysocki2, Tomasz Banasiewicz2

1 Allergie-Centrum-Charité; ; Klinik für Dermatologie, Venerologie und Allergologie; Campus Charite Mitte, Universitätsmedizin Berlin

2 Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley Dudrick w Skawinie

3 Klinika Chirurgii Ogólnej, Endokrynologicznej i Onkologii Gastroenterologicznej Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskie­go w Poznaniu

4 Klinika Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Ośrodek: Klinika Chirurgii Ogólnej, Endokrynologicznej i Onkologii Gastroenterologicznej Uniwersytet Medyczny im. Karola Mar­cinkowskiego w Poznaniu, Kierownik: Prof.dr hab.n.med. Tomasz Banasiewicz

 

DOI: 10.12872/PZK-3-2019-1-PL 

 

Czytaj więcej...

The impact of preoperative nutritional therapy on postoperative nutrition status


Share

The impact of preoperative nutritional therapy on postoperative nutrition status

 

Wojciech Francuzik1, Jacek Paszkowski2, Stanisław Kłęk3, Jarosław Walkowiak4, Maciej Borejsza-Wysocki2, Tomasz Banasiewicz2

1 Allergie-Centrum-Charité; ; Klinik für Dermatologie, Venerologie und Allergologie; Campus Charite Mitte, Universitätsmedizin Berlin

2 Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley Dudrick w Skawinie

3 Klinika Chirurgii Ogólnej, Endokrynologicznej i Onkologii Gastroenterologicznej Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskie­go w Poznaniu

4 Klinika Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Ośrodek: Klinika Chirurgii Ogólnej, Endokrynologicznej i Onkologii Gastroenterologicznej Uniwersytet Medyczny im. Karola Mar­cinkowskiego w Poznaniu, Kierownik: Prof.dr hab.n.med. Tomasz Banasiewicz

 

DOI: 10.12872/PZK-3-2019-1-EN 

 

Czytaj więcej...

Ostre uszkodzenie nerek z objawami zespołu Fanconiego w przebiegu leczenia chłoniaka B-komorkowego u 14 letniej pacjentki. Opis przypadku


Share

Ostre uszkodzenie nerek z objawami zespołu Fanconiego w przebiegu leczenia chłoniaka B-komorkowego u 14 letniej pacjentki. Opis przypadku

Acute kidney injury with symptoms of Fanconi syndrome in the course of treatment of B-cell lymphoma in a 14-year-old patient. A case report

 

Katarzyna Różycka1,2 i Alina Jaroch3,4, Marlena Jakubczyk2,5, Jacek Szopiński2,6, Sylwia Kołtan7, Katarzyna Wawrzyniak5, Małgorzata Krajnik1

1 Katedra i Zakład Opieki Paliatywnej, Collegium Medicum w Bydgoszczy UMK w Toruniu

2 Zespół Żywieniowy i Poradnia Domowego Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego, Szpital Uniwersytecki Nr 1 w Bydgoszczy, ul. M. Curie Skłodowskiej 9, 85–094 Bydgoszcz, PL

3 Katedra i Zakład Żywienia i Dietetyki, Wydział Nauk o Zdrowiu, Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy, Uniwersytet im. Mikołaja Kopernika w Toruniu

4 Katedra i Klinika Geriatrii, Wydział Nauk o Zdrowiu, Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy, Uniwersytet im. Mikołaja Kopernika w Toruniu

5Katedra Anestezjologii i Intensywnej Terapii, Collegium Medicum w Bydgoszczy UMK w Toruniu

6 Oddział Chirurgii i Żywienia Klinicznego, Wielospecjalistyczny Szpital Miejski im. dr. Emila Warmińskiego SPZOZ w Bydgoszczy

7 Katedra i Klinika Pediatrii, Hematologii i Onkologii, Collegium Medicum w Bydgoszczy UMK w Toruniu

 

DOI: 10.12872/PZK-3-2019-2-PL

 

Czytaj więcej...

Acute kidney injury with symptoms of Fanconi syndrome in the course of treatment of B-cell lymphoma in a 14-year-old patient. A case report


Share

Acute kidney injury with symptoms of Fanconi syndrome in the course of treatment of B-cell lymphoma in a 14-year-old patient. A case report

 

Katarzyna Różycka1,2 i Alina Jaroch3,4, Marlena Jakubczyk2,5, Jacek Szopiński2,6, Sylwia Kołtan7, Katarzyna Wawrzyniak5, Małgorzata Krajnik1

1 Katedra i Zakład Opieki Paliatywnej, Collegium Medicum w Bydgoszczy UMK w Toruniu

2 Zespół Żywieniowy i Poradnia Domowego Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego, Szpital Uniwersytecki Nr 1 w Bydgoszczy, ul. M. Curie Skłodowskiej 9, 85–094 Bydgoszcz, PL

3 Katedra i Zakład Żywienia i Dietetyki, Wydział Nauk o Zdrowiu, Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy, Uniwersytet im. Mikołaja Kopernika w Toruniu

4 Katedra i Klinika Geriatrii, Wydział Nauk o Zdrowiu, Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy, Uniwersytet im. Mikołaja Kopernika w Toruniu

5Katedra Anestezjologii i Intensywnej Terapii, Collegium Medicum w Bydgoszczy UMK w Toruniu

6 Oddział Chirurgii i Żywienia Klinicznego, Wielospecjalistyczny Szpital Miejski im. dr. Emila Warmińskiego SPZOZ w Bydgoszczy

7 Katedra i Klinika Pediatrii, Hematologii i Onkologii, Collegium Medicum w Bydgoszczy UMK w Toruniu

 

DOI: 10.12872/PZK-3-2019-2-EN

 

Czytaj więcej...

Historyczne ujęcie rozwoju żywienia klinicznego


Share

Historyczne ujęcie rozwoju żywienia klinicznego

Historical approach to the development of clinical nutrition


Anna Żuk
Apteka szpitalna Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji w Szczecinie

DOI: 10.12872/PZK-3-2019-3-PL

Czytaj więcej...

Streszczenia wystąpień uczestników XXI Zjazdu i XXXIII Międzynarodowej Konferencji Naukowo-Szkoleniowej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego I Metabolizmu – Jachranka 2019

Share

Streszczenia wystąpień uczestników XXI Zjazdu i XXXIII Międzynarodowej Konferencji Naukowo-Szkoleniowej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego I Metabolizmu – Jachranka 2019

Wstępniak

Share

Wstępniak

autor: dr Małgorzata Łyszkowska 

Czytaj więcej...

Z życia Towarzystwa

Share

Z życia Towarzystwa

autor: Stanisław Kłęk

Czytaj więcej...

Całkowita zawartość wody u chorych na raka żołądka w modelu przedoperacyjnego immunostymulującego leczenia żywieniowego z doustną glutaminą


Share

Całkowita zawartość wody u chorych na raka żołądka w modelu przedoperacyjnego immunostymulującego leczenia żywieniowego z doustną glutaminą

Total body water in gastric cancer patients receiving oral glutamine in the model of preoperative immunonutrition therapy

Autorzy: Anna Jurczuk1, Zbigniew Kamocki2

1 Poradnia Leczenia Żywieniowego USK w Białymstoku

2 Klinika Chirurgii Ogólnej i Gastroenterologicznej Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. 

DOI: 10.12872/PZK-2-2019-1-PL

Czytaj więcej...

Total body water in gastric cancer patients receiving oral glutamine in the model of preoperative immunonutrition therapy


Share

Total body water in gastric cancer patients receiving oral glutamine in the model of preoperative immunonutrition therapy

Authors: Anna Jurczuk1, Zbigniew Kamocki2

 

1 Poradnia Leczenia Żywieniowego USK w Białymstoku

2 Klinika Chirurgii Ogólnej i Gastroenterologicznej Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. 

DOI: 10.12872/PZK-2-2019-1-EN

Czytaj więcej...

Stan odżywienia pacjentów w oddziale chirurgicznym a powikłania pooperacyjne


Share

Stan odżywienia pacjentów w oddziale chirurgicznym a powikłania pooperacyjne

Evaluation of nutritional status of patients in the surgery ward and postoperative complications

Autorzy: Elżbieta Walewska1, Lucyna Ścisło1, Grażyna Puto1, Małgorzata Krzak1, Stanisław Kłęk2

1Zakład Pielęgniarstwa Klinicznego Instytut Pielęgniarstwa i Położnictwa Wydział Nauk o Zdrowiu Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum

2Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley’a Dadricka w Skawinie

DOI: 10.12872/PZK-2-2019-2-PL

Czytaj więcej...

Evaluation of nutritional status of patients in the surgery ward and postoperative complications


Share

Evaluation of nutritional status of patients in the surgery ward and postoperative complications

Authors: Elżbieta Walewska1, Lucyna Ścisło1, Grażyna Puto1, Małgorzata Krzak1, Stanisław Kłęk2

1Zakład Pielęgniarstwa Klinicznego Instytut Pielęgniarstwa i Położnictwa Wydział Nauk o Zdrowiu Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum

2Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley’a Dadricka w Skawinie

DOI: 10.12872/PZK-2-2019-2-EN

Czytaj więcej...

Streszczenia z Konferencji naukowo-szkoleniowej pt. ŻYWIENIE KLINICZNE W PRAKTYCE – wielospecjalistyczna współpraca, Gdańsk, 5.04.2019

Share

Streszczenia z Konferencji naukowo-szkoleniowej pt. ŻYWIENIE KLINICZNE W PRAKTYCE – wielospecjalistyczna współpraca, Gdańsk, 5.04.2019

Czytaj więcej...

Wstępniak

Share

Wstępniak

autor: dr Małgorzata Łyszkowska 

nr 1(50) marzec 2019 Tom 15 ISSN 1896-3706

Czytaj więcej...

Z życia Towarzystwa

Share

Z życia Towarzystwa

autor: Stanisław Kłęk

nr 1(50) marzec 2019 Tom 15 ISSN 1896-3706

Czytaj więcej...

Jak poprawić jakość leczenia żywieniowego w szpitalu?


Share

Jak poprawić jakość leczenia żywieniowego w szpitalu?

How to improve the quality of the nutritional treatment in hospital?

Autor: mgr farm. Ksenia Czech

Szpital Specjalistyczny im. Ludwika Rydygiera w Krakowie, Apteka Szpitalna

Kierownik: dr n. farm. Krystyna Chmal-Jagiełło

DOI: 10.12872/PZK-1-2019-1-PL

Czytaj więcej...

Zamówienie podręcznika: Żywienie dojelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów

Zamówienie podręcznika: Farmaceutyczne Standardy Sporządzania Mieszanin do Żywienia Pozajelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego.

Zamówienie podręcznika: Żywienie pozajelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów

Zamówienie podręcznika: Praktyczny Przewodnik Po ONS oral nutrition support