How to improve the quality of the nutritional treatment in hospital?
Author: Ksenia Czech
Szpital Specjalistyczny im. Ludwika Rydygiera w Krakowie, Apteka Szpitalna
Kierownik: dr n. farm. Krystyna Chmal-Jagiełło
DOI: 10.12872/PZK-1-2019-1-EN
Żywienie chorych w intensywnej terapii – w poszukiwaniu idealnej formuły białkowo-energetycznej
Nutrition treatment of intensive care unit patients – in search for an ideal protein-energy formula
Autor: Małgorzata Misiak
Zakład Anestezjologii Wojskowego Instytutu Medycyny Lotniczej Warszawa
Kierownik: lek. med. Przemysław Stieblich
DOI: 10.12872/PZK-1-2019-2-PL
Nutrition treatment of intensive care unit patients – in search for an ideal protein-energy formula
Author: Małgorzata Misiak
Zakład Anestezjologii Wojskowego Instytutu Medycyny Lotniczej Warszawa
Kierownik: lek. med. Przemysław Stieblich
DOI: 10.12872/PZK-1-2019-2-EN
Zalecenia żywieniowe w trakcie radioterapii u chorych na nowotwory złośliwe
Nutritional recommendations during radiotherapy in patients with malignant tumors
Autorzy: Karolina Janion1A-D, Angelika Copija1,2B-D, Katarzyna Walkiewicz2B-D , Ewa Nowakowska-Zajdel1,2E, F
1Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych, Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
Kierownik Zakładu: prof. n. med. Barbara Zubelewicz-Szkodzińska
2Oddział Onkologii Klinicznej, Wojewódzki Szpital Specjalistyczny nr 4 w Bytomiu
Kierownik Oddziału: dr n. med. Ewa Nowakowska-Zajdel
A – koncepcja i projekt badania, B – gromadzenie i/lub zestawianie danych, C – analiza i interpretacja danych, D – napisanie artykułu, E – krytyczne zrecenzowanie artykułu, F – zatwierdzenie ostatecznej wersji artykułu
DOI: 10.12872/PZK-1-2019-3-PL
Nutritional recommendations during radiotherapy in patients with malignant tumors
Authors: Karolina Janion1A-D, Angelika Copija1,2B-D, Katarzyna Walkiewicz2B-D , Ewa Nowakowska-Zajdel1,2E, F
1Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych, Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
Kierownik Zakładu: prof. n. med. Barbara Zubelewicz-Szkodzińska
2Oddział Onkologii Klinicznej, Wojewódzki Szpital Specjalistyczny nr 4 w Bytomiu
Kierownik Oddziału: dr n. med. Ewa Nowakowska-Zajdel
A – koncepcja i projekt badania, B – gromadzenie i/lub zestawianie danych, C – analiza i interpretacja danych, D – napisanie artykułu, E – krytyczne zrecenzowanie artykułu, F – zatwierdzenie ostatecznej wersji artykułu
Adres do korespondencji: mgr Karolina Janion; e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
DOI: 10.12872/PZK-1-2019-3-EN
Wpływ sposobu opieki nad centralnym dostępem żylnym na liczbę zakażeń odcewnikowych w grupie najmłodszych dzieci leczonych operacyjnie
Autorzy: Małgorzata Łyszkowska, Grzegorz Kowalewski, Marek Szymczak, Dariusz Polnik, Agata Mikołajczyk, Artur Apanasiewicz, Weronika Jaroń, Piotr Kaliciński
Klinika Chirurgii Dziecięcej i Transplantacji Narządów, Instytut „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”, Warszawa
DOI: 10.12872/PZK-4-2018-1-PL
Żywienie a insulinooporność i cukrzyca typu 2
Autorzy: Alicja Ewa Ratajczak, Agnieszka Zawada, Martyna Marciniak, Marian Grzymisławski, Agnieszka Dobrowolska
Katedra i Klinika Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych (kierownik ośrodka: Prof. Dr hab. n. med. Agnieszka Dobrowolska), Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
DOI: 10.12872/PZK-4-2018-2-PL
Co nowego w żywieniu dojelitowym w 2018?
Autorzy: Maria Brzegowy, Stanisław Kłęk
Oddział Chirurgii Ogólnej i Leczenia Niewydolności Przewodu Pokarmowego, Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley Dudricka, ul. Tyniecka 15, 32-050 Skawina
DOI: 10.12872/PZK-4-2018-3-PL
Recipes for the successful management of gastrointestinal fistulas: an overview.
Management of gastrointestinal fistulas.
Autor: Stanisław Kłęk
General and Oncology Surgery Unit, Intestinal Failure Center, Stanley Dudrick’s Memorial Hospital, Skawina, Poland
DOI: 10.12872/PZK-4-2018-4-EN
Stan odżywienia pacjentów w wieku powyżej 65 lat w oddziale neurologicznym
Nutritional status of patients aged >65 years hospitalised in the department of neurology
Autorzy: Elżbieta Walewska1, Lucyna Ścisło1, Magdalena Staszkiewicz1, Natalia Benesiewicz1, Stanisław Kłęk2
1 Zakład Pielęgniarstwa Klinicznego Instytut Pielęgniarstwa i Położnictwa Wydział Nauk o Zdrowiu Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum Kraków
2 Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley’a Dudricka w Skawinie
DOI: 10.12872/PZK-2-2018-1-PL
Nutritional status of patients aged >65 years hospitalised in the department of neurology
Stan odżywienia pacjentów w wieku powyżej 65 lat w oddziale neurologicznym
Elżbieta Walewska1, Lucyna Ścisło1, Magdalena Staszkiewicz1, Natalia Benesiewicz1, Stanisław Kłęk2
1 Zakład Pielęgniarstwa Klinicznego Instytut Pielęgniarstwa i Położnictwa Wydział Nauk o Zdrowiu Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum Kraków
2 Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley’a Dudricka w Skawinie
DOI: 10.12872/PZK-2-2018-1-EN
Ocena zapotrzebowania na opiekę farmaceutyczną w grupie chorych pediatrycznych z dostępami żywieniowymi przewodu pokarmowego
Evaluation of the demand for pharmaceutical care in the group of pediatric patients with gastrointestinal nutritional access
Beata Stancel1, Alina Górecka1, Magdalena Cerbin-Koczorowska2
1 Szpital Kliniczny im. H. Święcickiego w Poznaniu, apteka szpitalna
2 Katedra i Zakład Edukacji Medycznej, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
DOI: 10.12872/PZK-2-2018-2-PL
Zastosowanie emulsji tłuszczowych u krytycznie chorych: zalecenia Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN)
Lipids in the intensive care unit: Recommendations from the European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN)
Stanisław Kłęk
Szpital Wielospecjalistyczny w Skawinie im. Stanley Dudricka, Oddział Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej i Leczenia Niewydolności Przewodu Pokarmowego
DOI: 10.12872/PZK-2-2018-3-PL
Oral Nutritional Supplements jako forma wsparcia żywieniowego chorych z nowotworami głowy i szyi
Oral Nutritional Supplements as a form of nutritional support for patients with head and neck cancer
Małgorzata Solecka1,2, Anna Wrzochal2, Stanisław Głuszek3,4
1 Klinika Radioterapii Klinicznego Szpitala Wojewódzkiego Nr 1 w Rzeszowie, Podkarpackie Centrum Onkologii; Kierownik kliniki: lek. med. Zofia Ilnicka
2 Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach; Kierownik wydziału: prof. zw. dr hab. n. med. Marianna Janion
3 Zakład Chirurgii i Pielęgniarstwa Chirurgicznego, Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach; Kierownik zakładu: prof. dr hab. n. med. Stanisław Głuszek
4 Klinika Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej i Endokrynologicznej Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Kielcach; Kierownik kliniki: prof. dr hab. n. med. Stanisław Głuszek
DOI: 10.12872/PZK-2-2018-4-PL
Streszczenia wystąpień uczestników biorących udział w X Konferencji Naukowo-Szkoleniowej „Nowe trendy żywienia w chorobach przewlekłych” Gdynia – 21 kwietnia 2018 r.
Edukacja żywieniowa pacjentów z cukrzycą
Nutrition education of diabetic patients
Autorzy: Aleksandra Śliwińska, Sylwia Małgorzewicz
Zakład Towaroznawstwa Żywości, Katedra Żywienia Klinicznego, Gdański Uniwersytet Medyczny
Kierownik: dr hab. Sylwia Małgorzewicz prof. nadzw
DOI: 10.12872/PZK-2.6.2018.4-PL
Zasadność stosowania diety bezglutenowej w chorobie Hashimoto: stanowisko Grupy Ekspertów Sekcji Dietetyki Medycznej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN)Nutrition education of diabetic patients
The validity of gluten-free diet in Hashimoto’s thyroiditis: statement of the Expert Committee of the Section of Medical Dietetics of the Polish Society for Parenteral, Enteral Nutrition and Metabolism (POLSPEN)
Autorzy: Dr hab. n. o zdr. dr med. Dorota Szostak-Węgierek1, Prof. dr hab. n. med. Tomasz Bednarczuk2, Dr n. med. Wioleta Respondek3, Dr hab. inż. Iwona Traczyk4, Prof. dr hab. n. med. Bożena Cukrowska5, Dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska6, Dr hab. inż. Dariusz Włodarek7, Dr n. med. Anna Jeznach- Steinhagen1, Dr n. wet. Joanna Bierła5, Dr hab. inż. Ewa Lange7, Dr inż. Danuta Gajewska7
1 Zakład Dietetyki Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny
2 Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych i Endokrynologii, Warszawski Uniwersytet Medyczny
3 Poradnia Endokrynologiczna, Szpital Bielański im. Ks. Jerzego Popiełuszki w Warszawie
4 Zakład Żywienia Człowieka, Warszawski Uniwersytet Medyczny
5 Pracownia Immunologii, Instytut „Pomnik- Centrum Zdrowia Dziecka”
6 Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
7 Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW w Warszawie
Ocena bezpieczeństwa mieszanin do żywienia pozajelitowego dla pacjentów z chorobami nowotworowymi
Autorzy: Magdalena Piętka1, Witold Brniak1, Stanisław Kłek1, Dorota Wątróbska-Świetlikowska2
Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley Dudricka w Skawinie
Prof. dr hab. Stanisław Kłęk
DOI: 10.12872/PZK-2.6.2018.1-PL
Safety assessment of parenteral nutrition admixtures for oncological patients
Authots: Magdalena Piętka1, Witold Brniak1, Stanisław Kłek1, Dorota Wątróbska-Świetlikowska2
Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley Dudricka w Skawinie
Prof. dr hab. Stanisław Kłęk
DOI: 10.12872/PZK-2.6.2018.1-EN
Zjawisko SSS (sytości sensoryczno specyficznej) i możliwość wykorzystania jej w leczeniu zaburzeń odżywiania
Autorzy: Magdalena Skotnicka, Joanna Łukasiewicz
Zakład Towaroznawstwa Żywości, Katedra Żywienia Klinicznego, Gdański Uniwersytet Medyczny
Kierownik: dr hab. Sylwia Małgorzewicz prof. nadzw
DOI: 10.12872/PZK-2.6.2018.2-PL
Rola czynników żywieniowych w prewencji i leczeniu przewlekłego limfocytowego zapalenia tarczycy
The role of dietary factors in the prevention and treatment of chronic lymphocytic
thyroiditis
Autorzy: Paulina Konrad, Aleksandra Błońska
Zakład Żywienia Klinicznego i Diagnostyki Gastroenterologicznej, Uniwersytet Medyczny w Łodzi
DOI: 10.12872/PZK-2.6.2018.3-PL
Autorzy: Joanna Braszczyńska, Marek Kunecki
Centrum Leczenia Żywieniowego, WSSz. im. M. Pirogowa w Łodzi
Kierownik: dr n.med. Marek Kunecki
DOI: 10.12872/PZK-1.03.2018.1-PL
Autors: Joanna Braszczyńska, Marek Kunecki
Centrum Leczenia Żywieniowego, WSSz. im. M. Pirogowa w Łodzi
Kierownik: dr n.med. Marek Kunecki
DOI: 10.12872/PZK-1.03.2018.1-EN
Autorzy: Joanna Braszczyńska, Marek Kunecki
Centrum Leczenia Żywieniowego, WSSz. im. M. Pirogowa w Łodzi
Kierownik: dr n.med. Marek Kunecki
DOI: 10.12872/PZK-1.03.2018.2-PL
Autors: Joanna Braszczyńska, Marek Kunecki
Centrum Leczenia Żywieniowego, WSSz. im. M. Pirogowa w Łodzi
Kierownik: dr n.med. Marek Kunecki
DOI: 10.12872/PZK-1.03.2018.2-EN
Autorzy: Irena Mańkiewicz-Żurawska1, Grzegorz Kostelecki2, Małgorzata Bołdys-Labocha3, Przemysława Jarosz-Chrobot1
1. Klinika Diabetologii Dziecięcej, Wydział Lekarski w Katowicach, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
2. Katedra Dietetyki, Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
3. Zakład Etyki i Deontologii Medycznej, Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w KatowicachPAN, Warszawa
DOI: 10.12872/PZK-1.03.2018.3-PL
Autorzy: Bartosz Fabijaniak
Zakład Opiekuńczo-Leczniczy Zespołu Opieki Zdrowotnej w Nidzicy
DOI: 10.12872/PZK-1.03.2018.4-PL
Streszczenia wystąpień uczestników biorących udział w X Konferencji Naukowo-Szkoleniowej „Nowe trendy żywienia w chorobach przewlekłych” Gdynia – 21 kwietnia 2018 r.
Wytyczne Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN): leczenie żywieniowe u chorych z chorobą nowotworową – część 5
Autorzy: Jann Arends a, Patrick Bachmann b, Vickie Baracos c, Nicole Barthelemy d, Hartmut Bertz a, Federico Bozzetti e, Ken Fearon f, y, Elisabeth Hütterer g, Elizabeth Isenring h, Stein Kaasa i,Zeljko Krznaric j, Barry Laird k, Maria Larsson l, Alessandro Laviano m, Stefan Mühlebach n,Maurizio Muscaritoli m, Line Oldervoll i, o, Paula Ravasco p, Tora Solheim q, r,Florian Strasser s, Marian de van der Schueren t, u, Jean-Charles Preiser v
a Department of Medicine I, Medical Center – University of Freiburg, Faculty of Medicine, University of Freiburg, Germany
b Centre Régional de Lutte Contre le Cancer Léon Bérard, Lyon, France
c Department of Oncology, University of Alberta, Edmonton, Canada
d Centre hospitalier universitaire, Liége, Belgium
e University of Milan, Milan, Italy
f Western General Hospital, Edinburgh, United Kingdom
g Medical University of Vienna, Austria
h Bond University, Gold Coast, Australia
i Norwegian University of Science and Technology, Trondheim, Norway
j University Hospital Center and School of Medicine, Zagreb, Croatia
k Beatson West of Scotland Cancer Centre, Edinburgh, United Kingdom
l Karlstad University, Karlstad, Sweden
m University of Rome La Sapienza, Roma, Italy
n University of Basel, Basel, Switzerland
o The Norwegian Heart and Lung Association (LHL), Oslo, Norway
p Faculty of Medicine, University of Lisbon, Lisbon, Portugal
q European Palliative Care Research Centre (PRC), Department of Cancer Research and Molecular Medicine, Faculty of Medicine, NTNU, Norwegian University of Science and Technology, Norway
r Cancer Clinic, St. Olavs Hospital, Trondheim University Hospital, Trondheim, Norway
s Oncological Palliative Medicine, Clinic Oncology/Hematology, Dept. Internal Medicine and Palliative Center, Cantonal Hospital St. Gallen, Switzerland
t VU University Medical Center (VUmc), Amsterdam, Netherlands
u HAN University of Applied Sciences, Nijmegen, Netherlands
v Erasme University Hospital, Université Libre de Bruxelles, Brussels, Belgium
** These guidelines have been officially endorsed by the European Society of Surgical Oncology (ESSO), the European Association for Palliative care (EAPC) and the Chinese Society of Clinical Oncology (CSCO).
DOI: 10.12872/PZK-1.03.2018.5-PL
ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients – part 5
Autors: Jann Arends a, Patrick Bachmann b, Vickie Baracos c, Nicole Barthelemy d, Hartmut Bertz a, Federico Bozzetti e, Ken Fearon f, y, Elisabeth Hütterer g, Elizabeth Isenring h, Stein Kaasa i,Zeljko Krznaric j, Barry Laird k, Maria Larsson l, Alessandro Laviano m, Stefan Mühlebach n,Maurizio Muscaritoli m, Line Oldervoll i, o, Paula Ravasco p, Tora Solheim q, r,Florian Strasser s, Marian de van der Schueren t, u, Jean-Charles Preiser v
a Department of Medicine I, Medical Center – University of Freiburg, Faculty of Medicine, University of Freiburg, Germany
b Centre Régional de Lutte Contre le Cancer Léon Bérard, Lyon, France
c Department of Oncology, University of Alberta, Edmonton, Canada
d Centre hospitalier universitaire, Liége, Belgium
e University of Milan, Milan, Italy
f Western General Hospital, Edinburgh, United Kingdom
g Medical University of Vienna, Austria
h Bond University, Gold Coast, Australia
i Norwegian University of Science and Technology, Trondheim, Norway
j University Hospital Center and School of Medicine, Zagreb, Croatia
k Beatson West of Scotland Cancer Centre, Edinburgh, United Kingdom
l Karlstad University, Karlstad, Sweden
m University of Rome La Sapienza, Roma, Italy
n University of Basel, Basel, Switzerland
o The Norwegian Heart and Lung Association (LHL), Oslo, Norway
p Faculty of Medicine, University of Lisbon, Lisbon, Portugal
q European Palliative Care Research Centre (PRC), Department of Cancer Research and Molecular Medicine, Faculty of Medicine, NTNU, Norwegian University of Science and Technology, Norway
r Cancer Clinic, St. Olavs Hospital, Trondheim University Hospital, Trondheim, Norway
s Oncological Palliative Medicine, Clinic Oncology/Hematology, Dept. Internal Medicine and Palliative Center, Cantonal Hospital St. Gallen, Switzerland
t VU University Medical Center (VUmc), Amsterdam, Netherlands
u HAN University of Applied Sciences, Nijmegen, Netherlands
v Erasme University Hospital, Université Libre de Bruxelles, Brussels, Belgium
** These guidelines have been officially endorsed by the European Society of Surgical Oncology (ESSO), the European Association for Palliative care (EAPC) and the Chinese Society of Clinical Oncology (CSCO).
DOI: 10.12872/PZK-1.03.2018.5-EN
Opieka farmaceutyczna u pacjentów żywionych pozajelitowo w warunkach domowych
Autorzy: Dominika Stępska-Bodzoń, Adrian Bryła, Magdalena Piętka, Stanisław Kłęk
Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley'a Dudricka w Skawinie
DOI: 10.12872/PZK-4.12.2017.2-PL
Pharmaceutical Care of Patients Receiving Home Parenteral Nutrition
Authors: Dominika Stępska-Bodzoń, Adrian Bryła, Magdalena Piętka, Stanisław Kłęk
Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley'a Dudricka w Skawinie
DOI: 10.12872/PZK-4.12.2017.2-EN
Immunologiczne aspekty jadłowstrętu psychicznego
Autorzy:Sylwia Małgorzata Słotwińska1, Robert Słotwiński2, 3
1Katedra i Zakład Stomatologii Zachowawczej, Warszawski Uniwersytet Medyczny
2Zakład Immunologii, Biochemii i Żywienia, Warszawski Uniwersytet Medyczny
3Zespół Badawczo-Leczniczy Chirurgii Transplantacyjnej Instytutu Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. M. Mossakowskiego PAN, Warszawa
DOI: 10.12872/PZK-4.12.2017.3-PL
Immunological aspects of anorexia nervosa
Authors:Sylwia Małgorzata Słotwińska1, Robert Słotwiński2, 3
1Katedra i Zakład Stomatologii Zachowawczej, Warszawski Uniwersytet Medyczny
2Zakład Immunologii, Biochemii i Żywienia, Warszawski Uniwersytet Medyczny
3Zespół Badawczo-Leczniczy Chirurgii Transplantacyjnej Instytutu Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. M. Mossakowskiego PAN, Warszawa
DOI: 10.12872/PZK-4.12.2017.3-EN
Kwalifikacja do domowego leczenia żywieniowego chorych z rozpoznaniem choroby nowotworowej
Autorzy: Bogna Kwella, Krystyna Urbanowicz
Poradnia Żywienia Poza i Dojelitowego Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Olsztynie
Kierownik dr n. med. Krystyna Urbanowicz
DOI: 10.12872/PZK-4.12.2017.4-PL
Indications for home nutritional therapy in cancer patients
Authors: Bogna Kwella, Krystyna Urbanowicz
Poradnia Żywienia Poza i Dojelitowego Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Olsztynie
Kierownik dr n. med. Krystyna Urbanowicz
DOI: 10.12872/PZK-4.12.2017.4-EN
Suplementacja doustna – nowe możliwości
Autorzy: Monika Rafałowska1, Sylwia Małgorzewicz2, Marcin Gruchała1
1 I Katedra i Klinika Kardiologii, Gdański Uniwersytet Medyczny Kierownik: prof. dr hab. Marcin Gruchała
2 Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki, Gdański Uniwersytet Medyczny
DOI: 10.12872/PZK-4.12.2017.5-PL
Oral nutritional supplements – new opportunities
Authors: Monika Rafałowska1, Sylwia Małgorzewicz2, Marcin Gruchała1
1 I Katedra i Klinika Kardiologii, Gdański Uniwersytet Medyczny Kierownik: prof. dr hab. Marcin Gruchała
2 Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki, Gdański Uniwersytet Medyczny
DOI: 10.12872/PZK-4.12.2017.5-EN
Wytyczne Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN): leczenie żywieniowe u chorych z chorobą nowotworową – część 4
Autorzy: Jann Arends a, Patrick Bachmann b, Vickie Baracos c, Nicole Barthelemy d, Hartmut Bertz a, Federico Bozzetti e, Ken Fearon f, y, Elisabeth Hütterer g, Elizabeth Isenring h, Stein Kaasa i,Zeljko Krznaric j, Barry Laird k, Maria Larsson l, Alessandro Laviano m, Stefan Mühlebach n,Maurizio Muscaritoli m, Line Oldervoll i, o, Paula Ravasco p, Tora Solheim q, r,Florian Strasser s, Marian de van der Schueren t, u, Jean-Charles Preiser v
a Department of Medicine I, Medical Center – University of Freiburg, Faculty of Medicine, University of Freiburg, Germany
b Centre Régional de Lutte Contre le Cancer Léon Bérard, Lyon, France
c Department of Oncology, University of Alberta, Edmonton, Canada
d Centre hospitalier universitaire, Liége, Belgium
e University of Milan, Milan, Italy
f Western General Hospital, Edinburgh, United Kingdom
g Medical University of Vienna, Austria
h Bond University, Gold Coast, Australia
i Norwegian University of Science and Technology, Trondheim, Norway
j University Hospital Center and School of Medicine, Zagreb, Croatia
k Beatson West of Scotland Cancer Centre, Edinburgh, United Kingdom
l Karlstad University, Karlstad, Sweden
m University of Rome La Sapienza, Roma, Italy
n University of Basel, Basel, Switzerland
o The Norwegian Heart and Lung Association (LHL), Oslo, Norway
p Faculty of Medicine, University of Lisbon, Lisbon, Portugal
q European Palliative Care Research Centre (PRC), Department of Cancer Research and Molecular Medicine, Faculty of Medicine, NTNU, Norwegian University of Science and Technology, Norway
r Cancer Clinic, St. Olavs Hospital, Trondheim University Hospital, Trondheim, Norway
s Oncological Palliative Medicine, Clinic Oncology/Hematology, Dept. Internal Medicine and Palliative Center, Cantonal Hospital St. Gallen, Switzerland
t VU University Medical Center (VUmc), Amsterdam, Netherlands
u HAN University of Applied Sciences, Nijmegen, Netherlands
v Erasme University Hospital, Université Libre de Bruxelles, Brussels, Belgium
** These guidelines have been officially endorsed by the European Society of Surgical Oncology (ESSO), the European Association for Palliative care (EAPC) and the Chinese Society of Clinical Oncology (CSCO).
DOI: 10.12872/PZK-4.12.2017.6-PL
ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients – part 4
Authors: Jann Arends a, Patrick Bachmann b, Vickie Baracos c, Nicole Barthelemy d, Hartmut Bertz a, Federico Bozzetti e, Ken Fearon f, y, Elisabeth Hütterer g, Elizabeth Isenring h, Stein Kaasa i,Zeljko Krznaric j, Barry Laird k, Maria Larsson l, Alessandro Laviano m, Stefan Mühlebach n,Maurizio Muscaritoli m, Line Oldervoll i, o, Paula Ravasco p, Tora Solheim q, r,Florian Strasser s, Marian de van der Schueren t, u, Jean-Charles Preiser v
a Department of Medicine I, Medical Center – University of Freiburg, Faculty of Medicine, University of Freiburg, Germany
b Centre Régional de Lutte Contre le Cancer Léon Bérard, Lyon, France
c Department of Oncology, University of Alberta, Edmonton, Canada
d Centre hospitalier universitaire, Liége, Belgium
e University of Milan, Milan, Italy
f Western General Hospital, Edinburgh, United Kingdom
g Medical University of Vienna, Austria
h Bond University, Gold Coast, Australia
i Norwegian University of Science and Technology, Trondheim, Norway
j University Hospital Center and School of Medicine, Zagreb, Croatia
k Beatson West of Scotland Cancer Centre, Edinburgh, United Kingdom
l Karlstad University, Karlstad, Sweden
m University of Rome La Sapienza, Roma, Italy
n University of Basel, Basel, Switzerland
o The Norwegian Heart and Lung Association (LHL), Oslo, Norway
p Faculty of Medicine, University of Lisbon, Lisbon, Portugal
q European Palliative Care Research Centre (PRC), Department of Cancer Research and Molecular Medicine, Faculty of Medicine, NTNU, Norwegian University of Science and Technology, Norway
r Cancer Clinic, St. Olavs Hospital, Trondheim University Hospital, Trondheim, Norway
s Oncological Palliative Medicine, Clinic Oncology/Hematology, Dept. Internal Medicine and Palliative Center, Cantonal Hospital St. Gallen, Switzerland
t VU University Medical Center (VUmc), Amsterdam, Netherlands
u HAN University of Applied Sciences, Nijmegen, Netherlands
v Erasme University Hospital, Université Libre de Bruxelles, Brussels, Belgium
** These guidelines have been officially endorsed by the European Society of Surgical Oncology (ESSO), the European Association for Palliative care (EAPC) and the Chinese Society of Clinical Oncology (CSCO).
DOI: 10.12872/PZK-4.12.2017.6-EN