Nutrition Support of Geriatric Surgical Patients
autorzy: Stanley J. Dudrick, MD, FACS
Grzybica przewodu pokarmowego u chorej żywionej dojelitowo przez zgłębnik nosowo -żołądkowy - opis przypadku.
autorzy: Grzegorz Dziwiszek, Magdalena Biedrzycka, Urszula Drężek, Andrzej Jabłoński, Michał Olszewski
Poradnia Żywieniowa Stomed Ostrołęka
Rola greliny w regulacji metabolizmu u osób z nadwagą lub otyłością.
autorzy: Anna Jolanta Dardzińska
Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki, Katedra Żywienia Klinicznego, Gdański Uniwersytet Medyczny
Metabolic response to trauma / surgery and relation of energy expenditure to severity of trauma.
autorzy: Kubilay Demirag
Ege University Hospital, Department of Anesthesiology and Intensive Care, Izmir, Turkey
Nowelizacja norm żywienia. Co nowego w praktyce?
autorzy: Dorota Szostak-Węgierek
Zakład Medycyny Zapobiegawczej i Higieny, IMS, WUM
Stan odżywienia chorych na raka jelita grubego.
autorzy: Gabiec Ł., Kamocki Z., Zaręba K., Wodyńska N., Kędra B.
Praktyczne możliwości żywienia dożylnego w Polsce.
autorzy: Alina Górecka
Szpital Kliniczny im. Heliodora Święcickiego Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu, ul. Przybyszewskiego 49, Poznań
Zespół Parkinsonowski jako objaw niedożywienia po wieloodcinkowej resekcji jelita cienkiego i hemikolektomii z powodu choroby nowotworowej.
autorzy: Marlena Jakubczyk1, Jacek Szopiński2, Przemysław Baranowski1,3, Aleksandra Różowicz1, Teresa Sojka01, Kinga Kupczyk 1, Krzysztof Kusza1,5
1Katedra Anestezjologii i Intensywnej Terapii
2Katedra i Klinika Chirurgii Ogólnej i Endokrynologicznej
3Katedra i Zakład Opieki Paliatywnej COLLEGIUM MEDICUM im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy UMK w Toruniu
4KInstytut Ochrony Zdrowia Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Pile
5Katedra Anestezjologii i Intensywnej Terapii Uniwersytetu Medycznym w Poznaniu
Tolerancja karmienia doustnego u noworodków z ileostomią i kolostomią końcową.
autorzy: Karolina Tkaczyk1, Marlena Jakubczyk1, Jacek Szopiński2, , Magdalena Chrzanowska3, Irena Daniluk-Matraś 3, Maria Kłopocka4, Aleksandra Różowicz1, Krzysztof Kusza1,5
1Katedra Anestezjologii i Intensywnej Terapii
1Studenckie Koło Naukowe Żywienia Klinicznego
2Katedra i Klinika Chirurgii Ogólnej i Endokrynologicznej
3Katedra i Klinika Chirurgii Dzieci
4Zakład Pielęgniarstwa Gastroenterologicznego, COLLEGIUM MEDICUM im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy UMK w Toruniu
5Katedra Anestezjologii i Intensywnej Terapii Uniwersytetu Medycznym w Poznaniu
Analiza wpływu żywienia pozajelitowego na zapotrzebowanie i zasoby witaminy B1 w ustroju człowieka.
autorzy: Marlena Jakubczyk1, Alicja Rzepka1, Jacek Szopiński, Kinga Lis2, Agnieszka Pater2, , Przemysław Baranowski1,3, Aleksandra Różowicz1 , Kinga Kupczyk 1, Paweł Jakubczyk4, Krzysztof Kusza1,5
1Katedra Anestezjologii i Intensywnej Terapii
2Katedra i Zakład Diagnostyki Laboratoryjnej
3Katedra i Zakład Opieki Paliatywnej COLLEGIUM MEDICUM im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy UMK w Toruniu
4KInstytut Ochrony Zdrowia Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Pile
5Katedra Anestezjologii i Intensywnej Terapii Uniwersytetu Medycznym w Poznaniu
Ocena wykorzystania obowiązkowego kwestionariusza oceny stanu odżywienia chorych hospitalizowanych.
autorzy: Anna Jeznach-Steinhagen, Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, Zofia Demska
Zakład Żywienia Człowieka, Warszawski Uniwersytet Medyczny Polska, 01-445 Warszawa, ul. Ciołka 27
Tolerancja metaboliczna dożylnych mieszanin żywieniowych wzbogacanych w glutaminę i olej rybi vs mieszanin standardowych u pacjentów poddawanych przeszczepieniu komórek krwiotwórczych.
autorzy: Joanna Krawczyk 1, Leszek Kraj 1,2, Tomasz Kraj 1, Teresa Korta 3
1Klinika Hematologii, Onkologii i Chorób Wewnętrznych,
2Katedra i Zakład Biochemii I Wydział Lekarski,
3II Klinika Anestezjologii i Intensywnej Terapii, Warszawski Uniwersytet Medyczny
Życie po wyleczeniu nowotworu złośliwego - główne problemy żywieniowe jako konsekwencje choroby i terapii.
autorzy: Aleksandra Kapała
Centrum Onkologii – Instytut im. Marii Skłodowskiej Curie w Warszawie, Oddział Chemioterapii Dziennej, Szpitalny Zespół Żywieniowy.
Optymalizacja żywienia pozajelitowego.
autorzy: Stanisław Kłęk
Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej Szpitala Specjalistycznego im. Stanleya Dudricka w Skawinie
Pharmaconutrition in the perioperative care (Farmakożywienie w opiece okołooperacyjnej)
autorzy: Stanisław Kłęk
Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej Szpitala Specjalistycznego im. Stanleya Dudricka w Skawinie
Emulsje tłuszczowe w długoterminowym żywieniu pozajelitowym.
autorzy: Stanisław Kłęk
Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej Szpitala Specjalistycznego im. Stanleya Dudricka w Skawinie
Wspomagana laparoskopowo przezskórna endoskopowa gastrostomia u dzieci ze ciężką skoliozą i związanym z nią przemieszczeniem trzewi.
autorzy: Marta Komarowska, Adam Hermanowicz, Ewa Matuszczak, Elzbieta Jarocka-Cyrta, Jerzy Wojnar, Wojciech Dębek
Klinika Chirurgii Dziecięcej Uniwersyteckiego Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Białymstoku.
Raport z oceny stanu odżywienia chorych przyjmowanych do oddziałów SP CSK im. Prof. K. Gibińskiego, Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.
autorzy: Grzegorz Kostelecki1 Andrzej Lekstan2
1Dział Żywienia i Dietetyki,
2Oddział Chirurgii Przewodu Pokarmowego
1,2Zespół ds. Żywienia Do i Pozajelitowego, Samodzielny Publiczny Centralny Szpital Kliniczny im. Prof Kornela Gibińskiego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.
Wrodzone wady metabolizmu- doświadczenia własne z pracy dietetyka w szpitalu pediatryczny.
autorzy: Agnieszka Kowalik
Rola terapii dietetycznej w prewencji niedożywienia u osób z przewlekłą chorobą nerek w okresie leczenia zachowawczego.
autorzy: Lucyna Kozłowska
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Katedra Dietetyki
Leczenie żywieniowe w leczeniu przetok przewodu pokarmowego.
autorzy: Wiesław Janusz Kruszewski
Konieczność stosowania żywienia pozajelitowego u pacjentki z rozpoznaną celiakią i powtarzającymi się epizodami tężyczki.
autorzy: Kinga Kupczyk 1 , Marlena Jakubczyk1, Martyna Rekowska1, Grażyna Mierzwa2, Aleksandra Różowicz1, Teresa Sojka1, Krzysztof Kusza1,3
1Katedra Anestezjologii i Intensywnej Terapii
2Zakład Pielęgniarstawa Gastroenterologicznego, COLLEGIUM MEDICUM im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy UMK w Toruniu
3Katedra Anestezjologii i Intensywnej Terapii Uniwersytetu Medycznym w Poznaniu
Zakażenia u noworodków leczonych chirurgicznie.
autorzy: Małgorzata Łyszkowska, Dariusz Polnik, Artur Apanasiewicz, Weronika Jaroń, Piotr Kaliciński
Klinika Chirurgii Dziecięcej i Transplantacji Narządów, Instytut „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”, Warszawa
Ocena sposobu żywienia pacjentów w wybranych jednostkach lecznictwa zamkniętego na teranie województwa pomorskiego.
autorzy: Mariola Jańczuk,1 Wiesława Łysiak-Szydłowska2
1Szpital Specjalistyczny św. Wojciecha SPZOZ, 80-462 Gdańsk Al. Jana Pawła II 50;
2Wydział Nauk o Zdrowiu, Powiślańska Szkoła Wyższa, ul. 11-Listopada 13, 82-500 Kwidzyn
Dietetyka w praktyce – chory z cukrzycą typu 2 i chorobą niedokrwienną serca.
autorzy: mgr inż. Aleksandra Cichocka
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
Rzadkie wskazania do żywienia pozajelitowego u dzieci.
autorzy: Małgorzata Łyszkowska, Artur Apanasiewicz, Anna Chyżyńska, Małgorzata Markiewicz, Piotr Kaliciński
Klinika Chirurgii Dziecięcej i Transplantacji Narządów IP-CZD
Rola adipokin u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek.
autorzy: Sylwia Małgorzewicz
Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki, Katedra Żywienia Klinicznego, Gdański Uniwersytet Medyczny
Otyłość sarkopeniczna – nowy problem, ale czy tylko w geriatrii?
autorzy: Magdalena Milewska
Warszawski Uniwersytet Medyczny, Zakład Żywienia Człowieka, ul. Ciołka 27, 01-445 Warszawa
Tworzenie i działanie zespołów żywieniowych. Realia Pracy dietetyka w szpitalu.
autorzy: Natalia Mogiłko
Regionalny Szpital Specjalistyczny im. Dr. Wł. Biegańskiego w Grudziądzu
Nowe oblicze zaburzeń odżywiania: pregoreksja, diabulimia, ortoreksja - medialne fakty czy poważne zagrożenie?
autorzy: Joanna Myszkowska-Ryciak
Katedra Dietetyki, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Ocena stanu odżywienia osób starszych zakwalifikowanych do operacji z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego.
autorzy: E. Ożga, D. Jagielak, S. Małgorzewicz
Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki, Gdański Uniwersytet Medyczny, Klinika Kardiochirurgii, Gdański Uniwersytet Medyczny
Długoterminowa obserwacja wyników leczenia dietetycznego otyłości.
autorzy: Lucyna Pachocka
Instytut Żywności i Żywienia
Peroksydacja lipidów w mieszaninach AIO.
autorzy: mgr farm. Witold Brniak, Magdalena Piętka
Analiza parametrów czerwonokrwinkowych u pacjentów żywionych pozajelitowo i dojelitowo w pierwszych 6 miesiącach terapii.
autorzy: Katarzyna Redystowicz1, Marlena Jakubczyk1, Jacek Szopiński2, Kinga Kupczyk1, Maria Kłopocka4, Aleksandra Różowicz1, Krzysztof Kusza1,5
1Katedra Anestezjologii i Intensywnej Terapii
1Studenckie Koło Naukowe Żywienia Klinicznego
2Katedra i Klinika Chirurgii Ogólnej i Endokrynologicznej
4Zakład Pielęgniarstwa Gastroenterologicznego COLLEGIUM MEDICUM im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy UMK w Toruniu
5Katedra Anestezjologii i Intensywnej Terapii Uniwersytetu Medycznym w Poznaniu
Lipidowe zapalenie płuc jako powikłanie stosowania diety ketogennej u 14-miesięcznego chłopca z lekooporną padaczką - opis przypadku.
autorzy: Aleksandra Różowicz1 Marlena Jakubczyk1, Kinga Kupczyk 1, Mariusz Mielniczuk1*, Artur Jaworski1*, Marcin Karasiński2, Krzysztof Kusza1,3
1Katedra Anestezjologii i Intensywnej Terapii
*Odział Kliniczny Anestezjologii i Intensywnej Terapii Dzieci COLLEGIUM MEDICUM im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy UMK w Toruniu
2Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii Powiatowe Centrum Zdrowia Lwówek Śląski
3Katedra Anestezjologii i Intensywnej Terapii Uniwersytetu Medycznym w Poznaniu
Ocena stanu odżywienia u ciężko chorych z zakażeniami leczonych w oddziale intensywnej terapii.
autorzy: Robert Słotwiński1,2 , Katarzyna Kosałka2,3 , Magdalena Milewska4, Ewelina Wachowska2, Teresa Korta5, Grzegorz Niewiński5, Mohammad Omidi6, Krystyna Majewska6, Marek Pertkiewicz6, Andrzej Kański5
1 Zespół Badawczo-Leczniczy Chirurgii Transplantacyjnej Instytutu Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej PAN
2 Zakład Immunologii, Biochemii i Żywienia Wydziału Nauki o Zdrowiu, Warszawski Uniwersytet Medyczny
3 Centralny Szpital Kliniczny MSW w Warszawie
4 Zakład Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Zdrowiu, Warszawski Uniwersytet Medyczny
5 II Zakład Anestezjologii i Intensywnej Terapii, Warszawski Uniwersytet Medyczny
6 Klinika Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego, Warszawski Uniwersytet Medyczny
Wpływ stanu odżywienia i zakażeń na ekspresję genów wrodzonej odpowiedzi przeciwbakteryjnej.
autorzy: Robert Słotwiński1,2 , Agnieszka Sarnecka1, Katarzyna Kosałka2,3, Ewelina Wachowska2, Teresa Korta4, Grzegorz Niewiński4,Mohammad Omidi5, Krystyna Majewska5, Marek Pertkiewicz5, Andrzej Kański4
1 Zespół Badawczo-Leczniczy Chirurgii Transplantacyjnej Instytutu Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. M. Mossakowskiego PANw Warszawie
2 Zakład Immunologii, Biochemii i Żywienia Wydziału Nauki o Zdrowiu, Warszawski Uniwersytet Medyczny
3 Centralny Szpital Kliniczny MSW w Warszawie
4 II Zakład Anestezjologii i Intensywnej Terapii, Warszawski Uniwersytet Medyczny
5 Klinika Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego, Warszawski Uniwersytet Medyczny
Zasadność utworzenia aptecznej pracowni żywienia pozajelitowego w szpitalu pediatrycznym – oszczędności związane z przygotowywaniem przez Aptekę mieszanin żywieniowych dla pacjentów leczonych w warunkach domowych.
autorzy: Ryszard Sot
Apteka Szpitalna, Instytut "Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka"Warszawa
Interakcje leków z żywieniem pozajelitowym – problemy i zagrożenia.
autorzy: M. Stawny1,2, R. Olijarczyk2, A. Gostyńska1, A. Górecka1
1 Szpital Kliniczny im. Heliodora Święcickiego Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu, ul. Przybyszewskiego 49, 60-355 Poznań
2Katedra i Zakład Chemii Farmaceutycznej, Uniwersytet Medyczny im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu, ul. Grunwaldzka 6, 60-780 Poznań
Analiza wektorów impedancji u ciężko chorych z zakażeniami.
autorzy: Robert Słotwiński,1,2 Magdalena Milewska,3 Katarzyna Kosałka,2,4 Ewelina Wachowska,2 Teresa Korta,5 Grzegorz Niewiński,5 Mohammad Omidi,6 Krystyna Majewska,6 Marek Pertkiewicz,6 Andrzej Kański5
1 Zespół Badawczo-Leczniczy Chirurgii Transplantacyjnej Instytutu Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. M. Mossakowskiego PAN w Warszawie
2 Zakład Immunologii, Biochemii i Żywienia Wydziału Nauki o Zdrowiu, Warszawski Uniwersytet Medyczny
3 Zakład Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Zdrowiu, Warszawski Uniwersytet Medyczny
4 Centralny Szpital Kliniczny MSW w Warszawie
5 II Zakład Anestezjologii i Intensywnej Terapii, Warszawski Uniwersytet Medyczny
6 Klinika Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego, Warszawski Uniwersytet Medyczny
Eikozanoidy – Istotne molekuły w sygnalizacji międzykomórkowej.
autorzy: Jarosław Szefel
Nutrition of the critically ill obese patient.
autorzy: Peter Tamasi M.D.
Peterfy Hospital, ICU, Budapest, Hungary
Analiza wpływu leczenia onkologicznego na zmianę odczuwania smaku i sposobu żywienia u dzieci z chorobą nowotworową.
autorzy: Alina Teodorczyk 1, Magdalena Otto 1, Kinga Kupczyk 1, Halina Bednarz2, Marlena Jakubczyk1, Izabela Pałgan2, Krzysztof Kusza1,3
1Katedra Anestezjologii i Intensywnej Terapii
1Studenckie Koło Naukowe Żywienia Klinicznego
2Katedra Pediatrii, Hematologii i Onkologii COLLEGIUM MEDICUM im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy UMK w Toruniu
3Katedra Anestezjologii i Intensywnej Terapii Uniwersytetu Medycznym w Poznaniu
Zaburzenia odżywiania u chorych z chorobą Alzheimera – co zmieni interwencja dietetyczna?
autorzy: Dariusz Włodarek
Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie
Ocena stanu odżywienia chorych na raka głowy trzustki.
autorzy: N.Wodyńska, Z.Kamocki, A. Roszkowski, Ł Gabiec, B.Kędra
Wybrane problemy żywienia dojelitowego i pozajelitowego na podstawie analizy ankiet wypełnionych przez uczestników X Ogólnopolskiej Konferencji Szkoleniowo-naukowej „Żywienie enteralne i parenteralne”.
autorzy: Iwona Woźniak
Oddział Chirurgii Ogólnej, Naczyniowej i Transplantacyjnej, Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny im. A. Mielęckiego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach
Pozajelitowe żywienie domowe pacjentów Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego – Rola Farmaceuty.
autorzy: Dariusz Zieliński
Apteka szpitalna Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie
Szanowni Państwo!
W imieniu swoim i Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego I Dojelitowego oraz Sekcji Żywienia Do- i Pozajelitowego Towarzystwa Chirurgów Polskich mamy zaszczyt zaprosić Państwa na XV-ty, jubileuszowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu oraz VIII Konferencji Naukowej Sekcji, który odbędzie się w Jachrance w dniach 21-23 czerwca 2013 roku.
Sesja firmy Nutricia - Złotego Sponsora XV Jubileuszowego Zjazdu PTŻPDiM: Rozwiązywanie problemów żywienia dojelitowego
autorzy: Stanisław Kłęk1, Dorota Mańkowska-Wierzbicka2, Lilia Kimber-Dziwisz3, Małgorzata Misiak4, Sylwia Lisiecka-Tyszko5, Piotr Szybiński1
1Szpital Specjalistyczny im. Stanley Dudricka, Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej, Skawina
2Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych UM im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
3Zakład Opieki Długoterminowej, Radomski Szpital Specjalistyczny im. dr Tytusa Chałubińskiego, Radom
4Oddział Intensywnej Terapii i Anestezjologii, Szpital Praski im. Przemienienia Pańskiego, Warszawa
5Oddział Klinicznej Chirurgii Onkologicznej, SPZOZ MSW z Warmińsko-Mazurskim Centrum Onkologii w Olsztynie
Immunonutrition in surgery: double-edged sword
autorzy: Dr. Tarık Zafer Nursal
Başkent Üniversitesi Adana Uyg. ve Araşt. Merkezi, Dadaloğlu Mah.2591 Sok. No:4/A 01250 Yüreğir ADANA, TÜRKİYE