Szanowni Państwo!
Przed nami kolejny, XV już Zjazd Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, tradycyjnie odbywający się w Jachrance. Coroczne nasze spotkanie cieszy się niezmiennym Państwa zainteresowaniem. Chcielibyśmy, by zaowocowało ono większą liczbą prac przesłanych do redakcji Postępów Żywienia Klinicznego. Wszystkie nasze wysiłki skierowane są na zgłębianie wiedzy o postępowaniu żywieniowym i chorobach wymagających takiego leczenia. Temu celowi służy sam zjazd PTŻPDiM wraz z konferencją Sekcji Żywienia Poza- i Dojelitowego TChP, towarzyszące szkolenia LLL, Szkoła Żywienia Klinicznego i Metabolizmu, kurs żywienia dojelitowego i pozajelitowego w warunkach domowych, kurs dla Zespołów Żywieniowych oraz systematyczne wydawanie naszego czasopisma.
Podczas zjazdu będziemy mieli okazję wysłuchania wielu ciekawych prac. Jednak, by nie przeszły one bez echa, prosimy autorów, by doniesienia te opracowali w formie artykułów służących wszystkim nam w codziennej pracy.
Licząc na spotkanie z Państwem w Jachrance, życzę owocnych dyskusji i mile spędzonych chwil w czasie XV Zjazdu PTŻPDiM.
Prof. Dr hab. N. med. Ireneusz W. Krasnodębski
Redaktor Naczelny
SPIS TREŚCI:
Streszczenia wystąpień:
Dietetyka w praktyce – chory z cukrzycą typu 2 i chorobą niedokrwienną serca.
Leczenie żywieniowe oparte o EBM z perspektywy dietetyka.
Rola greliny w regulacji metabolizmu u osób z nadwagą lub otyłością.
Metabolic response to trauma / surgery and relation of energy expenditure to severity of trauma.
Nowelizacja norm żywienia. Co nowego w praktyce?
Farmakokinetyka a żywienie dojelitowe w codziennej praktyce.
Nutrition Support of Geriatric Surgical Patients.
Grzybica przewodu pokarmowego u chorej żywionej dojelitowo przez zgłębnik nosowo - żołądkowy – opis przypadku.
Stan odżywienia chorych na raka jelita grubego.
Praktyczne możliwości żywienia dożylnego w Polsce.
Zespół Parkinsonowski jako objaw niedożywienia po wieloodcinkowej resekcji jelita cienkiego i hemikolektomii z powodu choroby nowotworowej.
Tolerancja karmienia doustnego u noworodków z ileostomią i kolostomią końcową.
Analiza wpływu żywienia pozajelitowego na zapotrzebowanie i zasoby witaminy B1 w ustroju człowieka.
Ocena wykorzystania obowiązkowego kwestionariusza oceny stanu odżywienia chorych hospitalizowanych.
Tolerancja metaboliczna dożylnych mieszanin żywieniowych wzbogacanych w glutaminę i olej rybi vs mieszanin standardowych u pacjentów poddawanych przeszczepieniu komórek krwiotwórczych.
Joanna Krawczyk, Leszek Kraj, Tomasz Kraj, Teresa Korta
Życie po wyleczeniu nowotworu złośliwego – główne problemy żywieniowe jako konsekwencje choroby i terapii. Aleksandra Kapała
Emulsje tłuszczowe w długoterminowym żywieniu pozajelitowym.
Stanisław Kłęk
Optymalizacja żywienia pozajelitowego.
Stanisław Kłęk
Pharmaconutrition in the perioperative care. (Farmakożywienie w opiece okołooperacyjnej).
Stanisław Kłęk
Wspomagana laparoskopowo przez skórna endoskopowa gastrostomia u dzieci z ciężką skoliozą i związanym z nią przemieszczeniem trzewi.
Marta Komarowska, Adam Hermanowicz, Ewa Matuszczak, Elzbieta Jarocka-Cyrta, Jerzy Wojnar, Wojciech Dębek
Raport z oceny stanu odżywienia chorych przyjmowanych do oddziałów SP CSK im. Prof. K. Gibińskiego, Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.
Grzegorz Kostelecki, Andrzej Lekstan
Wrodzone wady metabolizmu - doświadczenia własne z pracy dietetyka w szpitalu pediatrycznym.
Agnieszka Kowalik
Rola terapii dietetycznej w prewencji niedożywienia u osób z przewlekłą chorobą nerek w okresie leczenia zachowawczego.
Lucyna Kozłowska
Leczenie żywieniowe w leczeniu przetok przewodu pokarmowego.
Wiesław Janusz Kruszewski
Konieczność stosowania żywienia pozajelitowego u pacjentki z rozpoznaną celiakią i powtarzającymi się epizodami tężyczki.
Kinga Kupczyk, Marlena Jakubczyk, Martyna Rekowska, Grażyna Mierzwa, Aleksandra Różowicz, Teresa Sojka, Krzysztof Kusza
Zakażenia u noworodków leczonych chirurgicznie.
Małgorzata Łyszkowska, Dariusz Polnik, Artur Apanasiewicz, Weronika Jaroń, Piotr Kaliciński
Ocena sposobu żywienia pacjentów w wybranych jednostkach lecznictwa zamkniętego na terenie województwa pomorskiego.
Mariola Jańczuk, Wiesława Łysiak-Szydłowska
Rzadkie wskazania do żywienia pozajelitowego u dzieci.
Małgorzata Łyszkowska, Artur Apanasiewicz, Anna Chyżyńska, Małgorzata Markiewicz, Piotr Kaliciński
Rola adipokin u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek.
Sylwia Małgorzewicz
Otyłość sarkopeniczna – nowy problem, ale czy tylko w geriatrii?
Magdalena Milewska
Tworzenie i działanie zespołów żywieniowych. Realia pracy dietetyka w szpitalu.
Natalia Mogiłko
Nowe oblicze zaburzeń odżywiania: pregoreksja, diabulimia, ortoreksja - medialne fakty czy poważne zagrożenie? Joanna Myszkowska-Ryciak
Ocena stanu odżywienia osób starszych zakwalifikowanych do operacji z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego.
E. Ożga, D. Jagielak, S. Małgorzewicz
Długoterminowa obserwacja wyników leczenia dietetycznego otyłości.
Lucyna Pachocka
Peroksydacja lipidów w mieszaninach AIO.
Witold Brniak, Magdalena Piętka
Analiza parametrów czerwonokrwinkowych u pacjentów żywionych pozajelitowo i dojelitowo w pierwszych 6 miesiącach terapii.
Katarzyna Redystowicz, Marlena Jakubczyk, Jacek Szopiński, Kinga Kupczyk, Maria Kłopocka, Aleksandra Różowicz, Krzysztof Kusza
Lipidowe zapalenie płuc jako powikłanie stosowania diety ketogennej u 14-miesięcznego chłopca z lekooporną padaczką - opis przypadku.
Aleksandra Różowicz, Marlena Jakubczyk, Kinga Kupczyk, Mariusz Mielniczuk, Artur Jaworski, Marcin Karasiński, Krzysztof Kusza
Ocena stanu odżywienia u ciężko chorych z zakażeniami, leczonych w oddziale intensywnej terapii.
Robert Słotwiński, Katarzyna Kosałka, Magdalena Milewska, Ewelina Wachowska, Teresa Korta, Grzegorz Niewiński, Mohammad Omidi, Krystyna Majewska, Marek Pertkiewicz, Andrzej Kański
Wpływ niedożywienia na stężenie białek Bax, Bcl-2 i NF-қB u chorych operowanych z powodu raka trzustki – próba modulacji żywieniem.
Robert Słotwiński, Agnieszka Sarnecka, Katarzyna Kosałka, Ewelina Wachowska, Teresa Korta, Grzegorz Niewiński, Mohammad Omidi, Krystyna Majewska, Marek Pertkiewicz, Andrzej Kański
Wpływ stanu odżywienia i zakażeń na ekspresję genów wrodzonej odpowiedzi przeciwbakteryjnej.
Robert Słotwiński, Agnieszka Sarnecka, Katarzyna Kosałka, Ewelina Wachowska, Teresa Korta, Grzegorz Niewiński, Mohammad Omidi, Krystyna Majewska, Marek Pertkiewicz, Andrzej Kański
Zasadność utworzenia aptecznej pracowni żywienia pozajelitowego w szpitalu pediatrycznym – oszczędności związane z przygotowywaniem przez Aptekę mieszanin żywieniowych dla pacjentów leczonych w warunkach domowych.
Ryszard Sot
Interakcje leków z żywieniem pozajelitowym – problemy i zagrożenia.
M. Stawny, R. Olijarczyk, A. Gostyńska, A. Górecka
Analiza wektorów impedancji u ciężko chorych z zakażeniami.
Robert Słotwiński, Magdalena Milewska, Katarzyna Kosałka , Ewelina Wachowska, Teresa Korta, Grzegorz Niewiński, Mohammad Omidi, Krystyna Majewska, Marek Pertkiewicz, Andrzej Kański
Eikozanoidy – istotne molekuły w sygnalizacji międzykomórkowej.
Jarosław Szefel
Nutrition of the critically ill obese patient.
Peter Tamasi M.D.
Analiza wpływu leczenia onkologicznego na zmianę odczuwania smaku i sposobu żywienia u dzieci z chorobą nowotworową.
Alina Teodorczyk, Magdalena Otto, Kinga Kupczyk , Halina Bednarz, Marlena Jakubczyk, Izabela Pałgan, Krzysztof Kusza
Zaburzenia odżywiania u chorych z chorobą Alzheimera – co zmieni interwencja dietetyczna?
Dariusz Włodarek
Ocena stanu odżywienia chorych na raka głowy trzustki.
N.Wodyńska, Z.Kamocki, A. Roszkowski, Ł Gabiec, B.Kędra
Wybrane problemy żywienia dojelitowego i pozajelitowego na podstawie analizy ankiet wypełnionych przez uczestników X Ogólnopolskiej Konferencji Szkoleniowo-naukowej „Żywienie enteralne i parenteralne”.
Iwona Woźniak
Pozajelitowe żywienie domowe pacjentów Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego – rola farmaceuty.
Dariusz Zieliński