Wytyczne dotyczące opieki okołooperacyjnej u chorych poddawanych planowym zabiegom w obrębie odbytnicy/miednicy: Wytyczne Towarzystwa ERAS® (Enhanced Recovery After Surgery)
Guidelines for perioperative care in elective rectal/pelvic surgery: Enhanced Recovery After Surgery (ERAS_) Society recommendations.
autorzy: J. Nygren,a,j,k J. Thacker,b,k F. Carli,c,k K.C.H. Fearon,d,k S. Nordervale,k, D.N. Lobof,k, O. Ljungqvistg,k, M. Sooph,k, J. Ramirezi
aDepartment of Surgery, Ersta Hospital, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden
bDepartment of Surgery, Duke University, Durham, NC, USA
cDepartment of Anaesthesia, McGill University, Montreal, Quebec, Canada
dDepartment of Clinical Surgery, School of Clinical Sciences and Community Health, University of Edinburgh, Royal Infirmary, Edinburgh, UK
eDepartment of Gastroenterological Surgery, University Hospital of North Norway, Tromsø, Norway
fDivision of Gastrointestinal Surgery, Nottingham Digestive Diseases Centre National Institute for Health Research Biomedical Research Unit, Nottingham University Hospitals,Queen’s Medical Centre, Nottingham, UK
gDepartment of Surgery, Orebro University Hospital, Orebro, Sweden
hSouth Auckland Clinical School University of Auckland, Department of Surgery Middlemore Hospital, Auckland, New Zealand
iDepartment of Colorectal Surgery, Hospital Clínico Universitario Lozano Blesa, Zaragoza, Spain
jDepartment of Clinical Sciences, Danderyd Hospital, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden
Tłumaczył: lek. Jakub Szczerbicki
Jeśli posaiadasz konto oraz opłaconą i ważną prenumeratę kwartalnika Postępy Żywienia Klinicznego lub jesteś członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, to po zalogowaniu do serwisu będziesz miał pełny darmowy dostęp do zasobów sekcji Artykuły. Jeśli nie posiadasz ważnej i opłaconej prenumeraty, dostęp do zasobów jest płatny.
Jeśli nie masz konta a jesteś prenumeratorem lub członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego załóż konto i wypełnij wszystkie dane w formularzu..