The supply of amino acids in parenteral nutrition does not increase the risk of brain damage associated with the presence of glutamate.
autorzy: Stanisław Kłęk1, Wiesława Łysiak-Szydłowska2
1Szpital Specjalistyczny im. Stanley Dudrick’a, Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej, Skawina
2Wydział Nauk o Zdrowiu, Powiślańska Szkoła Wyższa, Kwidzyn oraz Katedra Żywienia Klinicznego, Wydział Nauk o Zdrowiu, GUMed, Gdańsk
Jeśli posaiadasz konto oraz opłaconą i ważną prenumeratę kwartalnika Postępy Żywienia Klinicznego lub jesteś członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, to po zalogowaniu do serwisu będziesz miał pełny darmowy dostęp do zasobów sekcji Artykuły. Jeśli nie posiadasz ważnej i opłaconej prenumeraty, dostęp do zasobów jest płatny.
Jeśli nie masz konta a jesteś prenumeratorem lub członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego załóż konto i wypełnij wszystkie dane w formularzu..