kwartalnik PŻK

Na pewno warto

Share
 

Na pewno warto

autorzy: Małgorzata Łyszkowska

Klinika Chirurgii Dziecięcej i Transplantacji Narządów, Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”, Warszawa

 

Czytaj więcej...

Pismo do Rektorów

Share
 

Pismo do rektorów uczelni medycznych

Czytaj więcej...

Plan studiów "Żywienie kliniczne" - projekt

Share
 

Plan studiów "Żywienie kliniczne" - projekt

Czytaj więcej...

Wstępniak

Share
 

Wstępniak

autor: prof. dr hab. n. med. Ireneusz W. Krasnodębski

Czytaj więcej...

Z życia Towarzystwa

Share
 

Z życia Towarzystwa 

autor: Stanisław Kłęk

Czytaj więcej...

Zasady organizacji leczenia żywieniowego

Share
 

Zasady organizacji leczenia żywieniowego

autorzy:  Małgorzata Łyszkowska

Klinika Chirurgii Dziecięcej i Transplantacji Narządów, Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” 

 

Czytaj więcej...

Miejsce glutaminy w leczeniu żywieniowym: spojrzenie krytyczne w świetle medycyny opartej na faktach

Share
 

Miejsce glutaminy w leczeniu żywieniowym: spojrzenie krytyczne w świetle medycyny opartej na faktach

autorzy: dr hab. med. Stanisław Kłęk

Szpital Specjalistyczny im. Stanley Dudrick’a, Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej, Skawina 

Czytaj więcej...

Pielęgnowanie skóry wokół PEG’a porównanie stosowanych procedur

Share
 

Pielęgnowanie skóry wokół PEG’a porównanie stosowanych procedur

autorzy: mgr Maria Budnik – Szymoniuk,1 dr n. med. Kamila Faleńczyk,2 dr n. o zdrowiu Agnieszka Pluta,3 mgr Halina Basińska - Drozd,4 dr n. o zdrowiu Alicja Marzec,5 mgr Wiesława Kujawa,6 mgr Anna Kaźmierczak7

 

1mgr Maria Budnik – Szymoniuk: asystent, Katedra i Zakład Pielęgniarstwa Społecznego, Wydział Nauk o Zdrowiu CM UMK w Bydgoszczy – Kierownik: dr n. med. Kamila Faleńczyk

2dr n. med. Kamila Faleńczyk: adiunkt, Kierownik Katedry i Zakładu Pielęgniarstwa Społecznego, Wydział Nauk o Zdrowiu CM UMK w Bydgoszczy

3dr n. o zdrowiu Agnieszka Pluta: adiunkt, Katedra i Zakład Pielęgniarstwa Społecznego, Wydział Nauk o Zdrowiu CM UMK w Bydgoszczy – Kierownik: dr n. med. Kamila Faleńczyk

4mgr Halina Basińska - Drozd: asystent, Katedra i Zakład Pielęgniarstwa Społecznego, Wydział Nauk o Zdrowiu CM UMK w Bydgoszczy – Kierownik: dr n. med. Kamila Faleńczyk

5dr n. o zdrowiu Alicja Marzec: adiunkt, Katedra i Zakład Pielęgniarstwa Społecznego, Wydział Nauk o Zdrowiu CM UMK w Bydgoszczy – Kierownik: dr n. med. Kamila Faleńczyk

6mgr Wiesława Kujawa: asystent, Katedra i Zakład Pielęgniarstwa Społecznego, Wydział Nauk o Zdrowiu CM UMK w Bydgoszczy – Kierownik: dr n. med. Kamila Faleńczyk

7mgr Anna Kaźmierczak: pielęgniarka oddziałowa – Klinika Otolaryngologii i Onkologii Laryngologicznej z Poddoddziałem Audiologii i Foniatrii Szpitala Uniwersyteckiego nr 1 im dr. A, Jurasza w Bydgoszczy – Kierownik: prof. dr hab. med. Henryk Kaźmierczak 

 

Czytaj więcej...

Stężenie triglicerydów w osoczu noworodków z ekstremalnie małą urodzeniową masą ciała hospitalizowanych w Klinicznym Oddziale Anestezjologii i Intensywnej Terapii Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Lublinie.

Share
 

Stężenie triglicerydów w osoczu noworodków z ekstremalnie małą urodzeniową masą ciała hospitalizowanych w Klinicznym Oddziale Anestezjologii i Intensywnej Terapii Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Lublinie. 

Plasma triglyceride levels in neonates with extremely low birth weight hospitalized in the Clinical Anesthesiology and Intensive Care Unit in Children’s Hospital in Lublin.

autorzymgr Ilona Rozalska-Walaszek, dr n. med. Witold Lesiuk, dr n. med. Anna Aftyka

Zakład Pielęgniarstwa Anestezjologicznego i Intensywnej Opieki Medycznej, Uniwersytet Medyczny w Lublinie, Dziecięcy Szpital Kliniczny, ul. Chodźki 2, 20 – 093 Lublin 

Czytaj więcej...

Wytyczne dotyczące opieki okołooperacyjnej u chorych operowanych planowo z powodu chorób jelita grubego: zalecenia Towarzystwa ERAS® (Enhanced Recovery After Surgery).

Share
 

Wytyczne dotyczące opieki okołooperacyjnej u chorych operowanych planowo z powodu chorób jelita grubego: zalecenia Towarzystwa ERAS® (Enhanced Recovery After Surgery). 

autorzy: U.O. Gustafsson1, M.J. Scott2, W. Schwenk3, N. Demartines4, D. Roulin4, N. Francis5, C.E.McNaught6, J. MacFie6, A.S. Liberman7, M. Soop8, A. Hill9, R.H. Kennedy10, D.N. Lobo11, K. Fearon12, O. Ljungqvist13 w imieniu Towarzystwa ERAS®, Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN) oraz Międzynarodowego Stowarzyszenia Żywienia i Metabolizmu w Chirurgii (IASMEN). 

1 Department of Surgery, Ersta Hospital, & Department of Clinical Sciences, Danderyd Hospital, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden.

2 Department of Anaesthesia and Intensive Care Medicine, Royal Surrey County Hospital. Foundation Trust, Guildford. Faculty of Health and Medical Sciences, University of Surrey, United Kingdom

3 Department for General- and Visceral Surgery, Center for Minimalinvasive and Oncological Surgery, Asklepios Klinik Altona, Hamburg, Germany

4 Department of Visceral Surgery, University Hospital CHUV, Lausanne, Switzerland

5 South West Laparoscopic Colorectal Training Yeovil District Hospital Foundation Trust Yeovil, Somerset, United Kingdom

6 Department of Surgery, Scarborough Hospital, Scarborough, North Yorkshire, United Kingdom

7 Department of Surgery, McGill University, Montreal, Quebec, Canada

8 Department of Surgery, The University of Auckland, Auckland, New Zealand

9 South Auckland Clinical School University of Auckland, Department of Surgery Middlemore Hospital, Auckland, New Zealand

10 St Mark’s Hospital. North West London Hospital NHS Trust, United Kingdom

11 Division of Gastrointestinal Surgery, Nottingham Digestive Diseases Centre National Institute for Health Research Biomedical Research Unit, Nottingham University Hospitals, Queen’s Medical Centre, Nottingham, United Kingdom

12 University of Edinburgh, United Kingdom 

13 Dept of Surgery, Örebro University and University Hospital, Örebro & Inst. of Molecular Medicine and Surgery, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden. 

 

Tłumaczył: lek. Jakub Szczerbicki

  

Czytaj więcej...

Rekomendacje interdyscyplinarnego Zespołu Ekspertów w sprawie standardów postępowania i procedur w zakładach opieki zdrowotnej w zakresie świadczeń pielęgnacyjnych i opiekuńczych - opieka długoterminowa, opieka paliatywna i hospicyjna oraz w domu chorego

Share
 

Rekomendacje interdyscyplinarnego Zespołu Ekspertów w sprawie standardów postępowania i procedur w zakładach opieki zdrowotnej w zakresie świadczeń pielęgnacyjnych i opiekuńczych - opieka długoterminowa, opieka paliatywna i hospicyjna oraz w domu chorego. 

Skład Zespołu Ekspertów: dr inż. Danuta Gajewska,mgr farm. Alina Górecka,mgr Małgorzata Jaklińska,dr hab. n. med. Stanisław Kłęk,mgr Lilia Kimber - Dziwisz,dr inż. Ewa Lange,dr n. med. Mariola Lembas – Sznabel,dr hab. n. med. Maciej Słodkowski,dr med. Elżbieta Szwałkiewicz9

1Prezes Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Dietetyki
2Prezes Sekcji Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego Polskiego Towarzystwa  Farmaceutycznego
3Polskie Towarzystwo Opieki Długoterminowej
4Prezes Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
5Konsultant w dziedzinie pielęgniarstwa przewlekle chorych i niepełnosprawnych woj. mazowieckiego 
6Prezes Oddziału Wojewódzkiego w Warszawie Polskiego Towarzystwa Dietetyki
7Konsultant Wojewódzki w dziedzinie Medycyny Paliatywnej województwa zachodniopomorskiego
8Prezes Sekcji Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego Towarzystwa Chirurgów Polskich
9Konsultant Krajowy w dziedzinie pielęgniarstwa przewlekle chorych i niepełnosprawnych

Zważywszy, że:
w standardach żywienia pozajelitowego i dojelitowego używany jest szereg specyficznych określeń,  w większości pochodzących z naukowego piśmiennictwa anglojęzycznego, 
często terminy te są dowolnie tłumaczone na język polski, stanowią one podstawę dla działań świadczeniodawców z zakresu leczenia żywieniowego w szpitalach, zakładach opieki długoterminowej, hospicjach i w domu pacjenta,
decydują o możliwościach leczenia i rozliczania procedur przez płatnika, Zespół Ekspertów uznał za konieczne wyjaśnienie znaczenia poszczególnych definicji i przyjęcie ujednoliconej terminologii określeń, używanych w codziennym leczeniu żywieniowym.

Czytaj więcej...

ERRATA DO POPRZEDNIEGO NUMERU

Share
 

ERRATA DO POPRZEDNIEGO NUMERU

Szanowni Państwo!
W poprzednim numerze na stronie 23 wystąpił błąd - piśmiennictwo zostało wymienione dopiero od 32 pozycji.
Wszystkich zainteresowanych bardzo przepraszamy, poniżej publikujemy poprawną wersję piśmiennictwa do artykułu “Rozwój choroby Alzheimera - rola czynników związanych z dietą” autorstwa mgr Mariusza Jaworskiego i mgr Marzeny Trojańczyk.

Czytaj więcej...

Zaproszenie do pracy nad Nowymi Standardami Leczenia Żywieniowego

Share
 

Zaproszenie do pracy nad Nowymi Standardami Leczenia Żywieniowego

 

Czytaj więcej...

Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia dojelitowego: Schorzenia wątroby

Share
 

Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia dojelitowego: Schorzenia wątroby.

autorzy: M. Plautha,*, E. Cabréb, O. Riggioc, M. Assis-Camilod, M. Pirliche, J. Kondrupf

DGEM: ☼☼ P. Ferenci, E. Holm, S. vom Dahl, M.J. Müller, W. Nolte

aDepartment Internal Medicine, Staedtisches Klinikum, Dessau, Niemcy

bDepartment of Gastroenterology, Hospital „Germans Trias i Pujol”, Badalona, Hiszpania

cDepartment of Gastroenterology II, Universitá „La Sapienza”, Rzym, Włochy

dCentre of Nutrition and Metabolism, Medical Faculty, University of Lisbon, Lizbona, Portugalia

eDepartment of Gastroenterology, CCM, Charité Universitätsmedizin, Berlin, Niemcy

 

fClinical Nutrition Unit 5711, Rigshospitalet, Kopenhaga, Dania

Czytaj więcej...

List otwarty do ministra zdrowia

Share

List otwarty do ministra zdrowia

Czytaj więcej...

Ocena sposobu żywienia pacjentów w wybranych jednostkach lecznictwa zamknietego na terenie województwa pomorskiego

Share
 

Ocena sposobu żywienia pacjentów w wybranych jednostkach lecznictwa zamknietego na terenie województwa pomorskiego

autorzy: Mariola Jańczuk,1 Wiesława Łysiak-Szydłowska2
1Szpital Specjalistyczny św. Wojciecha SPZOZ, 80-462 GdańskAl. Jana Pawła II 50;
2Wydział Nauk o Zdrowiu, Powiślańska Szkoła Wyższa, ul. 11-Listopada 13, 82-500 Kwidzyn

Czytaj więcej...

Czy gastrostomia odżywcza nasila refluks żołądkowo przełykowy u dzieci ? - wieloletnie doświadczenia ośrodka.

Share
 

Czy gastrostomia odżywcza nasila refluks żołądkowo przełykowy u dzieci ? - wieloletnie doświadczenia ośrodka.

autorzy: Wiernicka Anna, Szczepański Michał, Rybak Anna, Matuszczyk Małgorzata, Kierkuś Jarosław

Klinika Gastroenterologii, Hepatologii i Zaburzeń Odżywiania
Instytut Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka, al. Dzieci Polskich 20, 04-730 Warszawa

Czytaj więcej...

Gastrostomia metodą ‘push’ z wykorzystaniem zestawu do gastropeksji i utrasonografii

Share
 

Gastrostomia metodą ‘push’ z wykorzystaniem zestawu do gastropeksji i utrasonografii

Ultrasound guided gastrostomy with the ‘push’ technique and the usage of the gastropexy set

autorzy: Stanisław Kłęk1, Jerzy Sałówka1, Łukasz Nowarski1, Tomasz Cegielny1, Konrad Matysiak2, Piotr Szybiński1

1Szpital Specjalistyczny im. Stanley Dudricka w Skawinie, Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej
2Katedra Klinka Chirurgii Ogólnej, Onkologii Gastroenterologicznej i Chirurgii Plastycznej Uniwersytet Medyczny w Poznaniu

Czytaj więcej...

Z życia Towarzystwa

Share
 

Z życia Towarzystwa

autor: Stanisław Kłęk

Czytaj więcej...

Serology negative celiac disease: Case report

Share
 

Serology negative celiac disease: Case report

autorzy: Hanna Stankowiak-Kulpa, Angelika Kargulewicz, Marian Grzymisławski
Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych, Metabolicznych i Dietetyki Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

Czytaj więcej...

Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia pozajelitowego: Hepatologia.

 

Share
 

Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia pozajelitowego: Hepatologia.

autorzy: M. Plauth, E. Cabré, B. Campillo, J. Kondrup, G. Marchesini, T. Schütz, A. Shenkin, J. Wendon 

Czytaj więcej...

Sprawozdanie z 1st ERAS Congress (5-7 października 2012, Cannes).

Share
 

Sprawozdanie z  1st ERAS Congress (5-7 października 2012, Cannes).

autor: Krzysztof Figuła

I Katedra Chirurgii Ogólnej i Klinika Chirurgii Ogólnej, Gastroenterologicznej i Onkologicznej CM UJ, Kraków

Czytaj więcej...

Rozwój choroby Alzheimera – rola czynników związanych z dietą.

Share
 

Rozwój choroby Alzheimera – rola czynników związanych z dietą.

Alzheimer's disease development – the impending role of nutritional elements 

autorzy: Mariusz Jaworski,1 Marzena Trojańczyk2 

1Zakład Psychologii Medycznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny, ul. Żwirki i Wigury 81a, Warszawa

2Zakład Dydaktyki Ginekologiczno-Położniczej,Warszawski Uniwersytet Medyczny, ul. Żwirki i Wigury 61 , Warszawa

Czytaj więcej...

Analiza wartości odżywczych diety płynnej, szpitalnej.

Share
 

Analiza wartości odżywczych diety płynnej, szpitalnej.

Analysis of nutritional value of the hospital liquid diet.

autor: Aleksandra Kapała

Centrum Onkologii – Instytut im. M. Skłodowskiej –Curie w Warszawie, Oddział Chemioterapii Dziennej, Szpitalny Zespół Żywieniowy

 

Czytaj więcej...

Nutrition Education in Europe: A personal journey.

Share
 

Nutrition Education in Europe: A personal journey.

autor: Alastair Forbes

UCH/UCL London

 

 

Czytaj więcej...

Ekonomia zachowania prawidłowej masy ciała.

Share
 

Ekonomia zachowania prawidłowej masy ciała.

Economy of maintaining appropriate body mass.

autorzy: Dr n. med. Jolanta Anna Dardzińska, Mgr Sylwia Bogdańska, Prof. Dr hab. n. med. Wiesława Łysiak- Szydłowska, Dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz 

 

 

Czytaj więcej...

Rekomendacje Interdyscyplinarnego Zespołu Ekspertów w sprawie Standardów postępowania i procedur w zakładach opieki zdrowotnej w zakresie świadczeń pielęgnacyjnych i opiekuńczych – Opieka Długoterminowa i Opieka Paliatywna i hospicyjnej oraz w domu cho

Share
 

Rekomendacje Interdyscyplinarnego Zespołu Ekspertów w sprawie Standardów postępowania i procedur w zakładach opieki zdrowotnej   w zakresie świadczeń pielęgnacyjnych i opiekuńczych – Opieka Długoterminowa  i Opieka Paliatywna i hospicyjnej oraz w domu chorych

autorzy: dr inż. Danuta Gajewska,mgr farm. Alina Górecka,mgr Małgorzata Jaklińska,dr hab. n. med. Stanisław Kłęk,mgr Lilia Kimber - Dziwisz,dr inż. Ewa Lange,dr n. med. Mariola Lembas– Sznabel,dr hab. n. med. Maciej Słodkowski,dr med. Elżbieta Szwałkiewicz9

1Prezes Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Dietetyki

2Prezes Sekcji Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego

3Polskie Towarzystwo Opieki Długoterminowej

4Prezes Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu

5Konsultant w dziedzinie pielęgniarstwa przewlekle chorych i niepełnosprawnych woj. Mazowieckiego

6Prezes Oddziału Wojewódzkiego w Warszawie Polskiego Towarzystwa Dietetyki

7Konsultant Wojewódzki w dziedzinie Medycyny Paliatywnej Województwa Zachodniopomorskiego

8Prezes Sekcji Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego Towarzystwa Chirurgów Polskich

9Konsultant Krajowy w dziedzinie pielęgniarstwa przewlekle chorych i niepełnosprawnych

 

Zważywszy że:

  • w standardach żywienia pozajelitowego i dojelitowego używanych jest szereg specyficznych określeń, w większości pochodzących

z naukowego piśmiennictwa anglojęzycznego,

  • często terminy te są dowolnie tłumaczone na język polski

  • stanowią one podstawę dla działań Świadczeniodawców z zakresu leczenia żywieniowego w szpitalach, zakładach opieki długoterminowej, hospicjach i domu pacjenta,

  • decydują o możliwościach leczenia i rozliczania procedur przez płatnika,

 

Zespół Ekspertów uznał za konieczne wyjaśnienie znaczenia poszczególnych definicji i przyjęcie ujednoliconej terminologii określeń, używanych w codziennym leczeniu żywieniowym.

 

Czytaj więcej...

Z życia Towarzystwa.

Share
 

Z życia Towarzystwa.

Czytaj więcej...

Zaburzenia glikemii u noworodków ze skrajnie małą masą ciała urodzeniową hospitalizowanych w Oddziale Intensywnej Terapii Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Lublinie.

 

Share
 

Zaburzenia glikemii u noworodków ze skrajnie małą masą ciała urodzeniową hospitalizowanych w Oddziale Intensywnej Terapii Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Lublinie.

Glycemic disorders in neonates with an extremely low body weight at birth hospitalised in the Department of Anesthesiology and Intensive Care Unit of Children's University Hospital in Lublin

 

autorzy: dr n. med. Anna Aftyka, dr n. med. Witold Lesiuk, mgr Ilona Rozalska – Walaszek 

Czytaj więcej...

Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia pozajelitowego: niewydolność nerek u dorosłych.

Share
 

Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia pozajelitowego: niewydolność nerek u dorosłych.

autorzy: N.J.M. Cano, M. Aparicio, G. Brunori, J.J. Carrero, B. Cianciaruso, E. Fiaccadori, B. Lindholm, V. Teplan, D. Fouque, G. Guarnieri 

Czytaj więcej...

Gospodarka witaminami z grupy B a dieta wegetariańska

Share
 

Gospodarka witaminami z grupy B a dieta wegetariańska.

The B group vitamins and vegetarian diet.

autorzy: dr n. med. Magdalena Jankowska,1 Katarzyna Adamiak,2 dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz3 

1Klinika Nefrologii, Transplantologii i Chorób Wewnętrznych, Gdański Uniwersytet Medyczny 
2Wydział  Farmacji, Gdański Uniwersytet Medyczny
3Katedra Żywienia Klinicznego , Gdański Uniwersytet Medyczny

Czytaj więcej...

Rola układu immunologicznego w powstawaniu niepożądanych reakcji pokarmowych.

Share
 

Rola układu immunologicznego w powstawaniu niepożądanych reakcji pokarmowych.

The role of the immunological system in the pathogenesis of food side effects.

autorzy: Dr med. Marta Gruchała-Niedoszytko,1 dr hab. med. Marek Niedoszytko,2 dr med. Maria Porzezińska,3 dr hab. med. Sylwia Małgorzewicz1

1Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki, Katedry Żywienia Klinicznego Gdański Uniwersytet Medyczny

2Klinika Alergologii Katedry Pneumonologii i Alergologii, Gdański Uniwersytet Medyczny

3Klinika Pneumonologii Katedry Pneumonologii i Alergologii, Gdański Uniwersytet Medyczny

 

Czytaj więcej...

Relacja z Konferencji Żywienie-28-09-2012

Share
 

Relacja z  Konferencji Żywienie-28-09-2012

Czytaj więcej...

Z życia Towarzystwa

Share
 

Z życia Towarzystwa

 

autor: dr hab. n. med. Stanisław Kłęk

Czytaj więcej...

WSTĘPNIAK

Share
 

Wstępniak

 

autor: Prof. dr hab. n. med. Ireneusz W. Krasnodębski 

Czytaj więcej...

Rola dietetyka w zespole terapeutycznym - streszczenie.

Share
 

Rola dietetyka w zespole terapeutycznym - streszczenie.

 

autorzy:Anna Jeznach-Steinhagen, Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna

Czytaj więcej...

A case report.

Share

A rare but serious complication of central venous catheter use – a catheter rupture due to the pinch-off syndrome in 17 years old girl with neurofibrosarcoma myxoides of the neck.


autorzy:
Hermanowicz A., Debek W., Komarowska M., Kirejczyk JK., Lewszuk A., Krawczuk-Rybak M.

Czytaj więcej...

Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia pozajelitowego: żywienie pozajelitowe dorosłych w warunkach domowych (ż.p.d.)

Share
 

Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia pozajelitowego: żywienie pozajelitowe dorosłych w warunkach domowych (ż.p.d.)

autorzy: Michael Staun, Loris Pironi, Federico Bozzetti, Janet Baxter, Alastair Forbes, Francesca Joly, Palle Jeppesen, Jose Moreno, Xavier Hébuterne, Marek Pertkiewicz, Stefan Mülebach, Alan Shenkin, André Van Gossum


Tłumaczył: lek. Jakub Szczerbicki

Czytaj więcej...

Rozwiązywanie codziennych problemów żywienia dojelitowego: raport z sesji Złotego Sponsora XIV Zjazdu PTŻPiD

Share
 

Rozwiązywanie codziennych problemów żywienia dojelitowego: raport z sesji Złotego Sponsora XIV Zjazdu PTŻPiD

autorzy: Stanisław Kłęk,1 Dorota Mańkowska-Wierzbicka,2 Piotr Szybiński,3 Krzysztof Figuła,4 Magda Piechowicz4

1Szpital Specjalistyczny im. Stanley Dudricka, Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej, Skawina
2Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych UM im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
3I Katedra Chirurgii Ogólnej i Klinika Chirurgii Gastroenterologicznej Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum w Krakowie
4Klinika Ginekologii Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum w Krakowie

Czytaj więcej...

WSTĘPNIAK

Share
 

Wstępniak 


autor: Prof. Dr hab. N. med. Ireneusz W. Krasnodębski

Czytaj więcej...

Porównanie wybranych parametrów laboratoryjnych niedożywionych chorych z przewlekłą niewydolnością nerek i schorzeniami przewodu pokarmowego.

Share

Porównanie wybranych parametrów laboratoryjnych niedożywionych chorych z przewlekłą niewydolnością nerek i schorzeniami przewodu pokarmowego.

 

autorzy:Kanikowska Alina, Nowak Michalina, Kargulewicz A, Pawliczak Marzena

Klinika Chorób Wewnętrznych, Metabolicznych i Dietetyki Szpital Kliniczny im. H. Święcickiego, ul. Przybyszewskiego 49, 60-355 Poznań

Czytaj więcej...

Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia pozajelitowego: centralny dostęp żylny (umiejscowienie, pielęgnacja, diagnostyka i leczenie powikłań)

Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia pozajelitowego: centralny dostęp żylny (umiejscowienie, pielęgnacja, diagnostyka i leczenie powikłań)

ESPEN guidelines on parenteral nutrition: central venous catheters (access, care, diagnosis and therapy of complications)

 

autorzy: Mauro Pittiruti, Helen Hamilton, Roberto Biffi, John MacFie, Marek Pertkiewicz

 

Żywienie pozajelitowe w okresie noworodkowym

Żywienie pozajelitowe w okresie noworodkowym

Parenteral nutrition in neonatal period

 

autor: Małgorzata Łyszkowska

 

Szkoła Żywienia Klinicznego i Metabolizmu przy Polskim Towarzystwie Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego

Szkoła Żywienia Klinicznego i Metabolizmu przy Polskim Towarzystwie Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego

Konferencja uzgodnieniowa: Problemy żywieniowe w polskiej onkologii

Konferencja uzgodnieniowa: Problemy żywieniowe w polskiej onkologii

Kontraktowanie procedur żywieniowych

Kontraktowanie procedur żywieniowych

Lista ośrodków prowadzących leczenie żywieniowe w Polsce

Lista ośrodków prowadzących leczenie żywieniowe w Polsce.

Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia dojelitowego: chirurgia i transplantologia

Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia dojelitowego: chirurgia i transplantologia

ESPEN Guidelines on enteral nutrition: Surgery including organ transplantation

 

autorzy: A. Weimann,, M. Braga, L. Harsanyi, A. Laviano, O. Ljungqvist, P. Soeters, DGEM: K.W. Jauch, M. Kemen, J.M. Hiesmayr, T. Horbach, E.R. Kuse, K.H. Vestweber

 

Domowe żywienie enteralne u dzieci ze schorzeniami gastroenterologicznymi

Domowe żywienie enteralne u dzieci ze schorzeniami gastroenterologicznymi

Home enteral nutrition of children with gastroenterological diseases

 

autorzy: Małgorzata Matuszczyk, Michał Szczepański, Anna Janowska, Anna Rybak, Jarosław Kierkuś

 

Zastosowanie taurolidyny w zapobieganiu zakażeniom centralnych cewników żylnych

Zastosowanie taurolidyny w zapobieganiu zakażeniom centralnych cewników żylnych

The use of Taurolidine block in the prevention of venous catheter’s infection

 

autor: Stanisław Kłęk

 

Zamówienie podręcznika: Żywienie dojelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów

Zamówienie podręcznika: Farmaceutyczne Standardy Sporządzania Mieszanin do Żywienia Pozajelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego.

Zamówienie podręcznika: Żywienie pozajelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów

Zamówienie podręcznika: Praktyczny Przewodnik Po ONS oral nutrition support