Zasadność stosowania diety bezglutenowej w chorobie Hashimoto: stanowisko Grupy Ekspertów Sekcji Dietetyki Medycznej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN)Nutrition education of diabetic patients
The validity of gluten-free diet in Hashimoto’s thyroiditis: statement of the Expert Committee of the Section of Medical Dietetics of the Polish Society for Parenteral, Enteral Nutrition and Metabolism (POLSPEN)
Autorzy: Dr hab. n. o zdr. dr med. Dorota Szostak-Węgierek1, Prof. dr hab. n. med. Tomasz Bednarczuk2, Dr n. med. Wioleta Respondek3, Dr hab. inż. Iwona Traczyk4, Prof. dr hab. n. med. Bożena Cukrowska5, Dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska6, Dr hab. inż. Dariusz Włodarek7, Dr n. med. Anna Jeznach- Steinhagen1, Dr n. wet. Joanna Bierła5, Dr hab. inż. Ewa Lange7, Dr inż. Danuta Gajewska7
1 Zakład Dietetyki Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny
2 Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych i Endokrynologii, Warszawski Uniwersytet Medyczny
3 Poradnia Endokrynologiczna, Szpital Bielański im. Ks. Jerzego Popiełuszki w Warszawie
4 Zakład Żywienia Człowieka, Warszawski Uniwersytet Medyczny
5 Pracownia Immunologii, Instytut „Pomnik- Centrum Zdrowia Dziecka”
6 Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
7 Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW w Warszawie
Jeśli posaiadasz konto oraz opłaconą i ważną prenumeratę kwartalnika Postępy Żywienia Klinicznego lub jesteś członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, to po zalogowaniu do serwisu będziesz miał pełny darmowy dostęp do zasobów sekcji Artykuły. Jeśli nie posiadasz ważnej i opłaconej prenumeraty, dostęp do zasobów jest płatny.
Jeśli nie masz konta a jesteś prenumeratorem lub członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego załóż konto i wypełnij wszystkie dane w formularzu..