Wszyscy zainteresowani czytelnicy mogą czytać, zgrywać i/lub drukować każdy artykuł dostępny w Open Access, bez wymaganej subskrypcji czasopisma. Artykuły te są wyróznione.
Koszt artykułu Open Acces do zamieszczenia w naszym czasopiśmie to 1000 zł netto. Wszystkich zainteresowanych zachęcamy do współpracy.
Ze swojej strony zapewniamy najwyższy poziom bezpieczeństwa podczas zamawiania on-line naszych periodyków i książek. Jednak z przyczyn od nas niezależnych bezpieczeństwo to może być zagrożone, dlatego poniżej wymieniamy kilka podstawowych zasad bezpiecznego dokonywania zamówień w Internecie.
Trzymanie się ich z pewnością pomoże zapobiec ewentualnym późniejszym problemom!
Zasada 1
Podczas rejestracji w naszym systemie wymyśl takie hasło, które będzie trudne do odgadnięcia przez inne osoby. Nie należy używać swojej daty urodzenia, numeru telefonu, imienia dziecka itp. Warto użyć co najmniej sześciu losowo wybranych dużych i małych liter, cyfr i symboli.
Zasada 2
Jeżeli nie jesteś jedynym użytkownikiem komputera lub dokonujesz zamówienia za pomocą publicznie dostępnego komputera, powinieneś wylogować się natychmiast po dokonaniu jakiejkolwiek operacji na swoim koncie, w tym transakcji zakupu.
Jeżeli natomiast dokonujesz zamówień z domu, nie musisz się wylogowywać. Bezpieczeństwo zakupów dokonywanych w domu jest o wiele większe.
Zasada 3
Sprawdź czy przeglądarka nie ma włączonej opcji zapamiętywania haseł wpisywanych w formularze na stronach www. Jeśli Twoje hasło zostało zapamiętane przez przeglądarkę, z której korzystasz na komputerze publicznym, należy je usunąć w opcjach ustawień przeglądarki.
Jeżeli natomiast dokonujesz zakupów z domu, nie musisz się o to martwić. Bezpieczeństwo zakupów dokonywanych w domu jest o wiele większe.
Zasada 4
W celu prawidłowego działania naszego serwisu internetowego przeglądarka, z której korzystasz powinna mieć włączoną obsługę plików cookie. Będą tam zapisywane tylko i wyłącznie informacje niezbędne do właściwego funkcjonowania naszego systemu.
1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu www.wydawnictwo-scientifica.pl firma Krakowskie Wydawnictwo Scientifica sp. z o.o. z siedzibą pod adresem Kraków, ul. Eisenberga 3/5.
4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
a) dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
b) tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
c) utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
5. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
6. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
a) „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
b) pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
c) „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
d) „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
e) „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
7. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
8. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
9. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
10. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresem wszystkoociasteczkach.pl lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.
Kontakt Kontakt Kontakt
Postępy Żywienia Klinicznego są oficjalnym czasopismem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, wydawanym od 2006 roku.
Dedykowane jest głównie lekarzom specjalistom, pielęgniarkom, farmaceutom i dietetykom zajmującymi się na co dzień problematyką związaną z żywieniem pozajelitowym, dojelitowym i metabolizmem.
Cele czasopisma są tożsame z celami PTŻPiD i należą do nich: szerzenie wiedzy z zakresu żywienia pozajelitowego, dojelitowego (żywienia klinicznego) i metabolizmu, systematyczne informowanie o postępach nauki pracowników ochrony zdrowia i innych osób związanych z tematyką leczenia żywieniowego. Ponadto poprzez swój profil zachęca pracowników ochrony zdrowia do podjęcia pracy naukowej.
Czasopismo jest indeksowane w bazach: MNiSW (5 pkt), wskaźnik ICV (Index Copernicus Value) 64.93 pkt.
Advances in Clinical Nutrition is the official journal of the Polish Society for Parenteral, Enteral Nutrition and Metabolism (POLSPEN) - the biggest and the oldest Polish society for clinical nutrition and metabolism, published since 2006.
Dedicated mainly to specialist doctors, nurses, pharmacists and nutritionists dealing with every day problems associated with parenteral nutrition, enteral and metabolism.
The objectives of the journal are the same PTŻPiD and objectives include: raising awareness in the field of parenteral nutrition, enteral (clinical nutrition) and metabolism, regular information on the progress of science health care workers and other people associated with the subject of nutritional therapy. In addition, through its profile encourages health workers to undertake scientific work.
This journal is indexed in the following databases: MNiSW (5 points), Index Copernicus Value 64.93 points.
Czasopismo “Postępy Żywienia Klinicznego” publikuje artykuły naukowe oryginalne, poglądowe, kazuistyczne, opracowania edukacyjne, doniesienia wstępne, streszczenia prac habilitacyjnych i doktorskich, sprawozdania ze zjazdów naukowych, komunikaty redakcyjne,oceny książek medycznych, polemiki, artykuły redakcyjne, informacje o szkoleniach i konferencjach naukowych, informacje o lekach, informacje o specjalistycznym sprzęcie medycznym, wytyczne, streszczenia pracy zagranicznej oraz pełne teksty z prasy zagranicznej.
Do druku kwalifikowane są prace pozytywnie zaopiniowane przez niezależnych recenzentów.
Prace zakwalifikowane są poddawane korekcie redakcyjnej uzgadnianej z autorem.
Prawa autorskie muszą być potwierdzone podpisem wszystkich autorów pod oświadczeniem następującej treści:
„Oświadczam, że artykuł jest moim oryginalnym dziełem i nie narusza praw autorskich innych osób, nie był wcześniej publikowany i nie został przesłany redakcji innego czasopisma. Po jego publikacji prawa autorskie przekazuję redakcji Postępów Żywienia Klinicznego. „
Prace w języku polskim lub angielskim należy przesyłać w dwóch egzemplarzach wydruku wraz z wersją elektroniczną (z rozszerzeniem .odt (OpenOffice) .doc lub .docx dla tekstu oraz rycin z rozszerzeniem tiff, jpg, pdf).
Układ pracy:
Imię i nazwisko autora/ów,
Tytuł pracy,
Nazwa ośrodka, w którym praca została wykonana,
Imię i nazwisko kierownika ośrodka wraz z tytułem,
Tekst pracy wraz z tabelami i rycinami oraz piśmiennictwem,
Streszczenie w języku polskim i angielskim (max 1 strona A4 lub 200 słów] wraz z 3-5 słowami kluczowymi [wg listy Medical Subjects Headings, Index Medicus].
Piśmiennictwo (wg normy PN-ISO-690) należy przygotować wg kolejności cytowania w tekście artykułu.
Przy cytowaniu prac zbiorowych należy wpisać nazwisko oraz inicjały imion wszystkich autorów. Kolejno podajemy tytuł pracy, tytuł czasopisma, miejsce wydania, wydawca, rok, tom, strony od-do, ISBN/ISSN zgodnie ze schematem:
1. Carson CC III, Segura JW, Greene LF. Clinical importance of microhematuria. JAMA 1979; 241: 149-50
Nazwisko autora | Imię | . | Tytuł książki | . | Odpowiedzialność drugorzędna (redaktor, tłumacz, etc.) | . | Numer tomu i jego tytuł (w opisie poj. tomu) | . | Miejsce wydania | : | Wydawca | , | rok wydania | . | Nazwa serii i nr tomu w serii | . | ISBN | Numer ISBN |
Nazwisko autora | Inicjał imienia | . | Tytuł książki | . | Miejsce wydania | : | Wydawca | , | rok wydania | . | Numer ISBN | . |
Nazwisko autora artykułu | Imię | . | Tytuł artykułu | . | W: | Tytuł książki | . | Odpowiedzialność drugorzędna (redaktor, tłumacz, etc.) | . | Numer tomu i jego tytuł | . | Miejsce wydania | : | Wydawca | , | rok wydania | . | s. | strony | . |
Nazwisko autora artykułu | Imię | . | Tytuł artykułu | . | Tytuł czasopisma | . | rok wydania | , | numer czasopisma | , | s. | strony | . |
Nazwisko autora książki recenzowanej | Imię | . | Tytuł książki recenzowanej | . | Miejsce wydania | rok wydania | . | Rec. | Nazwisko autora recenzji | Imię | . | Tytuł recenzji | . | Tytuł czasopisma | . | rok wydania | , | numer czasopisma | , | s. | strony | . |
Tytuł artykułu | . | [online] | Miejsce publikacji | : | Instytucja sprawcza | [dostęp | data ostatniego dostępu | ]. | Dostępny w Internecie: | adres URL |
Ponadto bardzo prosimy o adres do korespondencji, tel./fax, e-mail, ewentualnie numer telefonu komórkowego Autora pracy na wypadek pytań i poprawek.
1. Autor/autorzy publikacji są zobowiązani do ujawnienia (poprzez złożenie oświadczenia):
- wkładu poszczególnych osób w powstawanie publikacji (z podaniem afiliacji i kontrybucji, tj. informacji kto jest autorem koncepcji, założeń, metod, protokołu itp. Wykorzystywanych przy przygotowywaniu publikacji);
- informacji o źródłach finansowania publikacji, wkładzie instytucji naukowo-badawczych, stowarzyszeń i innych podmiotów;
- przy opracowaniach współautorskich – szacunkowego (w %) wkładu pracy poszczególnych autorów.
2. Redakcja zastrzega sobie prawo do zbierania i przechowywania wszelkich informacji o wykrytych przypadkach „ghostwriting” („guest authorship”) oraz ich przekazywania odpowiednim podmiotom (instytucjom zatrudniającym autorów, towarzystwom naukowym, redakcjom publikacji naukowych).
1 Author / authors of the publication are required to disclose (by declaration):
- The contribution of each individual in the formation of publications (indicating affiliation and contribution, that tell you who is the author of the concept, principles, methods, protocol, etc. used in the preparation of the publication);
- Information about the sources of funding of publications, contribution to research institutions, associations and other entities;
- The co-author publications - estimated (in%) contribution to the work of individual authors.
2 The editors reserve the right to collect and store all the information about the detected cases of "ghostwriting" ("guest authorship") and their transfer to the relevant parties (authors employing institutions, scientific societies, editors of scientific publications).
treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść
treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść
treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść treść
Stanley J. Dudrick
Departament of Surgery
St. Mary's Hospital/Yale University
School of Medicine;
56 Franklin Street, 06706 Waterbury, CT, USA
Bruno Szczygieł
Zakład Żywienia Człowieka Wydziału Nauki
o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu
Medycznego (WUM)
Małgorzata Łyszkowska
Klinika Chirurgii Dziecięcej i Transplantacji Narzadów
Instytut "Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka"
04-730 Warszawa,
Aleja Dzieci Polskich 20
Tel. 22-8151431, fax 22-8151450
e-mail:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
Teresa Korta
II Klinika Anestezjologii i Intensywnej Terapii
Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego
ul. Banacha 1a, 02-098 Warszawa
tel. 22 599 23 66
e-mail:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
Stanisław Kłęk
Szpital Specjalistyczny w Skawinie,
Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej
ul. Tyniecka 15, 32-050 Skawina
e-mail:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
Sekretarz Redakcji (Managing Editor)
Małgorzata Misiak
Hospicjum Onkologiczne św. Krzysztofa
02-781 Warszawa
ul. W. Pileckiego 105
e-mail:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
dr med. Aleksander Gałaś,
Katedra Epidemiologii i Medycyny
Zapobiegawczej,
Pracownia Epodemiologii Żywienia
31-034 Kraków, ul. Kopernika 7
Dietetyka: Farmacja: |
Żywienie kliniczne: Kinga Szczepanek, Kraków |
Język polski: |
Język angielski: |
Michael Chourdakis, Saloniki (Grecja) Kubilay Demirag, Izmir (Turcja) Jan Dzieniszewski, Warszawa Danuta Dzierżanowska, Warszawa Stanley J. Dudrick, New Haven (Stany Zjednoczone) Alastair Forbes, Londyn (W. Brytania) Ryoji Fukushima, Jokohama (Japonia) Stanisław Głuszek, Kielce Marian Grzymisławski, Poznań Mette Holst, Aalborg (Dania) Waleria Hryniewicz, Warszawa Oivind Irtun, Tomso (Norwegia) Jan Kalacński, Oświęcim Piotr Kaliciński Warszawa Zbigniew Krzysztof Kamocki, Białystok Gintautas Kekstas, Wilno (Litwa) Bogusław Kędra, Białystok Teresa Korta, Warszawa Ireneusz W. Krasnodębski, Warszawa Željko Krznarić, Zagrzeb (Chorwacja) Jan Kulig, Kraków Alessandro Laviano, Rzym (Włochy) |
Miguel Leon-Sanz, Madryt (Hiszpania) Wiesława Łysiak-Szydłowska, Gdańsk Ainsley Malone, Columbus, Ohio (Stany Zjednoczone) Jadwiga Mészáros, Warszawa Rémy Meier, Liestal (Szwajcaria) Ibolya Nyulasi, Victoria (Australia) Marina Panisic, Belgrad (Serbia) Hernik H. Rassmusen, Aalborg (Dania) Jon Shaffer, Manchester (W. Brytania) Maciej Słodkowski, Warszawa Robert Słotwiński, Warszawa Luboš Sobotka, Hradec Kralove (Czechy) Andrzej Szawłowski, Warszawa Bruno Szczygieł, Warszawa Andrzej Ukleja, Weston (Stany Zjednoczone) Geert Wanten, Nijmegen (Holandia) |
Recenzenci wewnętrzni (Internal Reviewers): Włodzimierz Cebulski, Warszawa |
Recenzenci zewnętrzni (ExternalReviewers): Adam Jirka, Praga (Francja)Triin Jakobson (Tartuu, Estonia) Marlena Jakubczyk, Bydgoszcz Tomasz Jaworski, Lublin Andrius Klimasauskas, Wilno (Litwa) Piotr Małkowski, Warszawa Konrad Matysiak, Poznań Mehmet Uyar (Izmir, Turcja) Kalliopi Anna Poulia (Ateny, Grecja) Jacek Sobocki, Warszawa Kinga Szczepanek, Kraków Piotr Szybiński, Skawina Andrzej Ukleja, Weston (USA) Bogdan Jan Zalewski, Białystok |