Streszczenia wystąpień uczestników XVII Zjazdu i XXIX Międzynarodowej Konferencji Naukowo-Szkoleniowej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
Jachranka 11-13 czerwca 2015
Analiza stanu odżywienia oraz zaburzeń odżywiania wśród dzieci szkolnych w wieku od 6 do 10 lat
w mieście Piekary Śląskie.
Analysis of the nutritional status and eating disorders among school children aged 6 to 10 years in Piekary Śląskie.
autorzy: Paweł Jonczyk1, Dariusz Kajdaniuk2
1STN przy Zakładzie Patofizjologii Katedry Patofizjologii i Endokrynologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego
w Katowicach
2Zakład Patofizjologii Katedry Patofizjologii i Endokrynologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach Kierownik Zakładu Patofizjologii Katedry Patofizjologii i Endokrynologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach: Prof. zw. dr hab. n. med. Bogdan Marek
Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia dojelitowego: Kardiologia i Pulmonologia.
ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition: Cardiology and Pulmonology.
autorzy: S.D. Ankeraa, M. Johnbb, P.U. Pedersencc, C. Ragusodd, M. Cicoiraee, E. Dardaiff, A. Lavianogg, P. Ponikowskihh, A.M.W.J. Scholsii, DGEM:$$H.F. Becker, M. Böhm, F.M. Brunkhorst, C. Vogelmeier
aDivision of Applied Cachexia Research, Department of Cardiology, Charite-Universitatsmedizin Berlin, CVK, Berlin, Germany
bDepartment of Cardiology, Pulmonology und Angiology, Charite-Universitatsmedizin Berlin, CCM, Berlin, Germany
cThe Heart Center, Rigshospitalet, Copenhagen, Denmark
dNutrition Clinique, Hopital Cantonal, Geneve, Switzerland
eSection of Cardiology, Department of Biomedical and Surgical Sciences, University of Verona, Verona, Italy
fDepartment of Anaesthesia and Intensive Care, St. Stephen Hospital, Budapest, Hungary
gDepartment of Clinical Medicine, University, La Sapienza’’ di Roma, Roma, Italy
hCardia Department, Military Hospital, Wroclaw, Poland
iDeparment of Respiratory Medicine, University Hospital Maastricht, Maastricht, The Netherlands
The supply of amino acids in parenteral nutrition does not increase the risk of brain damage associated with the presence of glutamate.
autorzy: Stanisław Kłęk1, Wiesława Łysiak-Szydłowska2
1Szpital Specjalistyczny im. Stanley Dudrick’a, Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej, Skawina
2Wydział Nauk o Zdrowiu, Powiślańska Szkoła Wyższa, Kwidzyn oraz Katedra Żywienia Klinicznego, Wydział Nauk o Zdrowiu, GUMed, Gdańsk
Leczenie żywieniowe w praktyce – pytania do eksperta.
Nutritional therapy in practice - questions to the expert.
autor: Stanisław Kłęk1
1Szpital Specjalistyczny im. Stanley Dudricka, Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej, Skawina
Niedożywienie szpitalne - 50 lat później.
Hospital malnutrition – 50 years later.
autorzy: Bruno Szczygieł,1 Anna Ukleja1
1Z Zakładu Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego,
Kierownik: dr hab. Dorota Szostak – Węgierek
Ocena stanu odżywienia, zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze z uwzględnieniem osób starszych.
Assessment of nutritional status, dietary nutrient and energy requirements in elderly.
autorzy: Edyta Ożga, Sylwia Małgorzewicz1
1Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki, Gdański Uniwersytet Medyczny, Katedra Żywienia Klinicznego Gdański Uniwersytet Medyczny
Częstotliwość i znaczenie błędów związanych z żywieniem pozajelitowym (ŻP) noworodków.
The frequency and significance of errors related to parenteral nutrition (PN) in neonates.
autorzy: Magdalena Piętka,1 Justyna Zamarska,2 Witold Brniak,1 Dominika Stępska,1 Stanisław Kłęk3
1Apteka Szpitalna, Szpital Specjalistyczny im. Stanleya Dudricka w Skawinie
2Apteka Szpitalna, Szpital Uniwersytecki w Krakowie
3Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej, Szpital Specjalistyczny im. Stanleya Dudricka w Skawinie
Otyłość u dzieci i młodzieży.
Obesity in children and adolescents.
autorzy: Elżbieta Walewska1, Paulina Obrzut, Lucyna Ścisło1, Stanisław Kłęk2, Antoni M. Szczepanik3
1Zakład Pielęgniarstwa Klinicznego Instytut Pielęgniarstwa i Położnictwa WNZ UJ CM
2Szpital Specjalistyczny w Skawinie im. Stanleya Dudricka
3I Katedra Chirurgii Ogólnej i Klinika Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej i Gastroenterologicznej UJ CM
Zatwierdzone zalecenia ESPEN: Leczenie żywieniowe po poważnych oparzeniach.
ESPEN endorsed recommendations: Nutritional therapy in major burns.
autorzy: Anne-Françoise Rousseau,a Marie-Reine Losser,b Carole Ichai,c Mette M. Bergerd
aBurn Centre and General Intensive Care Department, University Hospital, Liège, Belgium
bIntensive Care Department, University Hospital, Nancy, France
cMedical and Surgical Intensive Care Unit, Saint-Roch Hospital, University of Medicine of Nice, Nice, France
dService of Adult Intensive Care Medicine and Burns Centre, University Hospital (CHUV), Lausanne, Switzerland
Tłumaczył: lek. Jakub Szczerbicki
Analiza wpływu żywienia pozajelitowego na zapotrzebowanie i zasoby witaminy B1 w ustroju człowieka – doniesienia wstępne.
Analysis of the influence of parenteral feeding on requirements and reserves of thiamine in humans – preliminary reports.
autorzy: Marlena Jakubczyk1, Agnieszka Pater2, Kinga Lis2, Jacek Szopiński3, Aleksandra Różowicz1, Kinga Kupczyk1, Krzysztof Kusza1,4
1Katedra Anestezjologii i Intensywnej Terapii
2Katedra i Zakład Diagnostyki Laboratoryjnej
3Katedra Chirurgii Ogólnej i Transplantologii COLLEGIUM MEDICUM im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy UMK w Toruniu
4Katedra Anestezjologii i Intensywnej Terapii Uniwersytetu Medycznym w Poznaniu
Ocena stanu odżywienia pacjentów przyjmowanych do Oddziału Onkologii Klinicznej przy użyciu powszechnie używanych skal : NRS2002 i SGA.
Assessment of nutritional status of patients admitted to oncology ward using NRS and SGA scales.
autorzy: Janusz Sznajder, Marta Ślefarska-Wasilewska
Szpital Specjalistyczny im. Sz. Starkiewicza Dąbrowa Górnicza ul. Szpitalna 13
Białko, a nie energia? Prawidłowa proporcja białka i energii u krytycznie chorych pacjentów.
Protein, and no energy? The correct ratio of protein and energy in critically ill patients.
autorzy: Stanisław Kłęk1, Lucyna Ścisło2, Elżbieta Walewska2, Kinga Szczepanek1
1Szpital Specjalistyczny im. Stanley Dudrick’a, Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej, Skawina
2Zakład Pielęgniarstwa Klinicznego Instytut Pielęgniarstwa i Położnictwa WNZ UJ CM
Otyłość u dzieci w świetle przemian gospodarczych w latach 1987 do 2007.
Obesity in children in view of economic changes of 1987-2007.
autorzy: Lek. med. Witowska Beata, Dr n. med. Milanowski Wojciech, Wilczyński Krzysztof, Witowski Łukasz
NZOZ WIELOMED
Analysis of nutrient supply of preterm infants with Extremely Low Birth Weight – the supply of energy and fluids.
autorzy: Anna Aftyka1, Ilona Rozalska – Walaszek1, Witold Lesiuk2
1Zakład Pielęgniarstwa Anestezjologicznego i Intensywnej Opieki Medycznej, Uniwersytet Medyczny w Lublinie
2Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii Dziecięcej, Dziecięcy Szpital Kliniczny w Lublinie
Nawyki żywieniowe oraz aktywność fizyczna pacjentek z jadłowstrętem psychicznym.
Eating habits and physical activity of patients with anorexia nervosa.
autorzy: Dominika Salwach-Kuberska,1 Mikołaj Majkowicz,2,3 Wiesława Łysiak-Szydłowska1,3
1Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki, Katedra Żywienia Klinicznego, Wydział Nauk o Zdrowiu, Gdański Uniwersytet Medyczny, 80-210 Gdańsk
2Zakład Badań nad Jakością Życia, Katedra Psychologii, Wydział Nauk o Zdrowiu, Gdański Uniwersytet Medyczny, 80-211 Gdańsk
3Wydział Nauk o Zdrowiu, Powiślańska Szkoła Wyższa, 82-500 Kwidzyn
Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia dojelitowego: Geriatria.
ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition: Geriatrics.
autorzy: D. Volkerta, Y.N. Bernerb, E. Berryc, T. Cederholmd, P. Coti Bertrande, A. Milnef, J. Palmbladg, St. Schneiderh, L. Sobotkai, Z. Stangaj, DGEM:$$ R. Lenzen-Grossimlinghaus, U. Krys, M. Pirlich, B. Herbst, T. Schu¨tz, W. Schro¨er, W. Weinrebe, J. Ockenga, H. Lochs
aHead Medical Science Division, Pfrimmer-Nutricia, Erlangen, Germany
bHead Geriatric Department, Meir Hospital, Kfar Saba, Israel
cDepartment of Human Nutrition & Metabolism, Hebrew University, Hadassah Med School, Jerusalem, Israel
dDepartment of Public Health and Caring Science, Uppsala University, Uppsala, Sweden
eUnite´ de Nutrition Clinique, CHUV, Lausanne, Switzerland
fHealth Services Research Unit, University of Aberdeen, Aberdeen, UK
gDepartment of Medicine, Karolinska Institute, Huddinge University Hospital, Huddinge, Sweden
hGastroente´rologie et Nutrition Clinique, Hopital de l’Archet, Nice, France
iMetabolic Care Unit, Department of Gerontology and Metabolic Care, Charles University, Faculty of Medicine, Hradec Kralove, Czech Republic
jInternal Medicine and Clinical Nutrition, Inselspital/University Hospital, Bern, Switzerland
Tłumaczył: lek. Jakub Szczerbicki
Nawyki żywieniowe oraz aktywność fizyczna pacjentek z jadłowstrętem psychicznym.
Components of the diet and the body’s resistance.
autorzy: Wiesława Łysiak-Szydłowska
Wydział Nauk o Zdrowiu, Powiślańska Szkoła Wyższa, ul. 11-tego Listopada 13, 82-500 Kwidzyn, Zakład Dietetyki Ogólnej, Katedra Żywienia Klinicznego, Wydział Nauk o Zdrowiu, Gdański Uniwersytet Medyczny, 80-211 Gdańsk
Incidence and Symptoms of Diabetes Type Two Can be Reduced by Theaflavins but Outcome Depends on Presence of Metals.
autorzy: Jerzy Jankun,1,2,3 Ewa Skrzypczak-Jankun1
1Urology Research Center, Department of Urology, The University of Toledo, Health Science Campus, Toledo, OH 43614, USA.
2Protein Research Chair, Department of Biochemistry, College of Sciences, King Saud University, Riyadh 11451, Kingdom of Saudi Arabia.
3Department of Clinical Nutrition, Medical University of Gdańsk, Dębinki 7, 80-211 Gdańsk, Poland
Translokacje bakteryjne jako konsekwencje wieloczynnikowego uszkodzenia bariery jelitowej.
Bacterial translocations as a consequences of multifactorial damage to the intestinal barrier.
autorzy: Katarzyna Spychalska,1 Aleksandra Różowicz,1 Marlena Jakubczyk,1 Krzysztof Kusza1,2
1Katedra i Klinika Anestezjologii i Intensywnej Terapii, Collegium Medicum w Bydgoszczy UMK w Toruniu
2Katedra Anestezjologii i Intensywnej Terapii Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Lipoid pneumonia as a complication of a ketogenic diet usage in a 14-month-old boy with drug-resistant epilepsy - case study.
autorzy:Marlena Jakubczyk,1 Aleksandra Różowicz,2 Kinga Kupczyk,1 Mariusz Mielniczuk1*, Artur Jaworski,1* Krzysztof Kusza1,2
1Department of Anesthesiology and Intensive Care Collegium Medicum of Ludwik Rydygier in Bydgoszcz UMK in Torun
*Department of Clinical Anesthesiology and Children Intensive Care Collegium Medicum of Ludwik Rydygier in Bydgoszcz UMK in Torun
2Department of Anesthesiology and Intensive Care Medical University in Poznan
Wytyczne dotyczące opieki okołooperacyjnej u chorych poddawanych planowym zabiegom w obrębie odbytnicy/miednicy: Wytyczne Towarzystwa ERAS® (Enhanced Recovery After Surgery)
Guidelines for perioperative care in elective rectal/pelvic surgery: Enhanced Recovery After Surgery (ERAS_) Society recommendations.
autorzy: J. Nygren,a,j,k J. Thacker,b,k F. Carli,c,k K.C.H. Fearon,d,k S. Nordervale,k, D.N. Lobof,k, O. Ljungqvistg,k, M. Sooph,k, J. Ramirezi
aDepartment of Surgery, Ersta Hospital, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden
bDepartment of Surgery, Duke University, Durham, NC, USA
cDepartment of Anaesthesia, McGill University, Montreal, Quebec, Canada
dDepartment of Clinical Surgery, School of Clinical Sciences and Community Health, University of Edinburgh, Royal Infirmary, Edinburgh, UK
eDepartment of Gastroenterological Surgery, University Hospital of North Norway, Tromsø, Norway
fDivision of Gastrointestinal Surgery, Nottingham Digestive Diseases Centre National Institute for Health Research Biomedical Research Unit, Nottingham University Hospitals,Queen’s Medical Centre, Nottingham, UK
gDepartment of Surgery, Orebro University Hospital, Orebro, Sweden
hSouth Auckland Clinical School University of Auckland, Department of Surgery Middlemore Hospital, Auckland, New Zealand
iDepartment of Colorectal Surgery, Hospital Clínico Universitario Lozano Blesa, Zaragoza, Spain
jDepartment of Clinical Sciences, Danderyd Hospital, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden
Tłumaczył: lek. Jakub Szczerbicki
Polskie zalecenia na temat żywienia w onkologii – część II: żywienie drogą przewodu pokarmowego (żywienie dojelitowe).
Polish recommendations on nutrition in oncology - part II: nutrition by the gastrointestinal tract (enteral nutrition).
autorzy: Stanisław Kłęk,1 Jerzy Jarosz,2 Aleksandra Kapała,3 Joanna Krawczyk,3 Małgorzata Misiak,4 Kinga Szczepanek,2 Maciej Krzakowski2, Jacek Jassem5
1Szpital Specjalistyczny im. Stanley Dudrick’a, Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej, Skawina
2Centrum Onkologii-Instytut im. M. Skłodowskiej-Curie w Warszawie
3Warszawski Uniwersytet Medyczny
4Oddział Intensywnej Terapii i Anestezjologii Szpital Praski im. Przemienienia Pańskiego, Warszawa
5Gdański Uniwersytet Medyczny
Długoterminowe leczenia żywieniowe: wpływ emulsji opartej na bazie oliwy z oliwek na czynność wątroby.
Long-term dietary treatment: the impact of the emulsion based on olive oil on liver function.
autorzy: Stanisław Kłęk,1 Lucyna Walewska,2 Lucyna Ścisło2
1Szpital Specjalistyczny w Skawinie im. Stanleya Dudricka
2Zakład Pielęgniarstwa Klinicznego, Instytut Pielęgniarstwa i Położnictwa, Wydział Nauk o Zdrowiu, Collegium Medicum Uniwersytet Jagielloński
Problemy jakości życia pacjentek z jadłowstrętem psychicznym.
Issues of quality of life of patients with anorexia nervosa.
autorzy: Dominika Salwach-Kuberska,1 Mikołaj Majkowicz,2-3 Wiesława Łysiak-Szydłowska1,3
1Zakład Dietetyki Ogólnej, Katedra Żywienia Klinicznego, Wydział Nauk o Zdrowiu, Gdański Uniwersytet Medyczny, 80-211 Gdańsk
2Zakład Badań nad Jakością Życia, Katedra Psychologii, Wydział Nauk o Zdrowiu, Gdański Uniwersytet Medyczny, 80-211 Gdańsk
3Wydział Nauk o Zdrowiu, Powiślańska Szkoła Wyższa, 82-500 Kwidzyn
Interwencja żywieniowa u chorej na jadłowstręt psychiczny – opis przypadku.
Nutritional support in anorexia nervosa – case report.
autorzy: mgr Natalia Mogiłko
Zespół Żywieniowy, Regionalny Szpital Specjalistyczny w Grudziądzu
Wytyczne dotyczące opieki okołozabiegowej nad pacjentami poddawanymi pankreatoduodenektomii: Zalecenia Towarzystwa ERAS®.
Guidelines for Perioperative Care for Pancreaticoduodenectomy: Enhanced Recovery After Surgery (ERAS®) Society Recommendations.
autorzy: Kristoffer Lassen,1-2 Marielle M. E. Coolsen,3 Karem Slim,4 Francesco Carli,5 José E. de Aguilar-Nascimento6, Markus Schäfer,7 Rowan W. Parks,2 Kenneth C. H. Fearon,2 Dileep N. Lobo,8 Nicolas Demartines,7 Marco Braga9, Olle Ljungqvist10 and Cornelis H. C. Dejong,3 on behalf of the ERAS® Society, the European Society for Clinical Nutrition and Metabolism and the International Association for Surgical Metabolism and Nutrition
1Department of GI and HPB surgery, University Hospital Northern Norway, Tromsø and Institute of Clinical Medicine, University of Tromsø, Norway
2Clinical Surgery, University of Edinburgh, Royal Infirmary of Edinburgh, United Kingdom
3Department of Surgery, University Hospital Maastricht and NUTRIM School for Nutrition, Toxicology and Metabolism, Maastricht, The Netherlands
4Department of Digestive Surgery, Hospital CHU Estaing, Clermont-Ferrand, France
5Department of Anesthesia, McGill University Health Centre, Montreal, Quebec, Canada
6Department of Surgery, Federal University of Mato Grosso, Cuiaba, Brazil
7Department of Visceral Surgery, University Hospital of Lausanne (CHUV), Switzerland
8Division of Gastrointestinal Surgery, Nottingham Digestive Diseases Centre National Institute for Health Research, Biomedical Research Unit, Nottingham University Hospitals, Queen’s Medical Centre, Nottingham, United Kingdom
9San Raffaele University, Milan, Italy
10Department of Surgery, Örebro University Hospital, Örebro, Sweden & Department of Molecular Medicine and Surgery, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden
Częstość uogólnionych zakażeń odcewnikowych u dzieci żywionych pozajelitowo w zależności od miejsca realizacji leczenia żywieniowego.
Prevalence of generalized catheter-related infections in children on parenteral nutrition depending on site of nutritional treatment administration.
autorzy: Justyna Laskowska, Mikołaj Spodaryk, Julita Pabisek-Miernik, Kamila Płachno
Prof. dr hab. n. med. Marek Pertkiewicz - Wspomnienie pośmiertne 1
Prof. dr r hab. n. med. Marek Pertkiewicz - obituary 1
autorzy: Prof . dr hab. med. Bruno Szczygieł
Nowelizacja norm żywienia. Co nowego w praktyce?
The amendment of standards of nutrition. What's new in practice?
autorzy: Dorota Szostak-Węgierek
Prof. dr hab. n. med. Marek Pertkiewicz - Wspomnienie pośmiertne 2
Prof. dr r hab. n. med. Marek Pertkiewicz - obituary 2
autorzy: Małgorzata Łyszkowska
Emulsje tłuszczowe oparte na oliwie z oliwek w żywieniu pozajelitowym: skuteczny partner w leczeniu.
Fat emulsions based on olive oil in parenteral nutrition: an effective partner in the treatment.
autorzy: Stanisław Kłęk, Marek Olewiński, Kinga Szczepanek
Antropometryczna ocena stanu odżywienia osób starszych.
Anthropometric assessment of nutritional status in the elderly.
autorzy: Mikołaj Spodaryk, Elżbieta Gabrowska
Znaczenie posiłków uzupełniających dietę szpitalną u osób starszych w trakcie hospitalizacji.
The role of meals supplementing hospital diet in elderly hospitalized patients.
autorzy: Elżbieta Gabrowska, Mikołaj Spodaryk
Skuteczne leczenie żywieniowe: problem pokrycia zapotrzebowania oraz rozpoczęcia interwencji.
Effective nutritional therapy: the problem of covering demand and the start of the intervention.
autorzy: Stanisław Kłęk, Marek Olewiński
Dojelitowe żywienie immunomodulujące: stan wiedzy w 2013 roku.
Enteral nutrition immunomodulatory: state of the art in 2013.
autorzy: dr hab. med. Stanisław Kłęk
Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia dojelitowego: Intensywna opieka.
ESPEN guidelines on enteral nutrition: intensive care.
autorzy: K.G. Kreymann, M.M. Berger, N.E.P. Deutz, M. Hiesmayr, P. Jolliet, G. Kazandjiev, G. Nitenberg, G. van den Berghe, J. Wernerman, DGEM:** C. Ebner, W. Hartl, C. Heymann, C. Spies
Leczenie żywieniowe oparte o EBM z perspektywy dietetyka.
autorzy: Danuta Gajewska
Polskie Towarzystwo Dietetyki, Zakład Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie
Farmakokinetyka a żywienie dojelitowe w codziennej praktyce
autorzy: Urszula Drężek, Grzegorz Dziwiszek, Magdalena Biedrzycka, Sławomir Bacławski
Poradnia Żywieniowa STOMED Ostrołeka.