Wstępniak

Znaleźliśmy się prywatnie, jak i zawodowo w nieznanej nam dotąd sytuacji pandemicznej. Organizacja naszej pracy uległa zmianie pod wpływem wymogów szerzącego się zakażenia. Temat koronawirusa zdominował nasze życie. Nie zniknęły jednak inne problemy zdrowotne. Osoby z chorobami ostrymi, jak i wymagające leczenia przewlekłego nadal są pod naszą opieką, choć nie jest to proste w obliczu konkurencji, jakim jest COVID-19. Dlatego nadal upowszechniamy wiedzę i doświadczenia na temat leczenia żywieniowego w różnych sytuacjach klinicznych, w tym w zakażeniu koronawirusem.
Wśród zamieszczonych artykułów znajdziecie Państwo wspomnienie o wspaniałym człowieku Profesorze Stanley’u Dudrick’u, jednym z twórców dożylnej terapii żywieniowej, bez której nie można sobie dziś wyobrazić nowoczesnej medycyny. Sięgnięcie do tego materiału, jak i do historii medycyny (w tym historii leczenia żywieniowego) pokaże drogę jaką musieli przejść nasi poprzednicy, byśmy mogli się znaleźć w dzisiejszym miejscu i korzystać ze zgromadzonej wiedzy.
Zachęcam wszystkich zainteresowanych terapią żywieniową do lektury i publikowania swoich prac na łamach naszego czasopisma oraz do upowszechniana tej dziedziny wiedzy zachęcając w ten sposób tych, którzy tą dziedziną jeszcze nie są dostatecznie zainteresowani.


Dr med. Małgorzata Łyszkowska
Redaktor Naczelny Postępów Żywienia Klinicznego

Zamówienie podręcznika: Żywienie dojelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów

Zamówienie podręcznika: Farmaceutyczne Standardy Sporządzania Mieszanin do Żywienia Pozajelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego.

Zamówienie podręcznika: Żywienie pozajelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów

Zamówienie podręcznika: Praktyczny Przewodnik Po ONS oral nutrition support