Wpływ terapii żywieniowej w okresie okołooperacyjnym na stan odżywienia pacjentów chirurgicznych
The impact of preoperative nutritional therapy on postoperative nutrition status
Wojciech Francuzik1, Jacek Paszkowski2, Stanisław Kłęk3, Jarosław Walkowiak4, Maciej Borejsza-Wysocki2, Tomasz Banasiewicz2
1 Allergie-Centrum-Charité; ; Klinik für Dermatologie, Venerologie und Allergologie; Campus Charite Mitte, Universitätsmedizin Berlin
2 Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley Dudrick w Skawinie
3 Klinika Chirurgii Ogólnej, Endokrynologicznej i Onkologii Gastroenterologicznej Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
4 Klinika Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Ośrodek: Klinika Chirurgii Ogólnej, Endokrynologicznej i Onkologii Gastroenterologicznej Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Kierownik: Prof.dr hab.n.med. Tomasz Banasiewicz
DOI: 10.12872/PZK-3-2019-1-PL
Jeśli posaiadasz konto oraz opłaconą i ważną prenumeratę kwartalnika Postępy Żywienia Klinicznego lub jesteś członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, to po zalogowaniu do serwisu będziesz miał pełny darmowy dostęp do zasobów sekcji Artykuły. Jeśli nie posiadasz ważnej i opłaconej prenumeraty, dostęp do zasobów jest płatny.
Jeśli nie masz konta a jesteś prenumeratorem lub członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego załóż konto i wypełnij wszystkie dane w formularzu..