Przez długie lata celiakia była postrzegana jako choroba dotycząca małych dzieci, ujawniająca się po wprowadzeniu do diety nietolerowanego przez nich glutenu. Lata badań nad tą chorobą ujawniły jej autoimmunizacyjne i genetyczne podłoże i to, że może się ona ujawnić w każdym wieku człowieka, co ważne przyjmując postać skąpoobjawową, nietypową.
Z tego powodu zachęcam Państwa do zapoznania się z artykułem omawiającym zalecenia postępowania z osobami chorymi na chorobę trzewną. Innym ważnym i poruszanym w obecnym numerze zagadnieniem jest nadwrażliwość na dodatki do żywności. Problem ważny i trudny diagnostyczne, choćby ze względu na mnogość stosowanych dodatków do żywności.
Znaczną część trzeciego zeszytu Postępów Żywienia Klinicznego wydanego w 2017 roku zajmują artykuły odmawiając ważną rolę farmaceutów w dobrym funkcjonowaniu opieki nad chorymi wymagającymi leczenia żywieniowego. Zgodnie z tradycją zamieszczamy kolejne wytyczne ESPEN. Tym razem dotyczą one postępowania żywieniowego w chirurgii.
Życząc Państwu ciekawej lektury jak zwykle serdecznie zapraszam do publikacji swoich prac na łamach naszego
czasopisma.
dr n. med. Małgorzata Łyszkowska
Redaktor Naczelny
SPIS TREŚCI:
Artykuły oryginalne / Original articles
Funkcjonowanie pracowni żywienia pozajelitowego w polskich aptekach szpitalnych
Functioning of nutritional laboratory in Polish hospital pharmacies
Anna Żuk, Włodzimierz Bialik
Czy potrzebny jest standard opieki farmaceutycznej nad pacjentem żywionym w domu?
If the standard of pharmaceutical care is needed for a home artificial nutrition patient ?
Hanna Jankowiak - Gracz, Elżbieta Balcerzak
Artykuły poglądowe / Review articles
Wytyczne Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN): Chirurgia
European Society for Clinical Nutrition and Metabolism guidelines (ESPEN): Surgery
Stanisław Kłęk
Nadwrażliwość na dodatki do żywności
Hypersensitivity to food additives
Eliza Wasilewska, Sylwia Małgorzewicz
Celiakia – najnowsze zalecenia
Celiac disease – latest recommendations
Katarzyna Gładyś, Zdzisław Kochan , Sylwia Małgorzewicz
Postrzeganie roli farmaceuty zaangażowanego w terapię żywieniową pacjenta przez pryzmat konferencji „Farmaceuta na oddziale szpitalnym”. Relacja
z konferencji.
Perception of the role of pharmacist dealing with nutritional therapy of patients through the prism of the conference “Pharmacist in a hospital department”.
Report from the conference.
Anna Żuk, Włodzimierz Bialik
Wytyczne / Guidelines
Wytyczne Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN): leczenie żywieniowe u chorych z chorobą nowotworową – część 3
ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients – part 3
Jann Arends, Patrick Bachmann, Vickie Baracos, Nicole Barthelemy, Hartmut Bertz, Federico Bozzetti, Ken Fearon, Elisabeth Hütterer, Elizabeth Isenring, Stein Kaasa, Zeljko Krznaric, Barry Laird, Maria Larsson, Alessandro Laviano, Stefan Mühlebach, Maurizio Muscaritoli, Line Oldervoll, Paula Ravasco, Tora Solheim, Florian Strasser, Marian de van der Schueren, Jean-Charles Preiser