autor: Stanisław Kłęk
Szanowne Koleżanki i Koledzy,
Główne wydarzenia ostatnich tygodni to:
1. Jubileuszowy XX Zjazd naszego Towarzystwa, który odbył się w dniach 14-16 czerwca 2018 w Hotelu Warszawianka w Jachrance. Był on rekordowy pod każdym względem: 560 Uczestników, ponad 22 sesje edukacyjne i naukowe, ponad 100 wystąpień, Goście z Polski i innych krajów, kurs domowych żywień, kursy LLL, kolejny moduł i egzamin Szkoły, pierwszy w historii Bieg POLSPENu… długo można by jeszcze wymieniać. Dziękuję Prelegentom, Uczestnikom, Komitetowi Organizacyjnemu i Naukowemu!
Gratulacje dla Absolwentów Polskiej Szkoły Żywienia Klinicznego i Metabolizmu: Anny Stępień, Krzysztofa Tojka, Izabelli Kołakowskiej-Korcz, Agnieszki Kelma oraz Macieja Sroczyńskiego oraz dla Autorów nagrodzonych prac zjazdowych i publikacji w Postępach!
Podczas Zjazdu przedstawiono raport o stanie odżywienia polskich pacjentów i realizacji leczenia żywieniowego – możecie go Państwo przeczytać w zakładce Aktualności na www.polspen.pl
Podczas Zjazdu odbyło się Zwyczajne, Sprawozdawczo-Wyborcze Walnego Zgromadzenie Członków Towarzystwa, które wybrało niżej podpisanego na kolejną kadencję Prezesa Towarzystwa. Bardzo wszystkim dziękuję za zaufanie, to dla mnie zaszczyt i honor.
Podczas Walnego Zgromadzenia ukonstytuował się również nowy Zarząd Główny Towarzystwa, który będzie pełnił obowiązki
w kadencji 2018 - 2022: Prezes: prof. dr hab. med. Stanisław Kłęk, Vice-Prezes: dr med. Włodzimierz Cebulski, Vice-Prezes: dr med. Małgorzata Łyszkowska, Skarbnik: dr med. Dorota Mańkowska-Wierzbicka, Sekretarz: dr hab. med. Zbigniew Kamocki.
Członkowie Zarządu: prof. dr hab. med. Maciej Słodkowski, dr Kinga Szczepanek, dr hab. med. Sylwia Małgorzewicz, dr med. Katarzyna Matysiak-Luśnia, mgr Alina Górecka, mgr Magdalena Sumlet, mg Lilia Kimber-Dziwisz, dr hab. med. Mirosław Czuczwar
Ukonstytuowały się także: Komisja Rewizyjna: dr Janusz Sznajder, dr med. Piotr Wójcik, dr med. Jacek Szopiński oraz Sąd Koleżeński: dr Katarzyna Jarząb-Polut, dr Ryszard Choruz, mgr Magdalena Piętka.
Wszystkim wybranym serdecznie gratuluję i bardzo się cieszę, że będziemy mogli wspólnie pracować dla dobra Towarzystwa.
2. Również jubileuszowy, ale już 40-ty zjazd ESPEN (Madryt, 1-4 września), w tym roku bardzo ciekawy i ponownie odbywający się z licznymi akcentami polskimi. Ciekawy, bo wśród licznych sesji znalazły się sesje o nowej definicji niedożywienia (inicjatywa GLIM, pełny artykuł dostępny na stronach Clinical Nutritition i JPEN) i wytycznych ESPEN w zakresie intensywnej terapii (artykuł jeszcze niedostępny).
Z akcentami polskimi, gdyż oprócz kilka wystąpień polskich podczas prezentacji ustnych spotkać można było liczne prezentacje plakatowe, ale przede wszystkim:
- Witold Brniak zdał końcowy egzamin i otrzymał ESPEN Diploma on Clinical Nutrition and Metabolism
- Witold Brniak i Jacek Szopiński zaliczyli kurs TTT LLL i zostali nauczycielami LLL. Dr Jacek Szopiński obejmuje kierownictwo kursów LLL w Polsce, zastępując dr Katarzynę Matysiak-Luśnię, której bardzo dziękujemy za 4 lata pracy. Jacku, powodzenia!
- Aleksandra Różowicz wygrała ESPEN Travel Grant 2018
Serdeczne gratulacje dla wszystkich wymienionych!
Przypominam, że kolejny zjazd ESPEN odbędzie się w Krakowie, w dniach 31 sierpnia – 3 września 2019!
Zapraszam do udziału w kolejnych kursach ESPEN
- ESPEN Symposium on Perioperative Care (13-14 październik 2018, Nottingham) – kurs porusza zagadnienia związane z szeroko pojętą opieką okołooperacyjną.
- ESPEN Good Pharmaceutical Practices for Parenteral Nutrition Compounding (Kraków/ Skawina, 19-20 października 2018) – kurs dla farmaceutów (kontakt: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. )
- kursy LLL ( Topic 3 Nutritional Assessment and Techniques, Topic 8 Approach to Oral and Enteral Nutrition in Adults) – 15-16 XI 2018, Warszawa, zgłoszenia: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. )
prof. dr hab. med. Stanisław Kłęk
(Prezes Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu)