Szanowni Państwo!
Upływ kolejnego roku sprzyja refleksjom, zarówno tyczącym życia prywatnego, jak i zawodowego. Charakter czasopisma skłania do tych związanych z naszą codzienną pracą. Cieszę się, że czasopismo istniejące przy Polskim Towarzystwie Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu wydawane regularnie od wielu lat, jest dla Państwa źródłem wiedzy na temat wszelkich aspektów postępowania żywieniowego. Dzięki Państwa współpracy mamy ciekawy materiał do publikacji, za co bardzo dziękuję i jak zwykle proszę o więcej.
Rok 2019 zapowiada się interesująco i pracowicie. Zachęcam do jak najszybszej realizacji swoich planów badawczych, bo czas biegnie nieubłaganie i do najbliższego zjazdu POLSPEN w Jachrance zostało tylko pół roku, po którym w niespełna 3 miesiące odbędzie się zjazd ESPEN.
ESPEN 2019 po raz pierwszy w historii tego europejskiego gremium odbędzie się w Polsce. Stanowi to dla nas wielkie wyzwanie organizacyjne, jak i naukowe, stwarzając szansę na pokazanie wielu prac z kraju gospodarza zjazdu, jak też ich publikacji. Zapraszam w imieniu całej redakcji do nadsyłania artykułów do Postępów Żywienia Klinicznego tych, które będą prezentowane w Jachrance podczas zjazdu POLSPENU oraz w Krakowie – miejsca tegorocznego zjazdu ESPEN.
Bardzo dziękuję wszystkim, którzy w całym 2018 roku przyczynili się do obecności Postępów Żywienia Klinicznego w naszym życiu zawodowym. Mam nadzieję, że czasopismo będzie nadal źródłem wiedzy, pomocy w codziennej praktyce zawodowej, jak i źródłem satysfakcji dla autorów publikowanych prac.
dr n. med. Małgorzata Łyszkowska
Redaktor Naczelny
Spis treści – Contents
Artykuły oryginalne
Original articles
Wpływ sposobu opieki nad centralnym dostępem żylnym na liczbę zakażeń odcewnikowych w grupie najmłodszych dzieci leczonych operacyjnie
Małgorzata Łyszkowska, Grzegorz Kowalewski, Marek Szymczak, Dariusz Polnik, Agata Mikołajczyk, Artur Apanasiewicz, Weronika Jaroń, Piotr Kaliciński
Artykuły poglądowe
Review articles
Żywienie a insulinooporność i cukrzyca typu 2
Alicja Ewa Ratajczak, Agnieszka Zawada, Martyna Marciniak, Marian Grzymisławski, Agnieszka Dobrowolska
Co nowego w żywieniu dojelitowym w 2018?
Maria Brzegowy, Stanisław Kłęk
Recipes for the successful management of gastrointestinal fistulas: an overview. Management of gastrointestinal fistulas.
Stanisław Klek