Postępy Żywienia Klinicznego numer 4.2014 grudzień

 

Share

Otyłość staje się coraz większym wyzwaniem zarówno dla lekarzy, jak i dietetyków. Problem wzrastającej liczby chorych dorosłych i dzieci z nadwagą i otyłością znalazł też swoje odzwierciedlenie w Postępach Żywienia Klinicznego. W bieżącym numerze naszego czasopisma możecie się Państwo zapoznać z dwoma artykułami omawiającymi ten problem. Biorąc pod uwagę wagę problemu, poważne konsekwencje jakie mogą wystąpić z powodu nadmiaru masy ciała, temat ten powinien zainteresować wszystkich specjalistów stykających się z tą grupą chorych. Niedożywienie jest problemem klinicznym, który pojawia się na łamach zarówno w tej, jak i w każdej poprzedniej edycji Postępów Żywienia Klinicznego. Mam nadzieję, że zainteresują Państwa prace dotyczące podaży białka, energii i proporcji jaka powinna być między nimi u ciężko chorych pacjentów oraz stanu zaopatrzenia w tiaminę chorych wymagających postępowania żywieniowego.

Obecny zeszyt Postępów Żywienia Klinicznego, kończąc kolejny rok wydawniczy, powinien dostarczyć Państwu wielu ciekawych informacji przydatnych w życiu zawodowym.

Wraz z całą Redakcją Postępów Żywienia Klinicznego składam Państwu życzenia zdrowia, szczęścia i zadowolenia z pracy zawodowej.

prof. dr hab. n. med. Ireneusz W. Krasnodębski
Redaktor Naczelny

SPIS TREŚCI:

 

Artykuły oryginalne / Original articles

Otyłość u dzieci w świetle przemian gospodarczych w latach 1987 do 2007.
Lek. med. Witowska Beata, Dr n. med. Milanowski Wojciech, Wilczyński Krzysztof, Witowski Łukasz

Analiza wpływu żywienia pozajelitowego na zapotrzebowanie i zasoby witaminy B1w ustroju człowieka – doniesienia wstępne.
Marlena Jakubczyk, Agnieszka Pater, Kinga Lis, Jacek Szopiński, Aleksandra Różowicz, Kinga Kupczyk, Krzysztof Kusza

Ocena stanu odżywienia pacjentów przyjmowanych do Oddziału Onkologii Klinicznej przy użyciu powszechnie używanych skal: NRS2002 i SGA.
Janusz Sznajder, Marta Ślefarska-Wasilewska

Analiza żywienia noworodków ze skrajnie małą urodzeniową masą ciała – podaż energii i płynów.
Anna Aftyka, Ilona Rozalska – Walaszek, Witold Lesiuk

 

Artykuły poglądowe / Review articles

Otyłość u dzieci i młodzieży.
Elżbieta Walewska, Paulina Obrzut, Lucyna Ścisło, Stanisław Kłęk, Antoni M. Szczepanik

Białko, a nie energia? Prawidłowa proporcja białka i energii u krytycznie chorych pacjentów.
Stanisław Kłęk, Lucyna Ścisło, Elżbieta Walewska, Kinga Szczepanek

 

Wytyczne / Guidelines

Zatwierdzone zalecenia ESPEN: Leczenie żywieniowe po poważnych oparzeniach.
Anne-Françoise Rousseau, Marie-Reine Losser, Carole Ichai, Mette M. Berger

 

Zamówienie podręcznika: Żywienie dojelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów

Zamówienie podręcznika: Farmaceutyczne Standardy Sporządzania Mieszanin do Żywienia Pozajelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego.

Zamówienie podręcznika: Żywienie pozajelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów

Zamówienie podręcznika: Praktyczny Przewodnik Po ONS oral nutrition support