Artykuły

ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients – part 1


Share

ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients – part 1

authors: Jann Arends a, Patrick Bachmann b, Vickie Baracos c, Nicole Barthelemy d, Hartmut Bertz aFederico Bozzetti e, Ken Fearon f, Elisabeth Hütterer g, Elizabeth Isenring h, Stein Kaasa iZeljko Krznaric j, Barry Laird k, Maria Larsson l, Alessandro Laviano m, Stefan Mühlebach nMaurizio Muscaritoli m, Line Oldervoll i, o, Paula Ravasco p, Tora Solheim q, rFlorian Strasser s, Marian de van der Schueren t, u, Jean-Charles Preiser v

a Department of Medicine I, Medical Center – University of Freiburg, Faculty of Medicine, University of Freiburg, Germany

b Centre Régional de Lutte Contre le Cancer Léon Bérard, Lyon, France

c Department of Oncology, University of Alberta, Edmonton, Canada

d Centre hospitalier universitaire, Liége, Belgium

e University of Milan, Milan, Italy

f Western General Hospital, Edinburgh, United Kingdom

g Medical University of Vienna, Austria

h Bond University, Gold Coast, Australia

i Norwegian University of Science and Technology, Trondheim, Norway

j University Hospital Center and School of Medicine, Zagreb, Croatia

k Beatson West of Scotland Cancer Centre, Edinburgh, United Kingdom

l Karlstad University, Karlstad, Sweden

m University of Rome La Sapienza, Roma, Italy

n University of Basel, Basel, Switzerland

o The Norwegian Heart and Lung Association (LHL), Oslo, Norway

p Faculty of Medicine, University of Lisbon, Lisbon, Portugal

q European Palliative Care Research Centre (PRC), Department of Cancer Research and Molecular Medicine, Faculty of Medicine, NTNU, Norwegian University of Science and Technology, Norway

r Cancer Clinic, St. Olavs Hospital, Trondheim University Hospital, Trondheim, Norway

s Oncological Palliative Medicine, Clinic Oncology/Hematology, Dept. Internal Medicine and Palliative Center, Cantonal Hospital St. Gallen, Switzerland

t VU University Medical Center (VUmc), Amsterdam, Netherlands

u HAN University of Applied Sciences, Nijmegen, Netherlands

v Erasme University Hospital, Université Libre de Bruxelles, Brussels, Belgium

** These guidelines have been officially endorsed by the European Society of Surgical Oncology (ESSO), the European

Association for Palliative care (EAPC) and the Chinese Society of Clinical Oncology (CSCO).

DOI: 10.12872/PZK-1.3.2017.4-en

Jeśli posaiadasz konto oraz opłaconą i ważną prenumeratę kwartalnika Postępy Żywienia Klinicznego lub jesteś członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, to po zalogowaniu do serwisu będziesz miał pełny darmowy dostęp do zasobów sekcji Artykuły. Jeśli nie posiadasz ważnej i opłaconej prenumeraty, dostęp do zasobów jest płatny.
Jeśli nie masz konta a jesteś prenumeratorem lub członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego załóż konto i wypełnij wszystkie dane w formularzu..

Strefa płatna

Artykuł ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients – part 1 należy do strefy płatnej, do której wejście wymaga wysłania SMSa.

Dostęp na czas 24 godzin:

Łączenie z serwerem, proszę czekać...

Dostęp na czas 7 dni:

Łączenie z serwerem, proszę czekać...

Tu wpisz kod otrzymany SMSem:

Płatności SMS obsługuje
Dostęp SMS

Zamówienie podręcznika: Żywienie dojelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów

Zamówienie podręcznika: Farmaceutyczne Standardy Sporządzania Mieszanin do Żywienia Pozajelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego.

Zamówienie podręcznika: Żywienie pozajelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów

Zamówienie podręcznika: Praktyczny Przewodnik Po ONS oral nutrition support