Na pewno warto
autorzy: Małgorzata Łyszkowska
Klinika Chirurgii Dziecięcej i Transplantacji Narządów, Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”, Warszawa
Plan studiów "Żywienie kliniczne" - projekt
Zasady organizacji leczenia żywieniowego
autorzy: Małgorzata Łyszkowska
Klinika Chirurgii Dziecięcej i Transplantacji Narządów, Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”
Miejsce glutaminy w leczeniu żywieniowym: spojrzenie krytyczne w świetle medycyny opartej na faktach
autorzy: dr hab. med. Stanisław Kłęk
Szpital Specjalistyczny im. Stanley Dudrick’a, Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej, Skawina
Pielęgnowanie skóry wokół PEG’a porównanie stosowanych procedur
autorzy: mgr Maria Budnik – Szymoniuk,1 dr n. med. Kamila Faleńczyk,2 dr n. o zdrowiu Agnieszka Pluta,3 mgr Halina Basińska - Drozd,4 dr n. o zdrowiu Alicja Marzec,5 mgr Wiesława Kujawa,6 mgr Anna Kaźmierczak7
1mgr Maria Budnik – Szymoniuk: asystent, Katedra i Zakład Pielęgniarstwa Społecznego, Wydział Nauk o Zdrowiu CM UMK w Bydgoszczy – Kierownik: dr n. med. Kamila Faleńczyk
2dr n. med. Kamila Faleńczyk: adiunkt, Kierownik Katedry i Zakładu Pielęgniarstwa Społecznego, Wydział Nauk o Zdrowiu CM UMK w Bydgoszczy
3dr n. o zdrowiu Agnieszka Pluta: adiunkt, Katedra i Zakład Pielęgniarstwa Społecznego, Wydział Nauk o Zdrowiu CM UMK w Bydgoszczy – Kierownik: dr n. med. Kamila Faleńczyk
4mgr Halina Basińska - Drozd: asystent, Katedra i Zakład Pielęgniarstwa Społecznego, Wydział Nauk o Zdrowiu CM UMK w Bydgoszczy – Kierownik: dr n. med. Kamila Faleńczyk
5dr n. o zdrowiu Alicja Marzec: adiunkt, Katedra i Zakład Pielęgniarstwa Społecznego, Wydział Nauk o Zdrowiu CM UMK w Bydgoszczy – Kierownik: dr n. med. Kamila Faleńczyk
6mgr Wiesława Kujawa: asystent, Katedra i Zakład Pielęgniarstwa Społecznego, Wydział Nauk o Zdrowiu CM UMK w Bydgoszczy – Kierownik: dr n. med. Kamila Faleńczyk
7mgr Anna Kaźmierczak: pielęgniarka oddziałowa – Klinika Otolaryngologii i Onkologii Laryngologicznej z Poddoddziałem Audiologii i Foniatrii Szpitala Uniwersyteckiego nr 1 im dr. A, Jurasza w Bydgoszczy – Kierownik: prof. dr hab. med. Henryk Kaźmierczak
Stężenie triglicerydów w osoczu noworodków z ekstremalnie małą urodzeniową masą ciała hospitalizowanych w Klinicznym Oddziale Anestezjologii i Intensywnej Terapii Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Lublinie.
Plasma triglyceride levels in neonates with extremely low birth weight hospitalized in the Clinical Anesthesiology and Intensive Care Unit in Children’s Hospital in Lublin.
autorzy: mgr Ilona Rozalska-Walaszek, dr n. med. Witold Lesiuk, dr n. med. Anna Aftyka
Zakład Pielęgniarstwa Anestezjologicznego i Intensywnej Opieki Medycznej, Uniwersytet Medyczny w Lublinie, Dziecięcy Szpital Kliniczny, ul. Chodźki 2, 20 – 093 Lublin
Wytyczne dotyczące opieki okołooperacyjnej u chorych operowanych planowo z powodu chorób jelita grubego: zalecenia Towarzystwa ERAS® (Enhanced Recovery After Surgery).
autorzy: U.O. Gustafsson1, M.J. Scott2, W. Schwenk3, N. Demartines4, D. Roulin4, N. Francis5, C.E.McNaught6, J. MacFie6, A.S. Liberman7, M. Soop8, A. Hill9, R.H. Kennedy10, D.N. Lobo11, K. Fearon12, O. Ljungqvist13 w imieniu Towarzystwa ERAS®, Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN) oraz Międzynarodowego Stowarzyszenia Żywienia i Metabolizmu w Chirurgii (IASMEN).
1 Department of Surgery, Ersta Hospital, & Department of Clinical Sciences, Danderyd Hospital, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden.
2 Department of Anaesthesia and Intensive Care Medicine, Royal Surrey County Hospital. Foundation Trust, Guildford. Faculty of Health and Medical Sciences, University of Surrey, United Kingdom
3 Department for General- and Visceral Surgery, Center for Minimalinvasive and Oncological Surgery, Asklepios Klinik Altona, Hamburg, Germany
4 Department of Visceral Surgery, University Hospital CHUV, Lausanne, Switzerland
5 South West Laparoscopic Colorectal Training Yeovil District Hospital Foundation Trust Yeovil, Somerset, United Kingdom
6 Department of Surgery, Scarborough Hospital, Scarborough, North Yorkshire, United Kingdom
7 Department of Surgery, McGill University, Montreal, Quebec, Canada
8 Department of Surgery, The University of Auckland, Auckland, New Zealand
9 South Auckland Clinical School University of Auckland, Department of Surgery Middlemore Hospital, Auckland, New Zealand
10 St Mark’s Hospital. North West London Hospital NHS Trust, United Kingdom
11 Division of Gastrointestinal Surgery, Nottingham Digestive Diseases Centre National Institute for Health Research Biomedical Research Unit, Nottingham University Hospitals, Queen’s Medical Centre, Nottingham, United Kingdom
12 University of Edinburgh, United Kingdom
13 Dept of Surgery, Örebro University and University Hospital, Örebro & Inst. of Molecular Medicine and Surgery, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden.
Tłumaczył: lek. Jakub Szczerbicki
Rekomendacje interdyscyplinarnego Zespołu Ekspertów w sprawie standardów postępowania i procedur w zakładach opieki zdrowotnej w zakresie świadczeń pielęgnacyjnych i opiekuńczych - opieka długoterminowa, opieka paliatywna i hospicyjna oraz w domu chorego.
Skład Zespołu Ekspertów: dr inż. Danuta Gajewska,1 mgr farm. Alina Górecka,2 mgr Małgorzata Jaklińska,3 dr hab. n. med. Stanisław Kłęk,4 mgr Lilia Kimber - Dziwisz,5 dr inż. Ewa Lange,6 dr n. med. Mariola Lembas – Sznabel,7 dr hab. n. med. Maciej Słodkowski,8 dr med. Elżbieta Szwałkiewicz9
1Prezes Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Dietetyki
2Prezes Sekcji Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego
3Polskie Towarzystwo Opieki Długoterminowej
4Prezes Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
5Konsultant w dziedzinie pielęgniarstwa przewlekle chorych i niepełnosprawnych woj. mazowieckiego
6Prezes Oddziału Wojewódzkiego w Warszawie Polskiego Towarzystwa Dietetyki
7Konsultant Wojewódzki w dziedzinie Medycyny Paliatywnej województwa zachodniopomorskiego
8Prezes Sekcji Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego Towarzystwa Chirurgów Polskich
9Konsultant Krajowy w dziedzinie pielęgniarstwa przewlekle chorych i niepełnosprawnych
Zważywszy, że:
w standardach żywienia pozajelitowego i dojelitowego używany jest szereg specyficznych określeń, w większości pochodzących z naukowego piśmiennictwa anglojęzycznego,
często terminy te są dowolnie tłumaczone na język polski, stanowią one podstawę dla działań świadczeniodawców z zakresu leczenia żywieniowego w szpitalach, zakładach opieki długoterminowej, hospicjach i w domu pacjenta,
decydują o możliwościach leczenia i rozliczania procedur przez płatnika, Zespół Ekspertów uznał za konieczne wyjaśnienie znaczenia poszczególnych definicji i przyjęcie ujednoliconej terminologii określeń, używanych w codziennym leczeniu żywieniowym.
ERRATA DO POPRZEDNIEGO NUMERU
Szanowni Państwo!
W poprzednim numerze na stronie 23 wystąpił błąd - piśmiennictwo zostało wymienione dopiero od 32 pozycji.
Wszystkich zainteresowanych bardzo przepraszamy, poniżej publikujemy poprawną wersję piśmiennictwa do artykułu “Rozwój choroby Alzheimera - rola czynników związanych z dietą” autorstwa mgr Mariusza Jaworskiego i mgr Marzeny Trojańczyk.
Zaproszenie do pracy nad Nowymi Standardami Leczenia Żywieniowego
Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia dojelitowego: Schorzenia wątroby.
autorzy: M. Plautha,*, E. Cabréb, O. Riggioc, M. Assis-Camilod, M. Pirliche, J. Kondrupf
DGEM: ☼☼ P. Ferenci, E. Holm, S. vom Dahl, M.J. Müller, W. Nolte
aDepartment Internal Medicine, Staedtisches Klinikum, Dessau, Niemcy
bDepartment of Gastroenterology, Hospital „Germans Trias i Pujol”, Badalona, Hiszpania
cDepartment of Gastroenterology II, Universitá „La Sapienza”, Rzym, Włochy
dCentre of Nutrition and Metabolism, Medical Faculty, University of Lisbon, Lizbona, Portugalia
eDepartment of Gastroenterology, CCM, Charité Universitätsmedizin, Berlin, Niemcy
fClinical Nutrition Unit 5711, Rigshospitalet, Kopenhaga, Dania
Ocena sposobu żywienia pacjentów w wybranych jednostkach lecznictwa zamknietego na terenie województwa pomorskiego
autorzy: Mariola Jańczuk,1 Wiesława Łysiak-Szydłowska2
1Szpital Specjalistyczny św. Wojciecha SPZOZ, 80-462 GdańskAl. Jana Pawła II 50;
2Wydział Nauk o Zdrowiu, Powiślańska Szkoła Wyższa, ul. 11-Listopada 13, 82-500 Kwidzyn
Czy gastrostomia odżywcza nasila refluks żołądkowo przełykowy u dzieci ? - wieloletnie doświadczenia ośrodka.
autorzy: Wiernicka Anna, Szczepański Michał, Rybak Anna, Matuszczyk Małgorzata, Kierkuś Jarosław
Klinika Gastroenterologii, Hepatologii i Zaburzeń Odżywiania
Instytut Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka, al. Dzieci Polskich 20, 04-730 Warszawa
Gastrostomia metodą ‘push’ z wykorzystaniem zestawu do gastropeksji i utrasonografii
Ultrasound guided gastrostomy with the ‘push’ technique and the usage of the gastropexy set
autorzy: Stanisław Kłęk1, Jerzy Sałówka1, Łukasz Nowarski1, Tomasz Cegielny1, Konrad Matysiak2, Piotr Szybiński1
1Szpital Specjalistyczny im. Stanley Dudricka w Skawinie, Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej
2Katedra Klinka Chirurgii Ogólnej, Onkologii Gastroenterologicznej i Chirurgii Plastycznej Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Serology negative celiac disease: Case report
autorzy: Hanna Stankowiak-Kulpa, Angelika Kargulewicz, Marian Grzymisławski
Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych, Metabolicznych i Dietetyki Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia pozajelitowego: Hepatologia.
autorzy: M. Plauth, E. Cabré, B. Campillo, J. Kondrup, G. Marchesini, T. Schütz, A. Shenkin, J. Wendon
Sprawozdanie z 1st ERAS Congress (5-7 października 2012, Cannes).
autor: Krzysztof Figuła
I Katedra Chirurgii Ogólnej i Klinika Chirurgii Ogólnej, Gastroenterologicznej i Onkologicznej CM UJ, Kraków
Rozwój choroby Alzheimera – rola czynników związanych z dietą.
Alzheimer's disease development – the impending role of nutritional elements
autorzy: Mariusz Jaworski,1 Marzena Trojańczyk2
1Zakład Psychologii Medycznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny, ul. Żwirki i Wigury 81a, Warszawa
2Zakład Dydaktyki Ginekologiczno-Położniczej,Warszawski Uniwersytet Medyczny, ul. Żwirki i Wigury 61 , Warszawa
Analiza wartości odżywczych diety płynnej, szpitalnej.
Analysis of nutritional value of the hospital liquid diet.
autor: Aleksandra Kapała
Centrum Onkologii – Instytut im. M. Skłodowskiej –Curie w Warszawie, Oddział Chemioterapii Dziennej, Szpitalny Zespół Żywieniowy
Nutrition Education in Europe: A personal journey.
autor: Alastair Forbes
UCH/UCL London
Ekonomia zachowania prawidłowej masy ciała.
Economy of maintaining appropriate body mass.
autorzy: Dr n. med. Jolanta Anna Dardzińska, Mgr Sylwia Bogdańska, Prof. Dr hab. n. med. Wiesława Łysiak- Szydłowska, Dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz
Rekomendacje Interdyscyplinarnego Zespołu Ekspertów w sprawie Standardów postępowania i procedur w zakładach opieki zdrowotnej w zakresie świadczeń pielęgnacyjnych i opiekuńczych – Opieka Długoterminowa i Opieka Paliatywna i hospicyjnej oraz w domu chorych
autorzy: dr inż. Danuta Gajewska,1 mgr farm. Alina Górecka,2 mgr Małgorzata Jaklińska,3 dr hab. n. med. Stanisław Kłęk,4 mgr Lilia Kimber - Dziwisz,5 dr inż. Ewa Lange,6 dr n. med. Mariola Lembas– Sznabel,7 dr hab. n. med. Maciej Słodkowski,8 dr med. Elżbieta Szwałkiewicz9
1Prezes Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Dietetyki
2Prezes Sekcji Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego
3Polskie Towarzystwo Opieki Długoterminowej
4Prezes Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
5Konsultant w dziedzinie pielęgniarstwa przewlekle chorych i niepełnosprawnych woj. Mazowieckiego
6Prezes Oddziału Wojewódzkiego w Warszawie Polskiego Towarzystwa Dietetyki
7Konsultant Wojewódzki w dziedzinie Medycyny Paliatywnej Województwa Zachodniopomorskiego
8Prezes Sekcji Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego Towarzystwa Chirurgów Polskich
9Konsultant Krajowy w dziedzinie pielęgniarstwa przewlekle chorych i niepełnosprawnych
Zważywszy że:
w standardach żywienia pozajelitowego i dojelitowego używanych jest szereg specyficznych określeń, w większości pochodzących
z naukowego piśmiennictwa anglojęzycznego,
często terminy te są dowolnie tłumaczone na język polski
stanowią one podstawę dla działań Świadczeniodawców z zakresu leczenia żywieniowego w szpitalach, zakładach opieki długoterminowej, hospicjach i domu pacjenta,
decydują o możliwościach leczenia i rozliczania procedur przez płatnika,
Zespół Ekspertów uznał za konieczne wyjaśnienie znaczenia poszczególnych definicji i przyjęcie ujednoliconej terminologii określeń, używanych w codziennym leczeniu żywieniowym.
Zaburzenia glikemii u noworodków ze skrajnie małą masą ciała urodzeniową hospitalizowanych w Oddziale Intensywnej Terapii Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Lublinie.
Glycemic disorders in neonates with an extremely low body weight at birth hospitalised in the Department of Anesthesiology and Intensive Care Unit of Children's University Hospital in Lublin
autorzy: dr n. med. Anna Aftyka, dr n. med. Witold Lesiuk, mgr Ilona Rozalska – Walaszek
Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia pozajelitowego: niewydolność nerek u dorosłych.
autorzy: N.J.M. Cano, M. Aparicio, G. Brunori, J.J. Carrero, B. Cianciaruso, E. Fiaccadori, B. Lindholm, V. Teplan, D. Fouque, G. Guarnieri
Gospodarka witaminami z grupy B a dieta wegetariańska.
The B group vitamins and vegetarian diet.
autorzy: dr n. med. Magdalena Jankowska,1 Katarzyna Adamiak,2 dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz3
1Klinika Nefrologii, Transplantologii i Chorób Wewnętrznych, Gdański Uniwersytet Medyczny
2Wydział Farmacji, Gdański Uniwersytet Medyczny
3Katedra Żywienia Klinicznego , Gdański Uniwersytet Medyczny
Rola układu immunologicznego w powstawaniu niepożądanych reakcji pokarmowych.
The role of the immunological system in the pathogenesis of food side effects.
autorzy: Dr med. Marta Gruchała-Niedoszytko,1 dr hab. med. Marek Niedoszytko,2 dr med. Maria Porzezińska,3 dr hab. med. Sylwia Małgorzewicz1
1Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki, Katedry Żywienia Klinicznego Gdański Uniwersytet Medyczny
2Klinika Alergologii Katedry Pneumonologii i Alergologii, Gdański Uniwersytet Medyczny
3Klinika Pneumonologii Katedry Pneumonologii i Alergologii, Gdański Uniwersytet Medyczny
Relacja z Konferencji Żywienie-28-09-2012
Z życia Towarzystwa
autor: dr hab. n. med. Stanisław Kłęk
Rola dietetyka w zespole terapeutycznym - streszczenie.
autorzy:Anna Jeznach-Steinhagen, Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna
A rare but serious complication of central venous catheter use – a catheter rupture due to the pinch-off syndrome in 17 years old girl with neurofibrosarcoma myxoides of the neck.
autorzy: Hermanowicz A., Debek W., Komarowska M., Kirejczyk JK., Lewszuk A., Krawczuk-Rybak M.
Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia pozajelitowego: żywienie pozajelitowe dorosłych w warunkach domowych (ż.p.d.)
autorzy: Michael Staun, Loris Pironi, Federico Bozzetti, Janet Baxter, Alastair Forbes, Francesca Joly, Palle Jeppesen, Jose Moreno, Xavier Hébuterne, Marek Pertkiewicz, Stefan Mülebach, Alan Shenkin, André Van Gossum
Tłumaczył: lek. Jakub Szczerbicki
Rozwiązywanie codziennych problemów żywienia dojelitowego: raport z sesji Złotego Sponsora XIV Zjazdu PTŻPiD
autorzy: Stanisław Kłęk,1 Dorota Mańkowska-Wierzbicka,2 Piotr Szybiński,3 Krzysztof Figuła,4 Magda Piechowicz4
1Szpital Specjalistyczny im. Stanley Dudricka, Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej, Skawina
2Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych UM im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
3I Katedra Chirurgii Ogólnej i Klinika Chirurgii Gastroenterologicznej Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum w Krakowie
4Klinika Ginekologii Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum w Krakowie
Porównanie wybranych parametrów laboratoryjnych niedożywionych chorych z przewlekłą niewydolnością nerek i schorzeniami przewodu pokarmowego.
autorzy:Kanikowska Alina, Nowak Michalina, Kargulewicz A, Pawliczak Marzena
Klinika Chorób Wewnętrznych, Metabolicznych i Dietetyki Szpital Kliniczny im. H. Święcickiego, ul. Przybyszewskiego 49, 60-355 Poznań
Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia pozajelitowego: centralny dostęp żylny (umiejscowienie, pielęgnacja, diagnostyka i leczenie powikłań)
ESPEN guidelines on parenteral nutrition: central venous catheters (access, care, diagnosis and therapy of complications)
autorzy: Mauro Pittiruti, Helen Hamilton, Roberto Biffi, John MacFie, Marek Pertkiewicz
Żywienie pozajelitowe w okresie noworodkowym
Parenteral nutrition in neonatal period
autor: Małgorzata Łyszkowska
Szkoła Żywienia Klinicznego i Metabolizmu przy Polskim Towarzystwie Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego
Konferencja uzgodnieniowa: Problemy żywieniowe w polskiej onkologii
Kontraktowanie procedur żywieniowych
Lista ośrodków prowadzących leczenie żywieniowe w Polsce.
Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia dojelitowego: chirurgia i transplantologia
ESPEN Guidelines on enteral nutrition: Surgery including organ transplantation
autorzy: A. Weimann,, M. Braga, L. Harsanyi, A. Laviano, O. Ljungqvist, P. Soeters, DGEM: K.W. Jauch, M. Kemen, J.M. Hiesmayr, T. Horbach, E.R. Kuse, K.H. Vestweber
Domowe żywienie enteralne u dzieci ze schorzeniami gastroenterologicznymi
Home enteral nutrition of children with gastroenterological diseases
autorzy: Małgorzata Matuszczyk, Michał Szczepański, Anna Janowska, Anna Rybak, Jarosław Kierkuś
Zastosowanie taurolidyny w zapobieganiu zakażeniom centralnych cewników żylnych
The use of Taurolidine block in the prevention of venous catheter’s infection
autor: Stanisław Kłęk